Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.12.2011.
08:07
Z. Tmušić - Vesti A

Pregrejana planeta (2): Presahlo devet od 10 izvora

Muku su mučili ovog leta i jeseni sa nestašicom vode i još se muče žitelji planinskih sela na istoku Bosne. Posle dugog vrelog leta usledila je jesen bez kiše i da nije bilo cisterni teritorijalnih vatrogasnih jedinica i ponekog šumskog izvora teško da bi sačuvali stoku. O kućnim mukama zbog presušenih bunara i izvora ne žele ni da govore.

OVO KAO DA JE NEKI INAT: Momir Ninković
 



- Ako se išta na svetu može nazvati propast, to je ovo što se nama događa: umesto na pivu, pare dadosmo na vodu - kaže Mile Gavrić sa Boričke visoravni.
 

Konačno, nakon dugotrajne suše, nedavno je pala kiša, a potom su se najpre zabeleli vrhovi Romanije i Sjemeća, a potom i sela sa područja opština Sokolac, Rogatica i Višegrad, u kojima je dugotrajna suša već nanela teške posledice. Na Boričkoj visoravni još traje drama, jer je zbog suše ugrožena i čuvena ergela arapskih i brdsko-bosanskih konja.

- Dobro je što je konačno pao sneg, a pre toga i malo kiše, tako da smo izbegli opasnost od mrazeva. Ovo nije onaj pravi sneg koji je ovde zna pasti u ovo vreme, ali i ovih dvadesetak centimetara vredi i malo će se izvori, cisterne i bunari napuniti - kaže Milija Ivanović, poljoprivrednik sa Boričke visoravni, tvrdeći da je uz dosta uloženog novca i napora uspeo sačuvati stoku od žeđi.

Propao godišnji plan


Direktor preduzeća Hidroelektrane na Drini Mile Lakić tvrdi da je dotok vode na pregradnu branu hidroelektrane samo 70 metara kubnih u sekundi, što se smatra izuzetno malom količinom. Prošle godine za vreme velikih poplava dotok vode iznosio je čak 4.000 metara kubnih u sekundi.
 

- Zbog višemesečne suše neće se moći ispuniti ni godišnji plan proizvodnje električne energije na ovom energetskom objektu - kaže Lakić.

 


- Nemam vode u kući, ali bar ima pive. Međutim, ako nema vode u štali, onda je propast i za štalu i za kuću - od muke se smeje Milija.


Njegov komšija stočar Rajko Delić kaže da ni najstariji meštani podromanijskih sela ne pamte ovakvu sušu i nevolju za stočare.


- Devet od deset šumskih izvora je presušilo. Dole, u bunarima nema ni kapi vode, a gore nema ni mutnih oblaka! Srećom, pao je ovaj sneg i malo će potoci živnuti - teši se Rajko, pričajući da je jesenas bio prinuđen da poslednju marku uloži u kupovinu cisterne.

Drina skoro potok
 

Međedi u mercedesima


Iako je na celom području gornjeg Podrinja odlično rodila i šljiva i kruška, zbog nestašice vode mnogi kazani nisu podloženi, tako da će rakija morati da čeka.


- Nema vode, nema rakije, nema plate, nema države, nema pameti... Samo ima ovih međeda što se vozaju u mercedesima. Jedino oni uživaju - bio je odgovor jednog delije sa Sjemeća na sva pitanja o suši.

Snegu na Boričkoj visoravni obradovali su se svi, a najviše konji vrani, koji su se razigrali po beloj podlozi. Zbog dugotrajne suše stradala su i mnoga domaćinstva u selima na obroncima planine Sjemeća u višegradskoj opštini, jer su presušili izvori. U prvu pomoć pritekao im je gradski vodovod iz Višegrada i vatrogasci.


- Već mesecima živimo i radimo u nekoj vrsti vanrednog stanja. Skoro svaki dan vodu za piće iz gradskog vodovoda vozimo u sela Han Brdo, Gornja i Donja Lijeska i punimo prazne rezervoare mnogih domaćinstava - kaže direktor Teritorijalne vatrogasne jedinice Višegrad Ranko Šimšić i dodaje da su prinuđeni da po jednoj cisterni naručiocima naplaćuju 60 do 80 KM kako bi pokrili troškove.


Stočar Momir Ninković iz sela Kopito podno Sjemeća kaže da muku muči sa sušom i da je u pomoć pozvao i bager koji mu iskrčio nekoliko šumskih pojila.


- Privremeno sam se spasao, ali ne znam šta će dalje biti. Kiše nema kao u inat i, što je najgore, trava se brzo sasušila pa sam već počeo da trošim zalihe sena - kaže Ninković.


Rogatica, Višegrad, Ustiprače, Novo Goražde i Goražde za sada se još snabdevaju vodom. Drina još nije presušila, premda je sve plića...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online