Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 17.01.2012.
08:10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Kafana kao institucija kulture (3): Šta vole današnji političari?

Tradicija odlaska u kafane i dalje postoji, samo što većina tadašnjih mehana nije ono što je nekad bila. Sve više je urbanih restorana, a naši političari umeju da zađu i u one stare.

Tako stanovnici Gornjeg Zemuna često imaju priliku da se mimoiđu s crnim limuzinama, jer se tik uz Dunav nalazi restoran Šaran, jedno od omiljenih gnezda srpske kulturne i političke elite. Najčešći gost ovog uglednog lokala je lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Kao jedan od najmlađih članova Vlade, ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić vodi i najbogatiji noćni život, pa je čest posetilac prestoničkih klubova i kafića, poput Stefana Brauna i Supermarketa.

Vuk Jeremić u noćnom provodu

Da li zbog brojnih obožavateljki u Silikonskoj dolini, gde voli da zađe, ili nečeg drugog, tek Jeremić u noćni provod ume da povede i telohranitelje.

Kad je o socijalistima Ivice Dačića reč, na mapi omiljenih lokala svakako su restoran "Novak", našeg teniskog asa Novaka Đokovića, i Sokače. Ruku na srce, funkcioneri SPS-a, kao i svih drugih partija, umeju da se opuste i u čuvenim beogradskim restoranima Vuk i Franš.

Ministar za KiM Goran Bogdanović relaciju Beograd-Kosovo najradije prekrati u restoranu Kod Mira u Bogutovačkoj Banji. Čorbu tu pojede i Velimir Ilić, ali i Čedomir Jovanović.


Boris Tadić najviše voli Zaplet, u kome je predsednik jedan od najredovnijih gostiju. U ovaj restoran ume da navrati i potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Šef države i premijer Cvetković vole da ručaju s pogledom na reku, pa su viđeni gosti u prestoničkom restoranu Iguana, na pristaništu.

 

CAREVA ĆUPRIJA

Nije za ministra pozorište

 

Bekrija na oca: Milutin Mrkonjić i Milenko Milić

Ministra za infrastrukturu Milutina Mrkonjića zatekli smo u restoranu Careva ćuprija i on za "Vesti" kaže da ne voli pozorište i bioskope, ali je do sada obišao preko 30.000 kafana.


- Odrastao sam na Čuburi, i od malih nogu obišao sam sve kafane u kraju. Sve mostove koje sam gradio, nadgledao sam iz kafana.

 

Nikada nisam bio mangup, švaler, ali jesam boem. Od Slavije do Bulevara mogli ste tamo da me nađete. Tu bekrijašku crtu sam nasledio od oca. Mala Slavija, Velika Slavija, Trandafilovići, Lovac, Orač...

 

Ma, sve kafane su bile moje. Na uglu Njegoševe i Borisa Kidriča, a ko zna kako sada zovu tu ulicu, bila je čuvena kafana Vardar. E, tu sam jeo prve ćevape u životu i nigde nikada bolje nisam probao - kaže Mrkonjić


Vlasnik Careve ćuprije, jedne od najstarijih beogradskih kafana, Milenko Milić za naš list kaže da njegovu kafanu ne zaobilazi ni običan svet, a ni političari.


- Skroz nam je bio zatvoren pristup kada se gradio most na Adi. Ipak, ljudi i dalje dolaze. Kada sam počeo da vodim ovu kafanu, toalet je bio sasvim odvojen od sale. Kasnije smo sve sredili, ali je gostiju bilo i tada i sada - kaže Milić.


KAFANA SINĐELIĆ

Osnovali dve vlade

U restoranu Sinđelić političari su vodili pregovore i nakon noći provedenih za kafanskim stolom osnovale su se čak dve vlade.

To nije obeshrabrilo vlasnika ovog restorana Mikija Avramovića da političarima kada svrate na ručak predloži da ne vode telohranitelje.


- Kada političari dolaze, uvek ih zamoli da ne uvode telohranitelje. U suprotnom, to je tužna slika. To nije slika srpske kafane. Čovek jede, a dvojica mu stoje iznad glave. I zamislite kako se osećaju ostali gosti. Od kafane nisam želeo da napravim pozorište, i ne dozvoljavam političarima da uvode obezbeđenja kada dolaze na ručak.

Skoro sam napravio VIP salon, pa će ubuduće političari i biznismeni imati poseban deo i ulaz da ne ometaju ostale goste. Kod mene su svi jednaki i ravnopravni. Imam jelovnik od preko 200 jela i cene su takve da se niko ne oseti da nije dobrodošao. Raduje me što u moju kafanu dolaze elitniji gosti, a srce mi zaigra kada nedeljom vidim babu da je dovela unuke na ručak - kaže vlasnik Sinđelića za "Vesti".

ZNAK PITANjA

Popovi pokvarili ime

 

Kafana Znak pitanja

Zvanično Znak pitanja je najstarija beogradska kafana koja i danas radi. Promenila je mnoge vlasnike.

 

Sredinom 19. veka vlasnik je bio Naum Ičko, trgovački konzul kneza Miloša.

 

Posle 1878. vlasnik postaje hećim Toma, poznati ustanički vidar. Sa vlasnicima se menjaju i imena.

 

U vreme dok je gazdovao jedan Užičanin zvala se Kod pastira. Novi vlasnik ju je nazvao Kod Saborne crkve, ali se ime nije dopalo crkvenim vlastima pa je posle samo nekoliko sati uklonjeno.

 

Na tabli je, u nedostatku imena, privremeno stavljen znak pitanja, koji je ostao do danas. Podignuta je na inicijativu kneza Miloša Obrenovića, a sam je u nju često svraćao Vuk Stefanović Karadžić. Bila je prvo čitalište "Srpskih novina" i mesto gde se prvi put pojavio bilijarski sto.


SKADARLIJA

Piće mu spaslo život

Kafana Tri šešira

Đura Jakšić, Tin Ujević, Branislav Nušić, Stevan Sremac, Čiča Ilija Stanojević ceo vek su proveli u Skadarliji.

Janko Veselinović se poverio prijateljima kako mu je kafana Tri šešira spasla život.

Jedne kišne večeri trula greda, koja je držala krov nad pesnikovim krevetom, srušila se na postelju.

Pesnik je prošao nepovređen jer se ova nezgoda zbila pre ponoći, dok je on boravio u Skadarliji.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.01.2012. 10:00
DANASNJI POLITICARI vole....sve nastranosti homosexualnosti i pljackanje svoje drzave i naroda.
Utorak 17.01.2012. 12:24
Док народ пропада,доведен од стране истих у безизлаз и безнађе ,обезглављен и обесправљен.На тој народној муци и невољи,олош ужива.На шта ли личи ова сподоба и откуд јој право да се кити народним обележјем као што је ова шајкача.Они који су нас у црно завили , сада нам се ругају,нама обичним грађанима, радницима ,сељацима ,незапосленима,вређајући наш здрав разум и расуђивање. Ето тако делује ова кафанска слика????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online