Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 14.10.2011.
08:06
N. S. Preradović - Vesti A

U čemu je sve Srbija najgora (6): Putevi gori od ratišta

Stotine miliona evra troše se na održavanje puteva u Srbiji, a oni su i dalje išarani crnim deonicama, u saobraćajnim nesrećama tokom samo jedne godine život izgubi između 800 i 1.000 ljudi, a teške telesne povrede zadobije čak 15.000 osoba.

Najgori su putevi u Pirotskom okrugu, pokazalo je istraživanje Međunarodne asocijacije za bezbednost puteva. Međunarodni program za ocenu puteva u Srbiji (IRAP) ocenio je da samo jedna deonica na Koridoru 10 zaslužuje prelaznu ocenu, dok je Svetska banka srpske puteve stavila na 134. mesto po kvalitetu i vrednosti na planeti.


Prema oceni Svetske banke, putevi u Srbiji su po kvalitetu i bezbednosti tek na 134. mestu na listi Svetske banke, a njihova vrednost procenjuje se na 13 milijardi dolara.
S druge strane u kasu Puteva Srbije, preduzeća koje odgovora za stanje puteva u zemlji, godišnje se slije najmanje 300 miliona evra.

Taj prihod je oko 150 miliona od naplate putarine, odnosno oko 180 miliona od akciza. Na pitanje gde odlazi sav taj novac, u tom preduzeću kažu da se ulaže u klizišta, projektovanje koridora 10, magistralnih puteva...

U čemu je sve Srbija najgora

 

 

Da bi se redovno održavalo svih 11.000 kilometara puteva, potrebne su bar dve milijarde evra godišnje, i onda bi putevi sigurno bili dobri. U puteve ništa nije ulagano 20 godina. Rađeno je uglavnom ono što je finansirano od evropskih banaka - tvrde u tom preduzeću.

Situacija nije sjajna ni kada je reč o gradnji novih puteva. Za tri godine izgrađeno je svega 60, za sedam godina 144 kilometra. Izgradnja puteva opterećena je korupcijom, a projekt izgradnje evropskog koridora 10 zapao je u brojne neregularnosti.

Profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu Milan Vujanić kaže da su nas na tako lošu poziciju doveli teška ekonomska situacija i sankcije, zbog čega nismo mogli da pratimo zemlje u okruženju i ulažemo u saobraćajnu infrastrukturu.

- A kada su pare počele pristizati iz evropskih fondova, Srbija nije imala spremne projekte ni završenu eksproprijaciju zemljišta kojim će ići novi putevi, pa se izgradnja rastegla. Setimo se, o završetku izgradnje Koridora 10 pisalo se pre početka Olimpijade u Grčkoj, pa su rokovi pomereni do neke sledeće, i opet sledeće. Ako izgradnja glavne saobraćajnice napreduje tako sporo za koju su obezbeđena sredstva, šta da se očekuje od popravke ostalih puteva za koje nema para ili nema dobre liste prioriteta u trošenju novca - kaže Vujanić.

POVEZANE VESTI

Petak 14.10.2011. 08:31
I niko se ne buni.
Petak 14.10.2011. 08:43
U Zaplanju,opština Gadžin Han putevi su potpuno izostavljeni iz plana o renoviranju.Tako da je do mnogih sela gotovo nemoguće kolima stići.Ipak ljudi se snalaze.Neki pešice,neki konjima. Situacija je ista kao u 18. veku. Ali je zato tu fk "Zaplanjac",za koji se troše milionske sume.I koji služi za pranje novca opštinskih dahija,i kao njihov dodatni izvor prihoda.Dahije pored plaćenih funkcija u opštini,redom su raspoređeni u upravnim odborima raznih preduzeća i institucija,gde se takođe nalaze na platnim spiskovima.FK "Zaplanjac" im dođe kao ekstra PROFIT. Na putevima će biti parkirane građevinske mašine dve nedelje uoči izbora,do završetka izbora.Samo u okviru izborne kampanje.
Petak 14.10.2011. 10:27
Zna se na šta Milutin troši te milione. SPS pune kase dočekuje izbore, nema sumnje. Ima se dovoljno para da se pregura cenzus pa onda u koaliciju pa ako novi koalicioni partner dozvoli, oni će opet po starom. A koliko nam dece gine u saobraćaju? Navodnu brigu o tome će da pokaže pajtaš Dačić, tako što će kazne za saobraćajne prekršaje da nam višestruko nabudži pa ujedno eto još para za "krpljenje rupa", samo ne na putevima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online