Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 18.12.2011.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Zubin Potok na udaru zbog Gazivoda

Kada je pre četiri decenije završena brana Gazivode na Ibru kod Zubinog Potoka, potopljeno je na hiljade hektara plodne zemlje u Ibarskom Kolašinu, a oko 8.000 Srba moralo je da napusti svoja ognjišta. Čitave porodice tada su, po nalozima separatističkog rukovodstva u Prištini, tovarene u kamione i bez igde ičega ostavljane na ledinama oko Kraljeva i Kragujevca.

Zvanično, brana je podignuta iz dva razloga: da centralno Kosovo dobije dovoljno vode, a elektroprivreda u Pokrajini više struje. Nezvanično, i da se Srbi proteraju sa ovih prostora.

Brana na jezeru Gazivode


 

U Zubinom Potoku je izgrađena hidrocentrala snage 35 megavata, a hidrosistemom Ibar-Lepenac oko 380 miliona kubnih metara vode, koliki je kapacitet jezera Gazivode, odvodi se u Kosovsku Mitrovicu, Vučitrn, Prištinu i druge kosovske gradove. Najviše vode koristi se u termoelektranama Obilić 1 i Obilić 2, koje ne bi ni mogle da proizvode struju i isporučuju ugalj bez akumulacije Gazivode.


- Raspolažemo jednim od najznačajnijih resursa na Kosovu i Metohiji, a od jezera, brane i hidrocentrale, zbog kojih smo svojevremeno ostali bez polovine najplodnijeg zemljišta u opštini i hiljada stanovnika, nemamo ništa.

Slaviša Ristić sa jednim od komandanata Kfora

Po nekim našim saznanjima, hidrocentrala u Gazivodama i hidrosistem Ibar-Lepenac godišnje inkasiraju od šest do deset miliona evra, a sve te pare ostaju u Prištini koja neopravdano ubira naše ogromno bogatstvo - kaže Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok.


Zbog jezera i brane Gazivode, žitelje Zubinog Potoka mnogi sa pravom nazivaju "bogatim siromasima".


- Činili smo sve da preuzmemo gazdovanje ovim ogromnim privrednim i ekonomskim resursom, ali i u Prištini se lako ne odriču jezera Gazivode koje im donosi ogromne pare. Pošto su mnoge od evropskih sila bacile oko na kosovske rezerve uglja, od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo i Metohiju na meti smo Kfora, UNMIK-a, Euleksa i Vlade takozvane države Kosovo - ističe Miodrag Andrić, predsednik "opštinske vlade" u Zubinom Potoku.


U Zubinom Potoku naglašavaju da se sve moglo završiti dok je Srbija imala vlast na Kosovu i Metohiji ali tada, na žalost, nije bilo sluha za ovdašnje apele i zahteve. Sada je mnogo teže, jer Albanci i Zubin Potok smatraju delom "nezavisnog Kosova" i dobro znaju koliko vrede brana, hidrocentrala i jezero Gazivode, dodaje Ristić.


- Šta god da se dogodi, mi ostajemo ovde, a jezero i branu Gazivode uvek ćemo smatrati naašim bogatstvom kojim mi treba da upravljamo. Nemamo ništa protiv da voda i struja i ubuduće odlaze u Prištinu i druge kosovske gradove, ali to mora da se plati. Sa godišnjim prihodom od nekoliko miliona evra, Zubin Potok bi brzo rešio sve probleme - smatra Andrić.

Zveckaju oružjem

 

Kad god su Srbi zatražili da preuzmu gazdovanje jezerom i branom Gazivode, a posebno od kada su zapretili da će "zavrnuti slavine", Kfor je "na jezeru" i u Zubinom Potoku organizovao nekakve "vežbe", nadletanja helikopterima i slično. Sve sa ciljem da zaplaši ovdašnje stanovništvo i opštinsko rukovodstvo. To čini i sada stalnim nasrtajima na Zupče, Jagnjenicu, Brnjak..., ali nailaze na najžešći otpor čvrstih i upornih Kolašinaca. Ishod ove borbe još je neizvestan.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.12.2011. 13:40
Otvarajte tu branu nek opere i odnese siptare u Albaniju ,ionako Srbima stalno ukidaju struju,
Utorak 20.12.2011. 19:05
U doba Jugoslavije, to je izgradila SR Srbija, tako da to pripada danas drzavi Srbiji. Nisu to Siptari izgradili onakvi nepismeni i neobrazovani, siromasni. To je srpskoi treba da ostane srpsko. Kraj price....Jebem li im majku.. UFFFF
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online