Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 25.10.2011.
13:33
Z. Gligorijević - Vesti A

Prirodna bogatstva Srbije (3): Voda koja topi kamenje

Na svom imanju u selu Panjevcu kod Despotovca Miroslav Stojanović Cvrle pronašao je izvor mineralne vode. Nakon analize u Zavodu za javno zdravlje u Ćupriji potvrdili su mu da je voda hemijski i bakteriološki čista, da sadrži mnogo manje bakterija nego što je dozvoljeno i da je blago mineralna.

Izvor mineralne vode: Miroslav Stojanović

- U izveštaju se navodi da ona sadrži 3,8 miligrama natrijuma po litru, što znači da može da se flašira. Akva viva se hvali da sadrži samo 10,5 miligrama natrijuma, što znači da je moja voda bolja jer njega treba da ima što manje. Voda je bogata kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, koji povoljno deluju na ljudski organizam. U Zavodu su mi rekli da je voda efikasna za topljenje kamena u bubregu i žuči - priča Stojanović. 


Izvor je pronašao sasvim slučajno. Godinama ima neobičan hobi - pronalaženje vode. Često je seljacima pomagao tako što je specijalnim instrumentima tačno određivao gde treba da izbuše bunar i na kojoj se dubini nalazi voda. 


- Pošto na svom imanju imam bunar, došao sam na ideju da potražim izvor iz koga bi voda neprestano tekla. Preračunao sam i počeo da bušim. Kada su Panjevci videli da vodoravno bušim obalu brda počeli su da mi se smeju. Ali, kad sam pronašao vodu, kad su počeli da je piju i uverili se da je lekovita, promenili su mišljenje - dodaje Stojanović.

Prirodna bogatstva Srbije:

1. Strancima budzašto nafta i rude

2. Supermen beži od Loznice

On još kaže da se u njenu lekovitost i sam uverio. Pesak iz bubrega koji mu je godinama zadavao probleme i zbog kog je čak dva puta zaglavio u bolnici potpuno je nestao nakon samo dva-tri meseca. I meštani se kunu da je voda pravi božji dar.


- U levom bubregu imao sam tri kamena od po šest milimetara. Svake godine išao sam u Prolom banju. Dok bih boravio u banji bilo bi mi bolje, ali čim bih prestao da pijem banjsku vodu, kamenje bi se ponovo stvorilo. Pošto nisam bio u mogućnosti da tokom cele godine odlazim po vodu, pio sam čajeve koji bi mi takođe kratkotrajno pomagali. Međutim, samo dva-tri meseca od kada sam počeo da pijem ovu Cvrletovu vodu nestalo mi je kamenje. Voda ga je istopila da nisam ni osetio kada sam ga izbacio. Kada sam otišao na kontrolu lekar me je pitao šta sam radio jer mi je bubreg čist - kaže Slobodan Milojković iz Despotovca.

Bazen sa termalnom vodom u Ždrelu
 


Na tridesetak kilometara od ovog mesta nalazi se Krupajsko vrelo, koje se ubraja u najjače i najveće kraške izvode u Srbiji. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se termalni izvor Toplik sa temperaturom vode od 26 stepeni, koja je takođe lekovita. Zbog svoje posebne lepote stavljeno je pod zaštitu države kao hidrološki prirodni spomenik prve kategorije.


A na 32 kilometra od Despotovca i 11 kilometara od Petrovca na Mlavi nalazi se termalna voda čija je temperatura skoro 40 stepeni Celzijusa. Nalazi se u sklopu Rekreativno-ugostiteljskog centra Ždrelo, a prema analizi Geoinstituta može da se koristi za lečenje reumatizma i oporavak nakon operacija ili preloma kostiju. Ova voda leči i kožne bolesti poput psorijaze i hroničnih ekcema. Po posebnim mineralnim svojstvima ona je jedinstvena u Srbiji.

Žila pobegla

Zanimljivo je da je u samo Despotovcu, dva kilometra od centra grada, nekada postajala takozvana Stara banja. Reč je o kupatilu u turskom stilu, čija je termalna voda lečila kosti i kožne bolesti, a kad bi se pila topila je kamen u bubregu ili žuči. Kada je napravljen hotel Resava ta voda je dovedena u hotelske sobe i kupatilo u suterenu. Meštani pričaju da su u Staru banju ljudi dolazili na štakama, a nakon nekoliko dana kupanja odlazili bez ikakvih pomagala. Međutim, sada kažu da žila pobegla i da voda u hotelu nema takvo lekovito dejstvo.

 

Spas za konja

Legenda kaže da je Stara banja podignuta na lekovitom izvoru. Tuda je prolazio konjanik, čiji je konj jedva hodao. Pao je baš pored tog izvora i ostao da leži pored vode. Nakon izvesnog vremena konj je sam ustao, napio se vode i potpuno povratio snagu.


Sutra - Prirodna bogatstva Srbije (4): Bušotine zabadava

Subota 24.12.2011. 19:03
ako neko ima kontakt telefon od Miroslava Stojanovica iz sela Panjevac kod Despotovca sto je pronasao izvor na svom placu,ako ima neko njegov telefon nek posalje na moj email ili nek ostavi na ovoj stranici
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online