Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 22.08.2011.
01:10
J. L. Petković - Vesti A

Kosovo južno od Ibra (1): Narod kojeg je i Bog zaboravio

Korito Ibra napravilo je duboku emotivnu podelu među Srbima, koju dnevna politika sve više i jače podstrekuje, godinama unazad, na jugu nema struje, vode, hrane, lekova, a javnost o tome skoro ništa ne zna. Na jugu ima oko 100.000 Srba, na severu 20.000, po pojedinačnim procenama, mada zvanične državne statistike nema, a u 70 naselja od 1999. nije se rodila nijedna beba jer nema porodilišta.

Istina koja nije izrečena u pravo vreme gora je od laži, reči su Turgenjeva, koje su bile ispisane na kao poziv u pomoć na sajtu Doma zdravlja u Gračanici koji je, dok su sve oči bile uprte u sever Kosova, ostao bez najneophodnijih lekova i kiseonika. Dr Dejan Milanović, upravnik Hitne službe, danima je apelovao za pomoć, i ona je stigla. Ali, do Kosovske Mitrovice.


- Lekova nema. Rafovi u apotekama su prazni. Nismo imali drugog izbora, pa smo jednu bocu kiseonika kupili u Prištini i ona će nam potrajati još neko vreme. Veliki je problem kako prevesti lekove do nas. Nemoguće je ambulatnim kolima jer sve pretresaju i ne daju da prođe - priča dr Milanović.

Ko brine o Srbima južno od Ibra?

U Domu zdravlja u Štrpcu već godinama unazad lekovi stižu sa zakašnjenjem od oko tri meseca, pa se i kiseonik kupuje ili u Prištini ili u Gnjilanu. Dom zdravlja u Gračanici je 328 dana bez telefona, a bolesnik može da ih dozove jedino telefonima slovenačke Ipko mreže.

Načelnik Kosovskopomoravskog okruga Dragan Nikolić tvrdi da južno od Ibra živi oko 100.000 Srba, a u 70 naselja od 1999. nije se rodila nijedna beba zato što u blizini nema porodilišta.

Gde žive Srbi južno od Ibra:

 

Priština, Prizren, Peć, Gračanica, Goraždevac, Vučitrn, Gnjilane, Štrpce, Čaglavica, Obilić, Orahovac, Uroševac, Klina, Laplje Selo, Kosovo Polje, Vitina, Lipljan, Kosovska Kamenica, Osojane, Novo Brdo, Prilužje, Zočište, Velika Hoča.

Posle nedavnih sukoba na severu Kosova, mnogi Srbi koji žive južno od Ibra ubeđeni su da je Beograd od njih digao ruke. Da su ostavljeni na milost i nemilost stihiji.

Korito Ibra napravilo je duboku emotivnu podelu među Srbima, koju dnevna politika sve više i jače podstrekuje. Godinama unazad, osim najosnovnijeg problema bezbednosti, maltretiranja i ponižavanja policije zbog tablica, ličnih karti, prvo nestašice, pa zatim namernih isključenja struje, nastala je nestašica vode i hrane. I tako godinama.

Srbija je duplim platama pokušala da zadrži deo stanovništva, i uposli ih na mestima gde su bili pre 1999. Međutim, iz toga se izrodilo veliko finansijsko raslojavanje na one "u sistemu" i "van sistema" Srbije. Prema neki procenama, ovi južni i zaboravljeni čine većinu srpskog stanovništva južno od Ibra.

Goran Bogdanović i Borko Stefanović

Usled opšteg nezadovoljstva, u javnost su i procurile informacije da je ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, koji je od 2002. do kraja 2004. bio ministar poljoprivrede u prvoj vladi Kosova Bajrama Redžepija, 12 meseci nakon što mu se završio mandat primao je 800 evra mesečno od Prištine. I njegova supruga je kao prosvetni radnik primala i od srpske i od kosovske institucije platu. Saznalo se i da gospođa Zvonka Stevića, državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, dobija novčane iznose u kosovskoj opštini Gračanica.

Bogdanović je dobio i epitet ministra za rodni kraj, kada se ustanovilo da je razvoj preduzetništva za Kosovo od predviđenih 34 miliona dinara, više od 21 milion otišlo u Kosovskomitrovački okrug gde je rođen.

