Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.10.2011.
06:56
N. S. Preradović - Vesti A

Prirodne nepogode na Balkanu (5): Ode sva voda u Crno more

Suša pogađa Balkan već godinama unazad, što je i logično jer živimo u području umerenokontinentalne klime, a po procentu navodnjavanja smo na poslednjem mestu u Evropi. "Imamo Dunav i Savu, ali džaba kad ih ne koristimo. Sva voda ode u Crno more, umesto da navodnjavamo naše njive i oranice. Imali bismo dve setve u toku godine, a u povrtlarskim kulturama čak tri roda godišnje", smatra poljoprivredni stručnjak Zaharije Trnavčević.

Država brine o velikim vodama: Zaharije Trnavčević

Hrana je svuda u svetu već odavno strateški proizvod, a cene će samo rasti. Nažalost, to u Srbiji niko ne shvata, pa se zato ni ne ulaže u poljoprivredu.

- Poljoprivreda u budžetu Srbije učestvuje sa samo 2,5 odsto što je nedopustivo.

Ukoliko država zadrži ovako negativan stav prema poljoprivredi, onda ne treba da očekuje devize od izvoza poljoprivrednih proizvoda - navodi naš sagovornik.


On tvrdi da iako Srbija ima dobra hibridna semena, prinosi su manji nego u zemljama zapadne Evrope, jer seljak zakida na đubrivima koja su skupa.

Stoga država treba da pomogne povoljnim kreditima. Ona to čini, ali u nedovoljnoj meri.


- Od 400.000 registrovanih gazdinstava samo 70.000 dobija subvencionisane kredite od 14.000 dinara po hektaru na godišnjem nivou što je veoma mali procenat - navodi Trnavčević.

 

Gde su dodole

 

Trnavčević tvrdi da nikada nijedan Institut u Srbiji nije dobio zahtev da istraži koliko je novca Srbija izgubila od suše, jer nadležni nisu spremni da se suoče sa visinom gubitaka.


- Ma nije ni gubitak u novcu presudan. Jadno je što da nam preostaje da kao najprimitivnija plemena gledamo u nebo i zavisimo od dobre letnje kiše - kaže Trnavčević.


Planove o navodnjavanju oko milion hektara koje je najavio ministar poljoprivrede Petrović smatra dobrim, ali takvih planova je bilo i ranije, ali nikada nisu do kraja ostvareni.


- U savremenom svetu najvažnija investicija je investicija u znanje, a odmah potom investiraranje u vodu. Jer ne kaže se uzalud koliko vode - toliko života. To su svi shvatili, ali na žalost ne i nadležni u Srbiji. Jer zemljoradnici mogu da ulože u navodnjavanje sa malih izvora, ali što se tiče Dunava i Save i svih drugih velikih voda to je zadatak države - smatra Trnavčević.

 

Prirodne nepogode na Balkanu:

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online