Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.01.2012.
13:31 >> 15:59h
Beta A

Štrajk ne ugrožava proizvodnju struje, za sada

Štrajk Sindikata smenskih radnika nije ugrozio proizvodnju i snabdevanje strujom u Srbiji i Termolektrane "Nikola Tesla" (TENT) rade punom snagom, saopštilo je preduzeće iz sastava Elektroprivrede Srbije (EPS). Sa druge strane, u ministarstvu za infrastrukturu i energetiku Srbije kažu da nisu nadležni za rešavanje spora oko isplate smenskog i noćnog rada zbog kojeg je došlo do štrajka.

Kako se navodi u saopštenju, ulaskom predstavnika sindikata 18. januara popodne u upravnu zgradu TENT-a u Obrenovcu radikalizovan je štrajk, ali to nije uticalo na proizvodnju struje u najvećem termoenergetskom sistemu u Srbiji.

Dalja radikalizacija i produženje štrajka moglo bi da dovede do ozbiljnih problema u funkcionisanju termoelektrana što bi dovelo i do poremećaja u proizvodnji struje
 

TENT je na dnevnom nivou isporučio više od 67 miliona kilovat sati struje što je više od polovine ukupne proizvodnje EPS-a, u kojem je juče proizvedeno 133,9 miliona kilovat sati.

Oko 660 članova Sindikta smenskih radnika u TENT-u počelo je sinoć štrajk zahtevajući povećanje plata na osnovu smenskog i noćnog rada. TENT ukupno ima oko 2.300 zaposlenih. Kako su naveli u TENT-u, u Obrenovcu je u toku sastanak predstavnika Sindikata smenskih radnika i generalnog direktora EPS-a Dragomira Markovića, državnog sekretara za energetiku Srbije Dušana Mrakića i poslovodstva obrenovačkih termoelektrana.

U saopštenju se navodi da bi dalja radikalizacija i produženje štrajka moglo bi da dovede do ozbiljnih problema u funkcionisanju termoelektrana što bi dovelo i do poremećaja u proizvodnji struje. Poslovodstvo TENT-a navelo je da se proces proizvodnje mora obezbediti i u svim ostalim segmentima rada, a ne samo u proizvodnji električne energije.

Prema podacima kompanije, Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu, sa 14 blokova ukupne instalisane snage 3.288 megavata, čini trećinu proizvodnog potencijala EPS-a.

Mrkonjić: Ministarstvo nije nadležno za spor u TENT-u

Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku Srbije saopštilo je danas da nije nadležno za rešavanje spora oko isplate smenskog i noćnog rada zbog kojeg štrajkuje Sindikat smenskih radnika u Termoelektranama "Nikola Tesla" (TENT).

Kako se navodi u saopštenju, sporovi oko plaćanja smenskog rada u Elektroprivredi Srbije (EPS) postoje i u drugim privrednim društvima i oni se, kao radno-pravni sporovi, rešavaju u sudskim postupcima.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić istakao je da je obavešten da su i radnici TENT-a bili u sudskom sporu sa svojom kompanijom, ali da pred sudovima nisu dobili te sporove.

"Kako je reč o povećanju mase zarada i o radno-pravnom sporu, jasno je da to nije nadležnost Ministarstva energetike i infrastrukture, već drugih državnih organa", kazao je Mrkonjić.

Prema njegovim rečima, zaključkom Vlade Srbije iz decembra 2011. godine poslovodstvo EPS-a je obavezano da i u uslovima štrajka u TENT-u, preduzme sve mere kako bi se Srbiji obezbedilo dovoljno električne energije.

"Ne sumnjam da će poslovodstvo EPS-a poštovati te zaključke", kazao je Mrkonjić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online