Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.08.2011.
07:03
B. Božin - Vesti A

Ekološka katastrofa pred vratima Srbije (5): Struja iz vodopada

Svaki Nemac, čak i ako nije član partije Zelenih, reći će vam da on lično dovoljno čini za zaštitu životne sredine tako što savesno razvrstava kućni otpad u kontejnere za plastiku, za kartone i papir, ostatke od hrane, tamne i svetle flaše, tako se ponaša i u supermarketu i na ulici, kupuje reciklirane kese, pa čak i odeću i familijarno učestvuje na subotnjim demonstracijama protiv nuklearki.

Nemci tretiraju ekologiju kao treću najvažniju političku temu. Ispred su samo pitanja zaposlenosti i finansija. Stoga ne treba da čudi nagli uspon partije Zelenih, koja je posle katastrofe u Japanu postala veliki pobednik svih novijih izbora, dobivši tako i prvog predsednika u Baden-Virtembergu, Vinfrida Krečmana.
 

Američki časopis "Vol Strit žurnal" je pre nekoliko meseci, ne bez ironije, objavio da su Nemci, posle nacionalsocijalizma i komunizma, konačno otkrili ideologiju sa kojom će najzad moći pozitivno da se predstave svetu.

"Simens" je najavio za 2014. godinu ulaganje više od 40 milijardi evra u zelene tehnologije, a sada ulaže oko 28 milijardi evra. Nemačka je i zvanično vodeće tržište elektro-automobila, a lanac pržionica kafa "Čibo" hvali se da koristi eko-struju iz norveških vodopada. Biti zelen, znači biti "in" u Nemačkoj.

Ekološka katastrofa pred vratima Srbije 

 

Na drugoj strani, Nemci i nisu baš toliko ekološki svesni koliko vole da ih drugi vide. Na pitanje čega bi se odrekli kada bi morali da štede struju, većina je bez razmišljanja odgovorila "tostera", a onda mašina za pranje sudova i veša.

Uz to, Nemci ne pomišljaju da se odreknu aviona, naprotiv, prošle godine je letelo preko 70 miliona putnika širom sveta i 24 miliona samo unutar zemlje, što je novi nemački rekord.

Postoji jedna granica preko koje prosečan Nemac ne može da pređe, čak i kad je u pitanju životna sredina, a ta granica nalazi se na vratancima rezervoara za gorivo sopstvenog automobila. Još ne pokazuju spremnost da sipaju novi benzin E10, u čijoj se proizvodnji koristi bio-masa i druge obnovljive sirovine, i to zbog raširenog straha da ovo gorivo uništava motor njihovog ljubimca.

Eko-milioneri


Ekologija, smanjenje zagađenja, obnovljive energije i slične oblasti su atraktivne i za započinjanje novog i unosnog biznisa. Dobar primer za to je Danijel Kiblbek, koji se plasirao na treće mesto u prvom serijalu nemačke verzije Idola. Ovaj 25-godišnjak je postao milioner, ali ne zahvaljujući glasu, već zato što je sav novac od CD-a, objavljenog 2003. godine, uložio u akcije firme za proizvodnju solarne energije. Sada se hvali da mu iz elektrana svakog meseca na konto teče zamašna suma.


Čiste reke i jezera

 

U Nemačkoj poslednjih decenija nije zabeležena nijedna veća afera u vezi sa zagađivanjem voda. Osamdesetih godina prošlog veka "Špigl" je pisao da je u Majni, iz koje 630.000 stanovnika Frankfurta pije vodu, koncentracija materija koje izazivaju rak bila 10.000 puta veća nego u čistoj vodi. Danas je situacija, što se tiče hemikalija u reci, mnogo bolja. Primera radi, od 38 berlinskih jezera, za 30 je kvalitet vode najviši mogući, od čega je voda na dva jezera čak dovoljno dobra za piće.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.08.2011. 07:32
Што се еколошке свести тиче добра већина нас је на нивоу каменог доба.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online