Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 20.12.2011.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Pantić: Barikade su nas ojačale

Pesimista sam da će biti postignut dogovor sa Kforom. Evropskoj uniji ne odgovara mirno rešenje, već žele da do marta zaokruže kosovsku nezavisnost, kaže za "Vesti" Krstimir Pantić, gradonačelnik Kosovske Mitrovice. Osvrćući se na proteklih pet meseci, od uspostavljanja barikada na KiM, on kaže da je srpski narod - apsolutni pobednik.

Krstimir Pantić

Očekujete li da će Kfor prihvatiti mirovnu inicijativu i šestomesečni "tajmaut" koji su predložila četvorica gradonačelnika sa severa KiM?
- Lično sam pesimista kada je reč o želji da se situacija reši mirnim putem. Takvo rešenje je potrebno i Srbima i Albancima.

Međutim, Evropska unija želi da što pre, do marta, zaokruži kosovsku nezavisnost, da Srbiju natera da prihvati, kako to EU kaže - realnost, da odustane od Rezolucije 1244 kako bi dobila status kandidata.

Iza toga svega stoji EU, a Kfor je samo produžena ruka i Brisela i NATO-a koji i onako čine uglavnom države koje su priznale nezavisnost Kosmeta.


Prošlo je pet meseci otkako ste na barikadama, ko je pobednik?
- Apsolutni pobednik je srpski narod, i to su priznali, mada nevoljno, i svi međunarodni zvaničnici. Oni su odali priznanje Srbima da su organizovani, mirni, disciplinovani i lojalni predstavnicima lokalne samouprave. Zato upravo žele da nateraju predsednika Srbije da ukine paralelne institucije, ali on to nikada neće učiniti jer bi to značilo definitivan poraz na izborima.

On je nama to i lično rekao na sastanku u oktobru i objasnio da se stranka koja prizna nezavisnost Kosmeta nikada ne bi oporavila.

Petrović puca u prazno

 

Slobodan Petrović, Tačijev zamenik u vladi Kosova, zalaže se za formiranje nove opštine - Severna Mitrovica, po Ahtisarijevom planu?

- Petrović je nepoželjna osoba na severu pokrajine. Srbi i država Srbija su jasno rekli da nikakav Ahtisarijev plan nije prihvatljiv, ni u originalu, ni u modifikacijama. Petrović je i ranije pokušao da organizuje izbore u Kosovskoj Mitrovici, da uspostavi opštinu, uz pomoć nekih timova i nevladinih organizacija, ali je doživeo neuspeh. Siguran sam da će mu se to ponoviti.

 

Kada su bili albanski izbori, omogućili smo da se održe i u Kosovskoj Mitrovici, ali na njih nije izašao ni jedan jedini Srbin. Bez obzira na to šta Petrović očekuje i kolike je pare uzeo od Tačija, on neće uspeti.


Ipak, bilo je incidenata.
- Ti incidenti su normalna pojava, jer 12 godina živimo u nenormalnim okolnostima, bez slobode. Nekada je potrebno međunarodnoj zajednici, a nekada Albanci imaju svoje unutrašnje probleme jer ni oni nisu zadovoljni mnogim stvarima, pa da bi umirili sopstvenu javnost izazivaju incidente, kako bi pažnju javnosti usmerili na sever KiM. Srbi nikada nisu izazvali nijedan incident.


Ako Kfor prihvati vaš predlog, šta očekujete da će se dogoditi posle šest meseci?
- Za šest meseci doći će do promene vlasti u Beogradu, nova Vlada će imati potpuni legitimitet da pokrene nova pitanja i teme. I međunarodna zajednica je svesna da Kosovo nije nezavisna država, bez obzira na to što su je priznale neke od najmoćnijih država i da rešenje zavisi isključivo od Beograda.

Verujem u promenu vlasti jer sva istraživanja pokazuju da Srpska napredna stranka ima bar deset procenata više od DS-a. I verujem da će SNS voditi daleko bolju politiku i imati bolje pregovarače.

 

Treba nam novi pregovarač

 

Već dugo niste zadovoljni šefom pregovaračkog tima Borkom Stefanovićem. Da li verujete da će novi čovek promeniti i situaciju?

- Naravno! Nekoliko puta smo tražili njegovu smenu. On je više puta rekao da mu nije bitno da li ćemo mi biti zadovoljni ili ne. Videli smo do sada kakve je sporazume postigao i da oni ne mogu da se implementiraju jer su u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, i zbog toga je protiv njega podneta krivična prijava.

 

Vladi Srbije je potreban pregovarač koji će mnogo svesnije i odgovornije pristupiti tom poslu.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.12.2011. 13:28
Necemo se dati tako lako,tvrdji smo mi orah nego sto su to ove vaske od politicara iz Beograda mislile.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online