Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 03.10.2011.
07:19
N. S. Preradović - Vesti A

Prirodne nepogode na Balkanu (1): Žega obrstila Srbiju

Tropske vrućine i nezapamćena suša spržile su useve na srpskim njivama, a kolika će biti šteta tek će se videti, a i osetiti po cenama poljoprivrednih proizvoda. Već sada se barata podacima da će zbog smanjenog prinosa kukuruza Srbija štetovati oko 200 miliona evra, dok je gubitak zbog suše u Republici Srpskoj procenjen u najboljem slučaju milijardu KM (oko 500 miliona evra).

Šteta zbog suše iznosi oko 200 miliona evra


I kako je to već uobičajeno u Srbiji tek kada nam sunce sprži svu letinu, poplave odnesu zasade ili grad obere voće povede se priča kako nam je agrar u katastrofalnom stanju: nema dovoljno sistema za navodnjavanje, niti dovoljno nasipa kada nas stignu poplave, uvek je nekako manjak protivgradnih raketa. Samo pre četiri godine katastrofalna suša u Srbiji je spržila oko 600 miliona evra, a procene su da svake godine zbog suše izgubimo milion evra. A onda ujesen ili na proleće grune poplava i odnose desetine miliona evra. Ovog leta požari su progutala oko 200 hektara šume i niskog rastinja.


Srpski seljak više zavisi od pogleda u nebo nego što se ozbiljno vodi računa o zaštiti poljoprivrednih kultura. I sada kad ionako nije doba poštenja, nema ni poštenih kiša, a i država je digla ruke od stanovništva osim kad treba da naplati porez, pa su sistemi navodnjavanja uglavnom iz vremena Marije Terezije ili Tita.

U Institutu za kukuruz u Zemun Polju prognoziraju da će zemljoradnici najesen ubrati oko pet miliona tona kukuruza, što je za milion i po tona manje nego prošle godine.
- Očekuje se da će prinos biti smanjen. Usuđujem se reći za 30-40 odsto u zavisnosti od primene agrotehnike i kvaliteta zemljišta - navodi Života Jovanović iz Instituta za kukuruz u Zemun Polju.

Znatno smanjen prinos kukuruza


Suša je toliko pogodila Bosnu i Hercegovinu da je reka Bosna presušila u gornjem toku kao i nekoliko izvora Neretve. Sva riba je uginula, a izronile su ogromne količine smeća koje prete zarazama. Ovogodišnji prinosi kukuruza, soje, voća i povrća u Republici Srpskoj suše su gotovo potpuno uništile.

Poljoprivrednici su proizveli oko 40.000 tona pšenice, što je dovoljno tek za njihove lične potrebe. Pošto su susedne zemlje takođe proizvele količine pšenice koje odgovaraju potrebama njihovog tržišta, ono što se eventualno nađe za izvoz biće papreno skupo. Trenutna cena kilograma pšenice u RS je 43 pfeniga, a stručnjaci predviđaju da će uskoro pšenica iz uvoza koštati marku, pa i skuplje! Kukuruz je već poskupeo sa 45 na 60 pfeniga, a cene će tek skakati. Stočari tvrde da će meso zbog skuplje hrane za stoku poskupeti za oko 15 odsto!

Večiti planovi


Ministar poljoprivrede Dušan Petrović najavio je da će u naredna dva meseca biti završen plan o navodnjavanju oko milion hektara obradivih površina u Srbiji. On je priznao da se trenutno u Srbiji navodnjava oko 100.000 hektara obradivih površina, po čemu je zemlja na poslednjem mestu u Evropi.

U Hrvatskoj mediji javljaju da je suša obrala sve što je mogla, a milionske štete još se sabiraju.

Od planiranih 1,58 milijardi kuna (141 miliona evra) ulaganja u navodnjavanje do 2010, država je uložila samo 292 miliona kuna (39 miliona evra). Tako se i Hrvatska upisala u red gorih od Albanije!


Suša je na njihovim njivama obrala već između 30 i 50 odsto planiranog roda kukuruza, soje i šećerne repe, oko 30 odsto krompira, 15 do 20 odsto suncokreta... I tako je poslednje tri godine.


U Crnoj Gori je vodostaj Skadarskog jezera najniži u poslednjih 10 godina, a Morača se još krajem avgusta pretvorila u bezbroj barica. Rekordne temperature izazvale su brojne požare čitavih mesec dana, a šteta je procenjena na tri miliona evra.


