Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.08.2011.
06:51

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Najgori poslovi (3): Krvav ručak za divlje zveri

Pet sati popodne. Beogradski zoološki vrt prepun je posetilaca. Mnogo ih je oko otvorenog prostora osiguranog jakim rešetkama u kome se lavovi izležavaju na suncu. Igra u jednom trenutki, kao po komandi, prestaje. Životinje se sa svojim mladuncima okupljaju ispred ulaza u "kuću za lavove", prizemnu zgradu gde dobijaju hranu. Ćulje uši, osluškuju, postaju vidno uznemireni.

 Radnici zoo-vrta, 33-godišnja Nađa Radović i 36-godišnji Dragoljub Đačić, pristižu s kolicima natovarenim svežim mesom.

Napadaju me psi lutalice: Nađa Radović

- Beogradski zoo-vrt ima devet belih i četiri žuta lava i desetak njihovih mladunaca - objašnjava Nađa dok čeka da njen kolega pusti životinje u kaveze.


U kavez ulaze lavice Šumba i Kjara sa mladuncima. Nađa iz ruke hrani lavice kao da su najobičnije domaće mačke. To isto radi i Dragoljub.


- Ovo što radim nije preporučljivo, ali Šumba je moja ljubimica, moja drugarica, a Kjara je prava dobroćudna maca - smeje se Nađa.


Nađa i Dragoljub bave se jednim od naopasnijih zanimanja jer su velike afričke mačke ćudljive i nepredvidive, pa i one koje su rođene i odrasle u zatočeništvu.


- U svojoj kući u Vrbasu, gde sam ranije živela, uvek sam imala domaće životinje, pse, mačke, pa čak i sove. Kad sam se doselila u Beograd, počela sam u zoo-vrtu da radim kao volonter, hranila sam sitne životinje i mladunce, a onda sa Dragoljubom počela da hranim lavove, tigrove i leoparde. Posao je opasan, ali kolega i ja znamo da se čuvamo, poznajemo karakter svake zveri, kako reaguju, kada su nervozne, razdražene...

Do sada ni Dragoljub ni ja nismo imali nekih neprijatnih situacija, dešavalo se samo da nas gricne neki od mladunaca, ali nijedna velika životinja nije nasrnula na nas - priča Nađa.


Mužjak lava može biti težak i do 250 kg, a sibirski tigar i 400 kg, pa je posle medveda najveći kopneni grabljivac. Jedna velika mačka u divljini može da pojede 40 kg mesa za jedan obrok, takoreći jednu manekenku za ručak. Lav ima snagu ugriza od 300 kg po centimetru.


Sve velike mačke imaju imena: Jambo, Simba, Maša, Mladen, Dušan... I odazivaju se na njih. Zato je njihovim hraniocima najteže kad se mladunče seli u drugi zoo-vrt. Nađa priznaje da tada noćima plače i sanja svoje ljubimce.


Nađa kaže da više ne drži kućne ljubimce jer u zoo-vrtu poprimi miris velikih zveri koji ne može da ukloni nijedan sapun ili parfem.


- Kerovima i mačkama proradi andrenalin, počnu da nasrću na mene pokušavaju da me ujedu ili ogrebu. Zato moram da se čuvam i pasa lutalica na ulici - smeje se Nađa.

Krokodil metuzalem

 

Nađa i Dragoljub hrane i krokodila Muju, koji je najstariji krokodil u zatočeništvu na svetu.


- Muja je u beogradski zovrt stigao iz Nemačke 1936. godine i već je bio odrastao. Preživeo je pravim čudom fašističko bombardovanje Beograda 1941. godine, kad je zoo-vrt sravnjen sa zemljom, a večina životinja stradala od bombi.

 

Kasnije je preturio preko glave još dva bombardovanja, sankcije i nekoliko kriza. Muja se potpuno zasluženo našao u Ginisovoj knjizi rekorda kao zvanično najstariji krokodil u zatočeništvu - priča Dragoljub.

Zveri treba razumeti: Dragoljub Đačić

Dragoljub kaže da ima veći problem jer živi u selu Pinosava ispod Avale.


- U svom seoskom domaćinstvu gajim domaće životinje. Kada dođem s posla, ne smem u štalu ili svinjac, moram odmah dobro da se istuširam. Čak i žena i deca kažu da osete taj specifican miris.


Velike mačke, lavovi, tigrovi i leopardi pojedu za jedan obrok po pet kilograma najkvalitetnijeg mesa.

Postoje tablice hranjenja, u zavisnosti da li je životinja mlada, stara, da li ženka ima mladunce. Bebe se dohranjuju dok uz majku ne počnu da jedu meso koje u početku samo ližu da bi navikli na krv.


- Posao je kao i svaki drugi - objašnjavaju Nađa i Dragoljub.

- Velike i opasne zveri samo treba voleti i razumeti, cela tajna je u tome.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.08.2011. 08:34
Nađa Radović veli da je iz Vrbasa došla u Bgd,ali je odrastala ustvari upravo u Rumsterdamu odakle je pamtim sa gomilom pasa i mačaka oko sebe! Zoološki vrt je logičan nastavak te ljubavi prema životinjama,a koliko je ta veza jaka možemo videti svake subote u 10h u emisiji "Species Investigation Unit" gde sa kolegama sprovodi zanimljive i neobične eksperimente koji su potpuno realni, a rezultati istiniti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online