Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 09.01.2010.
17:23
B. Božin - Vesti A

Zavejano pola Evrope

Britanija je kao polarni kontinent. U Nemačkoj su otkazane stotine letova, a zabeleženo je više od 300 saobraćajnih nesreća. Oko 400 kamiondžija je ostalo zarobljeno u snegu u Nojenburgu.

Satelitski snimak Velike Britanije pokrivene snegom

Hladnoća sa mnogo snega zahvatila je celu Severnu Zemljinu poluloptu. U Evropi je najteže u Velikoj Britaniji i Irskoj - ostrvima koje vekovima zapljuskuje topla Golfska struja, koja zime čini blagim i kišovitim.

Sever Nemačke i Skandinaviju, koji se - na istoj geografskoj visini - zimi smrzavaju, u nekoliko decembarskih i januarskih talasa zatrpale su nezabeležene količine snega, kao i deo Francuske i Belgije. U Oslu je 5. januara zabeleženo minus 41 stepen Celzijusa, koliko je poslednji put bilo 1987.

Jake snežne padavine nisu mimoišle ni sever Italije i Hrvatsku, dok Velika Britanija prekrivena snegom - iz svemira liči na neki polarni kontinent. Nemačku, Poljsku i Ukrajinu stisle su niske temperature, ali ipak nije katastrofalno, kako je bilo najavljeno.

Dobra vest je da za vikend najavljeni hladni talas "Dejzi" Nemačkoj nije doneo onakav haos kakav se očekivao. Međutim, meteorolozi i dalje upozoravaju na to da "Dejzi" još nije pokazala svoje pravo lice.


Situacija u saobraćaju je daleko od normalne. U Baden-Virtenbergu i Bavarskoj su jake snežne padavine uzrokovale više od 300 saobraćajnih udesa, u kojima je bilo nekoliko desetina povređenih. Na nemačko-francuskoj granici, u Nojenburgu, oko 300-400 teretnih vozila ostalo je zarobljeno na autoputu A5, koji je bio zatvoren za saobraćaj, pa su vozači bili primorani da prenoće u svojim vozilima okovani snegom i ledom. Jutros su zatvoreni putevi koji vode ka francuskoj granici. Na nemačkoj strani su spasilačke ekipe vozačima delile tople napitke i ćebad.


Nikad kraja čišćenju snega
Samo u Frankfurtu je danas otkazano više od 200 letova, a na aerodromu u Nirnbergu u petak uveče je avion "Er Berlina" neposredno pred poletanje izleteo sa piste i satima paralizovao dalji vazdušni saobraćaj. Da li je u pitanju bio kvar na mašini ili su loši vremenski uslovi bili razlog za iskliznuće aviona, još nije utvrđeno. Železnički saobraćaj zasad funkcioniše bez većih smetnji. Zakašnjenja u polascima je bilo samo na jugu zemlje.


"Dejzi" je danas zahvatio centralnu Nemačku. Jake padavine su zabeležene u Severnoj Rajni-Vestfaliji, Saksoniji, Saksoniji-Anhaltu i Tiringiji, ali meteorološke službe ne najavljuju duže saobraćajne prekide, kakvi su zahvatili jug Nemačke.
 

Sneg i kiša


Austriju je hladni talas "Dejzi" zahvatio samo u zapadnom delu zemlje. U istočnim i južnim delovima zemlje temperatura se kretala oko nule, a slab sneg je prelazio u kišu. Ni u brdima nije bilo pojava neuobičajenih za ovo doba godine.

 

Prete lavine
 

Slična je i situacija u Švajcarskoj, gde je u zapadnim delovima zemlje povremeno iza tankih oblaka čak provirivalo i sunce. Sneg je padao na istoku i severu zemlje, ali u umerenim količinama i nije prouzrokovao veće probleme u saobraćaju. Nešto teže je bilo u Alpima, posebno na prelazu Gothard, gde su teški kamioni imali problema, pa je njihov saobraćaj bio povremeno obustavljan. Trenutno mnogo veću opasnost predstavljaju lavine na putevima, koje su česte i opasne.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online