Neki ratari u atarima Vojvodine početkom septembra počeli su da iz malih bunara zalivaju pojedine parcele kukuruza ne bi li spasli što se spasti može. Stručnjaci tvrde da bez sistema za navodnjavanje nema ništa. Stradao je kukuruz od koga Srbija mnogo zarađuje, a i soja je dobrano podbacila. Srbija doduše ima uslove za navodnjavanje oko 1,5 miliona hektara poljoprivrednih površina, a trenutno se pravim sistemima navodnjava svega 25.000 hektara, što nas svrstava među zemlje sa najgorim sistemima navodnjavanja. U odnosu na 3,6 miliona hektara obradive poljoprivredne površine navodnjavane površine u Srbiji ne oduhvataju ni jedan odsto, dok se u razvijenim zemljama navodnjava oko 17 odsto obradivog zemljišta. Doduše, pod malim sistemima za navodnjavanje za povrtarske kulture ima oko 100.000 do 200.000 hektara u Srbiji.


Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za poljoprivredu Milan Prostran tvrdi da je problem u tome što 20 godina niko nije ulagao u navodnjavanje:


- Postojeći sistemi za navodnjavanje su propadali tokom devedesetih, kada je zemlja vraćana seljacima, a oni nisu bili zainteresovani za navodnjavanje, a zatim i tokom tranzicije zbog velikog broja neuspešnih privatizacija u poljoprivredi. Uz to, od 2000. godine statistika je prestala da vodi evidenciju o ovim sistemima, tako da danas niko ne zna koliko tačno ima površina koje se navodnjavaju. Na začelju smo u Evropi, jer nismo ni pratili najave promena klime, a ulazimo u zonu mediteranske klime sa čestim sušama - kaže Prostran. On navodi da su po navodnjavanju ispred Srbije čak i zemlje poput Makedonije, Grčke i Turske, dok je Albanija po tome uvek bila ispred nas.

Đorđe Jocković, upravnik Odeljenja za kukuruz novosadskog Instituta za ratarstvo, procenjuje da su sada prinosi kukuruza od 2,5 do 6,5 tona po hektaru, a srpski ratar bi uz navodnjavanje i valjanu agrotehniku mogao prebaciti i 10 tona po hektaru. Mnogi kanali za navodnjavanje u Vojvodini su zapušteni, puni industrijskog otpada, dok u nekima nema ni kapi vode, a sve je to bilo deo razvijenog sistema kanala Dunav-Tisa-Dunav. Od 1958. do 1976. rađena je rekonstrukcija, i prokopani novi kanali, jer je ovaj sistem navodnjavanja u Vojvodini napravljen još za vreme Austrougarske. Danas je većina kanala pretvorena u deponije smeća.  

Ponedeljak 03.10.2011. 12:09
Od toliko gubitaka jos nam je samo trebo gubitak poljuprivrednoga roda...
Ponedeljak 03.10.2011. 12:43
Letos se nadjoh u rodnom kraju mojih roditelja...toplicki kraj...bila sam presrecna jer obozavam selo narocito leti pa cim sam dosla u Bgd posle dva dana zapalim pa pravac unutrasnjost Srbije...Toga dana jedem maline uzivam gledajuci vocke...kukuruz psenicu... uvece nebo se smracilo ko nikad...svi zabrinuti...nema raketa...nisu osigurali njive...pitam sto? kazu pa i da jesmo drzava nece nista da da...samo prazne price...onda to nevreme nesto nevidjeno...grad pada kao orah krupan...Traje dobrih pola sata i za to vreme sedim i cutim sa seljacima...sta reci?..ujutro pustos...sve unisteno...za pola sata...nemam reci utehe samo saosecam i vidim bolje da krenem...ovaj tekst me podsetio na tu tugu
Utorak 04.10.2011. 06:19
Te uradjeno ovo, te uradjeno ono za vreme Austrougarske, ili Tita. Srbijo pamet u glavu te se malo ugledajte na njih, jer ocigledno zb og klimatskih promena bice jos gore stanje. Ja sam za ekologiju, vidi se valjda po avataru. Treba prvo iscistiti kanale koji sluze za navodnjavanje. Svako od nas zasaditi po jedno drvo, da ostavimo nesto dobro za buducnost, a ne samo pricati i lupati praznu slamu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online