Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Ponedeljak 31.10.2011.
06:52
J. Jelovac - Vesti A

Buna protiv globalizacije (2): Bankaru 40.000 puta veća zarada

Dok ceo svet bruji o jednoj od najvećih ekonomskih kriza koju čovečanstvo pamti, ekonomista Branko Dragaš tvrdi da nije u pitanju finansijska, već kriza zapadnog kapitalizma i republičke demokratije, koji su se pokazali kao potpuno promašeni oblik državnog uređenja.

Branko Dragaš

- Bogati su sve bogatiji, a siromašni sve siromašniji.

Propast kapitalizma započeta je krahom hipotekarnog tržišta u Americi 2007. godine, koji se brzo proširio na celu Evropu.

Ove godine je situacija malo ublažena štampanjem ogromnih količina dolara u Americi i evra u Evropi, kako bi se izbegao potpuni svetski krah i bankrot.

To, međutim, nije rešenje, već samo prikrivanje problema, čija srž leži u tome što je bogata klasa potpuno obesmislila radničku.

Tako je 1993. godine odnos godišnje zarade prosečnog radnika i biznismena sa Volstrita bio 1:7, a danas je 1:40.000 - kaže Dragaš za "Vesti".

Ovaj ekonomista tvrdi i da je ekonomsku krizu izazvalo 13 porodica koje stoje iza interesa multinacionalnih kompanija.


- To su oni koji su američku nacionalnu banku FED pretvorili u svoju privatnu banku i koji neprestano štampaju dolar bez pokrića. Oni deluju kao mafija, koja donosi zakone u svom interesu. Zato je potpuno jasno zašto se neoliberalizam usmerio na rušenje država i obesmišljavanje nacionalnog identiteta.

Obarane su i postavljane vlade suverenih država kao da se postavljaju šefovi ekspozitura neke multinacionalne finansijske korporacije. Propaganda o demokratiji i slobodama je samo maska za manipulaciju biračkim telom - tvrdi Dragaš.

Protesti u Beogradu

Izlaz je, smatra on u novom svetskom ratu, hiperinflaciji ili u socijalnoj revoluciji. Jer, sve velike zemlje sveta su u ogromnim dugovima, pred bankrotom.


- Amerika je u dubiozi 211.000 milijardi dolara, Grčka 370 milijardi evra, a Italija 1.900 milijardi. Do kraja godine biće na kolenima! Ista opasnost preti i Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj. Amerika je žilava i krizu će preživeti, ali tvrdim da Evropa neće prevazići ekonomsku krizu još najmanje 10 godina.

Zato potpuno podržavam socijalnu revoluciju jer treba svi da se zapitamo da li želimo da živimo u društvu gde 11 multinacionalnih kompanija u svojim rukama drži ceo svet, a profit je merilo svih vrednosti - kaže Dragaš.

Servisi tajkunske Srbije

 

Komentarišući debakl protesta ogorčenih u Beogradu, Dragaš kaže da ne treba kriviti narod jer njime manipulišu mediji.


- Tajni servis tajkunske Srbije ili kako ga zovemo RTS potpuno je u rukama Borisa Tadića, a slična je situacija i sa drugim medijima u Srbiji. Svaki bitan političar ima svoju TV stanicu preko koje se promoviše. Dobro je što je i onih 200 ljudi izašlo na ulice.

 

Ovom zemljom punih 12 godina vlada politički ološ koji rešava samo svoje materijalne probleme i vodi ovu zemlju bez bilo kakve ideje. Narod je prepušten sam sebi - zaključuje Branko Dragaš.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.10.2011. 08:27
Najbolji ekonomista kojeg imamao.Kamo srce da nam je on premijer,ne bi se on ponašao kao Dinkic jer su njega svi zvali u svoje redove a on nije nikome prišao jer je video šta se radi i kamo to vodi.Njegov sajt je pravo merili stanaj u Srbiji.Ove godine se sa svojom ekipom prokljucio DVERIMA,moju podršku ce dobiti,a nadam se i od mnogih drugih prevarenih i razocaranih građana Srbije.
Ponedeljak 31.10.2011. 07:35
Pametan covek.samo, da li bi radio u korist naroda ili u svoju.to je pitanje.nekada davno sam slusao na radiju mladjana dinkica,isto je vako lepo pricao.pa sam tada pomislio,samo da ovaj dodje na vlast,uredice ekonomiju.eto kako je uredio.inace dragas gobori istinu..samo rat il revolucija mogu da izvucu covecanstvo iz krize,i iz kandzi bankara..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online