Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 08.02.2012.
11:25
Đ. Barović - Vesti A

Država opet vara vojne penzionere?

U skupštinskoj proceduri uskoro će se, po hitnom postupku naći Predlog zakona o pretvaranju dospelih, a neizmirenih obaveza prema korisnicima vojnih penzija u javni dug Republike Srbije. Ovaj predlog zakona je već dobio "zeleno svetlo" nekoliko resornih skupštinskih odbora i u svemu ne bi bilo ništa čudno da država nije "priznala" da duguje čak 17,2 miliona evra više - nego što stvarno duguje.

Da li u zakonu postoji skrivena namera?: Ljubomir Draganjac, predsednik Udruženja vojnih penzionera
 

Na ovo upozoravaju čelnici Udruženja vojnih penzionera Srbije, kao i advokati koje je angažovalo oko 27.000 vojnih penzionera, od kojih još 15.000 čeka ili sudska rešenja ili prinudnu naplatu duga u koji je država svesno ušla još 2004. godine.


Da podsetimo, Ministarstvo odbrane je tada prestalo da isplaćuje zakonom predviđene prinadležnosti svojim penzinerima i to je činila sve do novembra 2007. godine, kada je od oko 37.000 vojnih penzinera njih 27.000 odlučilo da svoje pare naplati preko suda i tužilo državu!


- Od ovog broja, do sada je 19.071 penzionera naplatilo dug od države koji je u proseku iznosio 96.000 dinara (oko 950 evra). Na ovaj način, država je već isplatila, 1,83 milijarde dinara (17,2 milina evra), pa je valjda bilo logično da se taj iznos odbije od glavnog duga koji iznosi 4,72 milijarde dinara. Međutim, predlagač to nije učinio da li iz neznanja ili iz neke skrivene namere - upozorava predsednik Udruženja vojnih penzinera, Ljubomir Draganjac i dodaje da je ovo Udruženje već upozorilo na problem i potpredsednika Vlade, Jovana Krkobabića i ministra za rad i socijalna pitanja, Rasima Ljajića, ali još nemaju nikakav odgovor.
 

Hitan postupak


U Udruženju vojnih penzionera kažu da ne postoji ni jedan razlog zbog kog bi se ovaj zakon doneo po hitnom postupku.
- Taj dug države postoji već četiri godine, a 2008. godine je čak u Zakon o Vojsci Srbije uvršten član 193 kojim se Vlada Srbije obavezala da nam vrati oteto u roku od tri meseca, ali od toga nije bilo ništa. Samo slatka obećanja, kao i sada, pred nove izbore - kaže Draganjac.

- Svi ćute. U nekoliko navrata sam odlazio i u Skupštinu Srbije i svi se krste nad ovim apsurdom, pa očekujem da će prevagnuti zdrav razum. Jer, nije problem samo u ovoj razlici u novcu, već i u činjenici da što neke odredbe predloga zakona predstavljaju flagrantno kršenje Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Na kraju krajeva, smatramo da zakon treba da se povuče jer nas je država do sada u više navrata slagala, pa ne vidim što bi sada ispunila obećanje da će dug izmiriti u sledeće tri godine - kaže Draganjac.


Milan Milosavljević, jedan od advokata koji zastupa oštećene vojne penzinere upozorava na još jedan apsurd koji bi bio "aminovan" usvajanjem zakona o javnom dugu.


- Svi koji su tužili državu do sada su, samo na osnovu sudskih taksa u proseku morali da izdvoje po 500 ili više evra, a gde je novac koji nama duguju za zastupanje. Sve sudske naknade penzioneri su morali da plate odmah i u kešu, a po ovom predlogu zakona svi ti postupci će biti obustavljeni. Zbog toga pitam odgovorne šta će biti ukoliko država ne isplati dugovanja u te tri godine. Da li će onda ta dugovanja zastareti ili će ovi ljudi ispočetka morati da ulaze u sudske parnice i nanovo plaćaju zato što ih je država pokrala - upozorava Milosavljević.

Četvrtak 28.06.2012. 02:35
a odakle pare za plate i dnevnice poslanika, kao i ostale silne armije državnih i lokalnih službenika...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online