Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 14.12.2011.
08:05
N. S. Preradović - Vesti A

Otrovi u hrani (4): Pojedemo 20 kilograma otrova

Pošto se upotreba pesticida na njivama srpskih seljaka slabo kontroliše, procenjuje se da svaki stanovnik Srbije u toku svog života prosečno pojede oko 20 kilograma raznih otrova.

Milan Prostran

Javnosti je još poznat slučaj od pre neku godinu, kada su poljoprivrednici Mačve izbacili na tržište krastavce besprekornog izgleda. Ali, već posle prvog ispiranja krastavčića voda bi pozelenela. Tek nedavno je utvrđeno da je uzrok pesticid foliet, kojim su krastavci, ali i drugo povrće, prskani.

Proizvođači paradajza, posebno pod plastenicima i staklenicima, uberu nedozreo paradajz, slože u gajbice, a onda ga isprskaju opasnim pesticidom, kako bi dobili boju, sazreli i što duže trajali. Tako se dobija lep plastificirani paradajz usred februara.


Milan Prostran, sekretar za poljoprivredu PKS, kaže da ne treba jesti povrće kad mu vreme nije.


- Ako hoćete paradajz u januaru, onda se on proizvodi u zatvorenom prostoru uz intenzivno korišćenje mineralnih đubriva i hemijskih sredstava. Zato bi određeno povrće trebalo jesti samo u sezoni, a mi ga jedemo cele godine - objašnjava Prostran.

Otrovi u hrani 

 

Zvuči neverovatno, ali od 800 registrovanih preparata, samo 300 su originali na tržištu Srbije. Po broju registrovanih sredstava za zaštitu bilja u evropskim okvirima, a možda i u svetskim - mi smo šampioni, tvrde stručnjaci.

Ako se kaže da je od tih 800 registrovanih sredstava za zaštitu bilja za svega 300 je istraženo kako deluju na životnu okolinu i ljude, a ostali se smuljaju po ilegalnim podrumima.

Te jeftine kopije, za koje niko nema predstavu šta se u njima nalazi, poljoprivrednici kupuju u sumnjivim radnjama i po pijacama, a onda ih koriste najčešće u pojačanim dozama. A za registraciju je dovoljno da se donese kopija nekog originala sa dva papira i dobijete rešenje za promet pesticida!


Pranjem voća i povrća ne mogu da se odstrane pesticidi, samo prljavština, jer su oni i napravljeni da se probiju unutar ploda. Da bi se ispitala štetnost nekog preparata po organizam, potreban je ceo ljudski vek. Kako je to neisplativo, odlučeno je da istraživanje traje deset godina, ali je kompanijama i to bilo dugo, pa su lobirale da se smanji na pet. Kod nas se posle dve godine ispitivanja preparati puštaju u promet, što je nedopustivo.


Posledica nekontrolisane upotrebe pesticida je i smanjenje divljači, upozoravaju lovačka udruženja, jer je u prirodi sve veći broj sterilnih ženki.
 

Kancerogena voda


Ekolozi upozoravaju da je maksimalna dozvoljena vrednost pesticida u vodi za piće u Srbiji 1.000 puta veća nego u zemljama EU! U Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće koncentracije su izražene u miligramima, dok su iste te koncentracije u Direktivi EU izražene u mikrogramima. Takođe, na osnovu ovog pravilnika proverava se prisutnost samo nekih pesticida u vodi, iako je za mnoge naučno dokazano da izazivaju rak.


Dozvoljeni pesticidi u Srbiji:

 

  • DDT: Izaziva rak i mušku neplodnost. U mnogim zemljama zabranjen.
  • Lindan: Razara endokrini sistem i uzrokuje rak i neplodnost.
  • Atrazin: Izaziva rak dojke kod žena. Iako je njegova upotreba zabranjena, kod nas se koristi za uništavanje korova.
  • Organski fosfati: U manjim količinama izazivaju umor, poremećaj sna, glavobolje, lošu koncentraciju...
  • Molinat: Dokazani kancerogen.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.12.2011. 10:57
mnogo korova treba iskoreniti iz ove zemlje.
Sreda 14.12.2011. 10:16
Држава намерно уништава и разара српског призвођача, који немају новца за обртна средства и репроматеријал па посежу за јефтинијом заштитом биљака, која је опасна по здравље. Исти тај произвођач није едукован о штетности препарата које које користи јер и он тако произведене намирнице употребљава за сопствену исхрану(углавном). Са друге стране немар и не брига државе за здравље и заштиту грађана говори и то да се озлоглашени ДДТ не користи већ деценијама у развијеном свету. А за "био" храну потрошачи немају пара, а ни произвођачи услова.
Sreda 14.12.2011. 13:24
Rezultati zdravog zivota u SRBiji se vide na grobljima....sva su postala mala,,,a vecina umrlih je 40 do 50 g.starosti. svaki dalji komentar je suvisan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online