Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 21.11.2011.
06:53
N. S. Preradović - Vesti A

Ko puni državni budžet (2): Pola mi otme država

Slobodan Zeljković, mali preduzetnik iz beogradskog naselja Banjica, u poslednjih deset godina bio je prinuđen da zbog visokih dažbina stavi katanac na dve poljoprivredne apoteke, otpusti 16 radnika i svoje poslovanje svede na jednu radnju i jednog zaposlenog!

- Nekad sam imao tri poljoprivredne apoteke, sada imam samo jednu na banjičkoj pijaci, a vremena za poslovanje zbog visokih nameta države su sve teža. Spala knjiga na dva slova - jada se 59-godišnji Slobodan.

Slobodan Zeljković sa svojom radnicom

Slobodan sve dažbine državi uredno izmiruje, ali došla su teška vremena, pa mu plaćanje nameta pada sve teže.

- Samo za najam ove apoteke koja ima oko 35 kvadratnih metara mesečno plaćam 300 evra. Pa voda, struja, grejanje, ih... Ipak porez na PDV je najžešći, ukoliko ga ne izmirim na vreme tačno u dan, kazna je paprena od 500 do 5.000 evra - jada se Slobodan.

Kad se dodaju svi nameti koje Slobodan izmiri, ne ostaje mnogo.
- Od dva zarađena dinara, jedan ide meni, jedan državi. A ono što najviše brine jeste što narod ima sve manje para, pa je sve teže skrpiti nešto pazara. Uđu u radnju, gledaju, kupe jednu kesicu lukovice šafrana od 16 dinara (0,16 evrocenti). Ma nema narod za hleb, a kamoli za cveće - vajka se Slobodan.


Baš zbog besparice, trudi se da ne menja cene, ali ni to ne pomaže kad oko njegove radnjice cveta siva ekonomija.

- Evo veliku burad za kiseli kupus prodajem za 16 evra, a ovi okolo što rade nelegalno na ulici istu takvu daju za 15 evra.

Ne plaćaju porez, ne plaćaju kiriju, pa ne mogu da se nadmećem sa njima. A opet naš čovek steran u besparicu kupiće na ulici da uštedi jedan evro. E, za evro možeš da kupiš tri hleba - kaže Slobodan.

Dajte mi 100 g mesa

 

Sličnu muku muče i Slobodanovi pijačni saborci.
- Evo neki dan vajka mi se komšija mesar. Kaže ušao čovek u radnju pa traži 100 grama mesa. Ni gram više, nema čovek para. E, zamislim se onda ja, pa kako će kod mene da kupi lukovice cveća - sleže ramenima Slobodan.

 

Osnovni porezi u Srbiji

 

- Porez na dohodak građana.
- Porez na dobit preduzeća, koji plaćaju preduzeća na profit koji ostvare u jednoj godini.
- Porez na dodatu vrednost je porez na promet, Srbija ga je uvela 1. januara 2005.
- Akciza je dodatni i visoki porez na promet koji se naplaćuje za alkohol, duvan, kafu, naftu i derivate.
- Porez na imovinu.
- Porez na nasledstvo, sem kad su u pitanju najbliži rođaci.
- Porez na kapitalne dobitke se plaća pri prodaji neke imovine.

 

Sirotinja dužna i ružna

 

Na Zapadu se poslednjih 50 godina bogatašima smanjuje porez i tako povećava neravnoteža u društvu koja dovodi do ekonomskog kraha.

 

Najveći ekonomski slom iz 1929. se dogodio nakon razdoblja najnižih poreza za najbogatije članove društva. Tako je u SAD od 1918. do 1925. porez pao sa 77 na 25 odsto i tako ostao do ekonomskog sloma 1929. Porez za bogate je opet od 1980. do 2009. pao sa 70 na 35 odsto.

 

Druga nuspojava ovog snižavanja poreza postaje eksplozija državnog zaduživanja koja takođe vodi do smanjivanja socijalnih prava najranjivijeg dela stanovništva.

Slobodan je gorčen na inspekciju i državne organe što ne rade svoj posao kako treba. Zakon, kaže Slobodan, mora biti isti za sve.

- Ukoliko ne izmirim svoje obaveze na vreme, jao meni, kamate su do neba. A ovi preprodavci na ulici rade šta hoće i niko ih ne dira. Najgore je nama sitnim preduzetnicima. Krupne kapitaliste niko ne dira, a ove po ulici tolerišu zarad socijalnog mira - zamišljeno će Slobodan.

Sutra: Jazavac pred porezom

Ponedeljak 21.11.2011. 08:45
razumem potpuno ovog coveka posto i sama imam slicno iskustvo...samo sto ja nisam uspela ni da se prosirim na vise od dva radnika a islo je lepo u pocetku...imala sam planove za jos par prodavnica zdrave hrane ali ovi nameti su bili toliki da prosto nije ostajalo nista...a lokal je u mom vlasnistvu...pricajuci sa drugima koji imaju STR ista prica...veoma je tesko u Srbiji ostvariti i neki mali biznis...umesto da dazbine budu manje i privatnici mogu da zaposle nekoliko ljudi nameti su toliki da ni platu za sebe ne mozes da izvuces....i jos da dodam ne cudi me da ovako osiromaseni svet kupuje...trazili su kod mene i 30 gr kafe tek da imaju za par soljica...zalosno...
Ponedeljak 21.11.2011. 10:17
Власт је све пореске намете прекопирала из ЕУ, али наравно није и олакшице и стандард.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online