Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 28.12.2011.
12:01
N. S. Preradović - Vesti A

Naš narod je ubijen u pojam

Budžet za narednu 2012. godinu je krajnje nerealan i biće pravo čudo ako Srbija ostane na planiranom deficitu od 140 milijardi dinara. Smatram da nas sledeće godine ili u krajnjem slučaju u 2013. godini čeka finansijski slom, kaže za "Vesti" prof. dr Mlađen Kovačević.

Da bi mogla da isplaćuje penzije bar do izbora Vlada će nastaviti da se zadužuje: Mlađen Kovačević
 

Policajci su štrajkovali tražeći veće plate. Hoće li biti većih protesta u zemlji?
- S obzirom na izuzetno teško stanje u privredi logično je očekivati socijalne proteste, naročito pred izbore, kada će mnogi tražiti kakve takve povišice. Opet, poznato je da je Srbija po odlivu mozgova na samom svetskom vrhu, da su mladi bez posla, da su u apatiji. To je onaj faktor na koji vlast računa - na apatično stanovništvo koje se ne buni. Ovde je narod ubijen u pojam, nesposoban da veruje da može biti bolje.


Smatrate da je planirani manjak u državnoj kasi od 1,4 milijarde evra neodrživ?
- Sve ukazuje na to da je reč o nerealnom optimizmu, jer industrijska proizvodnja u našoj zemlji pada od maja, izvoz je sve tanji, poljoprivreda je u vrlo lošem stanju, promet u prodavnicama je pao za 16 do 17 odsto, a dug zemlje raste. Spoljni dug je dostigao 24 milijarde evra i smatram da idemo ka dužničkoj krizi.
 

Dinar precenjen

I dalje se nastavlja politika precenjenog dinara, od početka godine vrednost dinara je precenjena za devet odsto. Stoga naši ljudi koji dobijaju evre od svoje rodbine bivaju oštećeni prilikom menjanja u dinare, ocenjuje dr Kovačević.

Postoji li opasnost da neće biti dovoljno novca u budžetu za isplatu penzija?
- Da bi mogla da isplaćuje penzije bar do izbora Vlada će nastaviti da se zadužuje, jer neće dozvoliti da najstariji sugrađani, koji su i najrevnosniji glasači ostanu bez penzija. Mada je veliko pitanje hoće li biti dovoljno novca za penzije. Ova Vlada je postala narkomanski zavisna od uzimanja kredita i pri tome ne pita kolika je kamata na zaduženje. Svejedno im je da li je devet ili 10 odsto. Da bi krpila rupe do izbora, zaduživaće se na sve strane, a šta će biti posle izbora to nikoga ne zanima.


Ipak, građanima se poručuje da je budžet antikrizni....
- Nema toga šta političari neće reći kad osete da bi mogli da budu smenjeni ili izgube izbore. Reći će ono u šta ni u snu ne veruju i držaće se one narodne - obećanje ludom radovanje. Posle će da smisle 300 razloga zbog čega se njihova obećanja o boljem životu nisu ostvarila. Pre dve godine su mrtvi hladni poručili da je za naše ekonomske jade kriva svetska ekonomska kriza, sada će reći da nas je ojadila kriza u Italiji. Najlakše je reći - krivi su drugi, a eto mi smo dobro radili. Nema morala u politici, nema ga više ni u crkvi, a kamoli u politici. Nikad ga nije ni bilo, a danas ga baš nema.


Drugim rečima, deficit će biti još veći. Kako će to prihvatiti MMF?
- Manjak u državnoj kasi biće dakako veći od ovog planiranog i MMF će to morati da prihvati. Plašim se da bi u slučaju povlačenja većeg kredita od MMF moglo biti i političkih uslovljavanja prema našoj zemlji, jer je opšte poznato da je MMF pod velikim uticajem SAD.
 

Dijaspora nas održava u životu

Dosad su nas debelo izvlačile devizne doznake naše dijaspore?
- Prema procenama Svetske banke gotovo šest milijardi dolara stiže od naših u rasejanju. Ta suma svakako je veća, jer ne ide sav novac preko bankarskih kanala. Iako je kriza zahvatila sve zemlje zapada gde živi i radi naša dijaspora verujem da se suma koju šalju rodbini u otadžbinu neće smanjivati. To je fenomen našeg naroda - primera radi, dve sestre rade u zapadnoj Evropi i šalju novac roditeljima u otadžbinu. ukoliko jedna ostane bez posla, ona druga će automatski povećati sumu novca koju šalje da bi roditelji imali dovoljno za izdržavanje.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.12.2011. 12:20
srbija je u bankrotu ali to niko ne zeli da objavi zbog panike.
Sreda 28.12.2011. 13:45
Profesor zna šta govori! Dijaspori treba podići spomenik,i omogućiti da legalno utiču na politiku u zemlji!Ne samo što nas održavaju u životu svojim doznakama,nego i što oni bolje i celovitije sagledavaju ono u čemu se mi nalazimo!A u njihov patriotizam za sve ove godine nikad nije bilo i najmanje sumnje!
Sreda 28.12.2011. 13:25
Ako smanje korupciju za 50% onda ce biti i suficita !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online