Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.01.2012.
15:00
N. Vulović - Vestionline A

Deca zbog koje smo plakali i smejali se u 2011.

Ušli smo u Godinu beba, mada bi po prirodi značaj malih bića treblo uvek da nam bude na prvom mestu, pa ovakvo isticanje potrebe brige o deci ne bi bilo neophodno. Međutim, u prošloj godini smo videli da nije bilo tako. Skoro svakog dana stizale su vesti iz crne hronike o nemarnosti i zločinima nad decom. Međutim, bilo je i svetlih primera u kojima bismo od dece-heroja mogli mnogo toga da naučimo. Kako da budemo ljudi, ali i kako da se ponovo iskreno smejemo - onako iz stomaka I srca.

Deca ne smeju da pate!

Afera u Rimokatoličkoj crkvi, koja je godinama skrivala pedofilske nastranosti svojih sveštenika, i seksualno zlostavljanje dece širom sveta svaki dan su bili deo medijskog prostora. Na ovu pošast nije ostala imuna ni Srbija, a policijska akcija Armagedon otkrila je da se napasnici kriju svuda: među profesorima, advokatima, sveštenicima, policajcima, dobrim komšijama I rođacima, novinarima…u selima, gradićima I velikim gradovima.

Ako je uopšte moguće praviti gradaciju među ovakvim događajima onda bi se kao najjeziviji slučaj mogao navesti onaj iz Velike Britaniji, kada je otkriveno da su roditelji seksualno zlostavljali SVOJU jednomesečnu bebu. Lekari su rekli da su povrede ovog deteta najgore koje su u životu videli, I da je pravo čudo da je uopšte živo.


Proteklu godinu obeležile su i jezive fotografije izgladnele dece u Somaliji. Iako su suša i neprestani priliv izbeglica iz ratom zahvaćenih područja u glavni grad Mogadiš doveli do toga da majke svoju od gladi umrlu decu sahranjuju pored zemljanih puteva, premijer Somalije je samouvereno izjavio da u toj zemlji nema gladi.

Ujedinjene nacije i humanitarne organizacije, međutim, upozoravaju da bi skoro pola miliona dece, koja su neuhranjena u Somaliji, moglo da umre od gladi ako svet nešto ne učini.


Početkom godine pratili smo dramu srpske porodice Nastić, kojoj je sud u SAD-u oduzeo decu zbog navodnog zlostavljanja I zanemarivanje. Damjan(8) i Nastasija (5) mesecima su živeli odvojeno od roditelja, sa potpunim neznancima, jer je neko slučajno u računaru njihovog oca pronašao fotografije golišave dece dok se kupaju.

Zaključak je bio da je otac verovatno pedofil, a deca žrtve! Neshvatanje kulturološke razlike i paranoičan strah da se iza fotografisanja nagog dečijeg tela kriju mračne strasti dovele su do porodične nesreće koja je na kraju rešena u korist srpske porodice. U njihovu odbranu stala je država, građani, ali i istaknuti stručnjaci i intelektualci koji su Amerikancima objašnjavali šta u srpskoj tradiciji znači fotografija deteta u kadi, i kakav je to dragulj u porodičnom albumu.

Učitelji životnih lekcija

Heroj godine, veliki čovek od 12 godina, je Saša Stanojević iz Požarevca, koji je spasao 14-mesečnu bebu povređenu u teškom udesu. Saša je sa sestrom i mamom kolima prolazio pored mesta teške saobraćajne nesreće, koja se početkom decembra desila na putu Požarevac-Kučevo.

Za razliku od mongo starijih, iskusnijih i jačih svedoka koji su nemo posmatrali udes dečak je pritrčao povređenima i iz teško oštećenog automobile izvukao bebu. Devojčicu je zatim preuzela njegova mama i odvezla je do požarevačke bolnice. Lekari kažu da su 14-mesečnu Nađu samo dva minuta delila od smrti. Mali heroj je od svog grada dobio zahvalnicu I 25.000 dinara na poklon, a njegovi sugrađani i svi koji su nemi posmatrači ovakvih događaja lekciju o čovečnosti i nevidljivi šamar.

Postoji izreka "sloga kuću gradi, a nesloga je ruši", koja dočarava vrednost timskog rada i porodične sloge. Kako to izgleda u praksi pokazali su mali blizanci koji dele zajednički krevetić. Jedan bratić je nestašniji od drugog i stalno iskače iz kreveta. Međutim, to mu ne bi uspelo da nema mirnijeg para koji čuva stražu i upozorava ako mama dolazi. Pogledajte ih još jednom.

Kažu ljudi da treba da se radujemo malim stvarima koje imamo, jer one velike nam uvek nekako nedostaju. Ali, mi odrasli nikako da se setimo kako se to beše radi i šta su te male stvari.

Na to nas podseća beba kojoj je zvuk pocepanog papira najveća radost u tom trenutku. I sam zvuk smeha ovog deteta pokreće leptiriće u stomaku, a u sledećem momentu shvatamo da se slatko smejemo. Pronađimo svoj papir koji nas zasmejava.(Ovaj video je na Jutjubu pregledan 33.657.525 puta!)

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online