Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 25.11.2011.
11:12
Lj. Ivanović - Vesti A

Nuklearni udar pogađa i Srbiju?

Postavljanje američkih raketnih baza u Rumuniji je direktna pretnja bezbednosti Srbije jer bi naša zemlja mogla biti kolateralna šteta eventualnog raketnog udara.

 
Trn u oku Rusima: Rumunska avio-baza Deveselu

Reč nije o tome da bi se Srbija svrstala na bilo koji način uz jedan ili drugi nuklearni blok, već je po sredi činjenca da se američka baza antiraketnog štita nalazi na samo 170 kilomtara o naše granice s Rumunijom.

Baza Deveselu koja je predviđeni domaćin američkim, navodno defanzivnim raketama, automatski se našla na listi potencijalnih ciljeva ruskih projektila.


Razmeštanje raketnog štita na manje od 200 kilometara od Srbije u velikoj meri negativno utiče na bezbednost i povećava osetljivost naše zemlje, upozorava dr Slobodan Mišović, profesor Fakulteta bezbednosti.
 

Profesor Slobodan Mišović

- Razmeštanje raketnog štita je provokacija svim zemaljama regiona jugoistočne Evrope i Balkana, jer iziskuje daleko veće finansijske izdatke ako se želi održavanje bezbednosti na potrebnom nivou. Kod nas će to verovatno izazvati i dodatna uslovljavanja i pritiske zbog članstva u NATO i Evropskom sistemu kolektivne bezbednosti i odbrane - kaže Mišović.


Ipak, ma koliko ozbiljno izgleda međusobno nišanjenje Istoka i Zapada, stručnjaci za pitanja nuklearnog naoružanja smatraju da svrha postavljanja raketnog štita psihološki i ekonomski pritisak na Rusiju, a ne nuklearni rat.


Američka raketna postrojenja biće smeštena kraj postojeće vazduhoplovne baze Deveselu u Rumuniji na 175 hektara, gde će biti instalirani radarski blok za praćenje cilja i brojne lansirne rampe.


Samo dva dana posle potpisivanja ugovora o postavljanju američkog raketnog štita u rumunskoj avio-bazi "Deveselu", Vašington je 15. septembra overio sporazum s Poljskom, da i na njenoj teritoriji do 2018. izgradi identičnu raketnu bazu. Rusija je kratko odgovorila da će preduzeti recipročne mere i usmeriti svoje projektile ka bazama raketnog štita NATO.


- Strateška posledica razmeštanja raketnog štita je nametanje potrebe Rusiji za izgradnju novog raketnog odbrambenog sistema, koji mnogo košta, s ciljem da se ona ekonomski iscrpe - smatra dr Mišović.

Čovečanstvo ulazi u novi Hladni rat


Rusija je nedavno sa nuklearne podmornice "Jurij Dolgoruki" lansirala novu interkontinentalnu raketu "Topuz", a uskoro bi mogla da ponovno pokrene proizvodnju čuvenih raketa srednjeg dometa SS-20, ali u verziji sa tri nuklearne bojeve glave. Svoje nuklearne programe usavršavaju i Francuzi, Britanci, pa i Pakistanci i drugi. Danas je, prema mišljenju mnogih, svet puno bliži balansu straha sličnom onom iz doba Hladnog rata.


Jedna škola razmišljanja smatra da je iluzorno očekivati opšte nuklearno razoružanje dok sve zemlje, koje nemaju atomsko oružje, ne počnu svoje tenkove, rakete, hemijsko i biološko oružje da pretvaraju u plugove. Ta škola zastupa tezu da je nuklearno oružje doprinelo održavanju mira u vreme hladnog rata i da je neosnovano mišljenje kako bi današnji svet bio bezbedniji bez atomskih bombi.


Druga škola ističe da je atomsko oružje ne samo zakonom predviđeno za otpad - stav Međunarodnog suda pravde iz 1996, već je i sa moralne tačke gledišta to oružje čudovišno. Ipak, pet prvobitnih nuklearnih sila nikada se nisu obavezale da će se svojih atomskih arsenala jednog dana i potpuno odreći.

Pogledajte kako izgleda i radi ruski sistem Iskander:

POVEZANE VESTI

Petak 25.11.2011. 11:31
Руси би требало да копирају американце и уведу превентивну употребу силе ако неко угожава безбедност. Што значи напасти постројења у постојећим земљама пре него што буду оперативна и потенцијална опасност. А ми? Ма кога брига за нас када ни саами о себи не бринемо.
Petak 25.11.2011. 11:46
To je svima poznato jos od 1986. god.... Najvece pitanje jeste ko snosi odgovornost kada se na taj nacin ugrozavaju neutralne drzave, stanovnistvo... ?
Petak 25.11.2011. 12:34
MUCENICI... amerika i rusija nece ni ratovati,vec ce amerikanci izazvati rat na istoku da se tamo ljudi zamrze i pobiju... ratovace kina sa korejom,rusijom,japanom i islamskim zemljama... vrlo jednostvna metoda...amer gurne placenike da tamo naprave skandale i nerede, kao sto je amer platio bin ladena...a ceo svet zna kao ovce se samo svi prave da je to cijin placenik... isto tako ce doci neki tezak slucaj - marioneta i bacice proektil na ruse i tako ce poceti rat na istoku... a ameri ce tu biti da pomognu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online