Južno od Ibra otišao je ostatak - Priština i Gračanica dobile su 3.950.000 dinara, Lipljan (Donja Gušerica i Livađe) 1.940.000 dinara, Štrpce 2.000.000 dinara i Obilić (Babin most) 980.000 dinara. Kosovska Kamenica (Ranilug) dobila je 2.680.000 dinara, Gnjilane (Parteš) 980.000 dinara i Orahovac 1.000.000 dinara.

Bojan Stojanović

Bojan Stojanović, gradonačelnik opštine Gračanica, tvrdi da je bio apolitičan dok nije video ko od Srba u vladi Kosova predstavlja srpske interese:


- Da li su Goran Bogdanović i Slaviša Petković bili u kosovskim institucijama kad su srpski profesori paljeni ispred hotela Grand u Prištini, a novac se dobijao na ruke u džakovima. Je li to bio patriotizam?

Zato i kažem, pustite nas "izdajnike" za koje je narod glasao, ali mi nije jasno kako je vas Priština uspela da instalira u Beogradu jer, da se razumemo, vi ste "made in Priština"!


Nismo tu da rešavamo visoku politiku, već da rešavamo naše životne probleme, poručila je Samostalna liberalna stranka koja se očas posla uključila u rad vlade Hašima Tačija i čvrsto zauzela mesta kosovskih gradonačelnika u nekoliko srpskih opština.

Mlade generacije kosovskih Srba su rezignirane. Gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić ima 32 godine i pripadnik je razočarane generacije. Njegovi roditelji bili su van finansijske podrške Republike Srbije, odnosno van školstva i zdravstva, posla ni za njega nije bilo, pa je život stavio na kocku pokušavajući da zaradi novac. Kaže da mu je pukao film kada se posle godinu dana s privremenog rada vratio kući i zatekao suprugu kako na suncu greje kante s vodom da okupa dete. Struja je bila isključena.

- Država Srbija se ne dokazuje samo kroz instituciju, već i kroz srce. Šta mislite, gde je teže da se navija za nacionalni tim - u Beogradu ili Gračanici? Mislite da ne bismo voleli da dočekamo vaterpolo reprezentaciju ili Novaka Đokovića, ali je komplikovano doći jer imate problem s tablicama i još mnogo peripetija - kaže gradonačelnik Stojanović

Danijel Server

Ekspert za regionalna pitanja i rešavanje konflikta vašingtonskog Instituta za mir Danijel Server kaže da ne razume Beograd.


- Razumeo sam Koštunicu, ali moram da kažem da mi je teže da razumem Tadića. Ne kaže on sam, već prepušta da to drugi govore u njegovo ime - mi nećemo celo Kosovo, mi bismo samo sever. I to je upravo to što ne razumem jer sever Kosova nije teritorija na kojoj se nalazi glavnina srpskih manastira, crkava i spomenika, niti je to oblast u kojoj je nastanjena većina kosovskih Srba.

Gde se krije otadžbina

 

Zvonko Mihajlović

Zvonka Mihajlovića, koga u Štrpcu zovu Šešelj po uzoru na lidera stranke, predsednik srpske opštine, zapravo nije uradio ništa loše, ali iz inata s automobila nikada nije skinuo tablu Uroševac (UR) i bio bi u stanju da se sa rođenim bratom zbog toga posvađa, mnogo je zabolelo objašnjenje Borka Stefanovića, šefa pregovaračkog tima Srbije, da je sada u redu da se uzimaju kosovske table (KS)".


- Zar, smo mi budale?! - pita se Mihajlović dok gleda u voljenu registarsku tablicu. Jer to nije obična tablica, tu se krije njegova otadžbina.

Sutra: Dva brata u dve države

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 22.08.2011. 01:25
Braco,moje srce je uz vas,ali Bg politicarima trenutno ne mozemo nista.Kako da ih smenimo i sta cemo da radimo,samo Bog zna,ali ne budite kao ovi sto su pobegli u Srbiju,sto rade za rezim,a svima nam se smeju iza ledja.Istrajte,neko cudo mora da se desi.Ima u Sumadiji mesta i za vas,ali to je onda kraj svega normalnog.Ja bez moje Sumadije ne bih mogao da zivim.
Ponedeljak 22.08.2011. 11:32
E Bogdanoviću bio si ministar u Šiptarskoj vladi a sada nas navodno spašavaš, sram te bilo, takve su sve demokrate!
Ponedeljak 22.08.2011. 20:59
Nije njih Bog ostavio,vec mi narod srpski.To je sramota.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online