Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 18.07.2011.
07:14
J. Jelovac - Vesti A

Sunovrat standarda (1): Kako je globalizacija pojela ljude

Srpski premijer i ministri na svakih 15 dana saopšte građanstvu da je izašlo iz krize po svim ekonomskim pokazateljima, samo to još nije shvatilo, pa je tu državno rukovodstvo da ga obavesti.

Statistike, pak, kažu da je standard građana Srbije u poslednje dve godine opao za 60 do 70 odsto, ako se uzmu u obzir sva poskupljenja, naročito hrane. Prosečna plata u Srbiji traje od četiri do sedam dana.
Pošto se izmire svi računi, kirija, rata za stan, kreditna kartica i napuni frižider, prosečnom građaninu jedva da ostane nekoliko hiljada dinara da izgura do kraja meseca. Tako je mnogima je u Srbiji postalo luksuz što negde žive, a ima i onih kojima je luksuz da prime platu, jer su firme odavno očerupali tranzicija, tajkuni i kriza.

Mnogi u Srbiji žive od trulog povrća

Drastično osiromašeni Srbi prvo su se odrekli putovanja, zatim izlazaka sa prijateljima, sa kućnog budžeta su precrtana sredstva za knjige, novine, bioskop i pozorište... Odeća se nabavlja na pijacama ili dobija polovna. Veliki tržni centri postali su samo korzo.
x Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, kaže da je za građane Srbije danas sreća ako imaju novca da se obuku kod Kineza.
- I onda umesto na parfem, Srbija počinje da miriše na formalin, karakterističan za treš robu. Među najgorima smo u Evropi po potrošnji mesa, ribe, mleka i voća. Umesto na kilogram kupujemo na komad, sokove skoro da ne pijemo, jedemo najjeftiniju salamu, umesto šnicle kupujemo goveđe repove i svinjska rebra. Hranimo se krajnje nezdravo - kaže Papović.


Promet u srpskim mesarama pao je za petinu, a u trgovinskim lancima za 20 odsto. Čak je i potrošnja hleba smanjena, a prodaja u pekarama za čak 25 do 40 odsto. I kafane su opustele... Ugostitelji već beleže pad prometa od 20 odsto. Sa prosečnom platom od 35.000 dinara srpska srednja klasa survala se u siromaštvo. Smanjili smo se i populaciono, pa nas je u poslednjih 10 godina manje za oko 200.000, dok u istom periodu u 370 se­la u Srbiji ni­je ro­đe­no ni­jed­no de­te.

Po­ra­ža­va­ju­ći po­da­tak je da se go­dišnje pre­ki­ne oko 240.000 trud­no­ća. Za pelene, kozmetiku i dečju garderobu potrebno je pravo malo bogatstvo, a školski pribor, izleti i ekskurzije postali su noćna mora srpskog roditelja. Cene studija privatnih i državnih fakulteta u Srbiji su gotovo izjednačene. U poređenju sa njima, školovanje u inostranstvu više ne izgleda tako nedostižno.

Na beogradskom Arhitektonskom fakultetu školarina godišnje iznosi 240.000 dinara, oko 2.500 evra. Ovi studenti naknadno moraju da kupe i materijale za crtanje, plate svaku prijavu ispita, knjige, pa za sve propratne troškove treba izdvojiti najmanje još 400 evra.

Prosečan Srbin mora svojim kućnim budžetom da obuhvati i troškove stanovanja. Ako je podstanar, tu je kirija koja se kreće od 150 do 350 evra mesečno. Ukoliko živi u svom stanu, često plaća ratu za stambeni kredit. Luksuz je postalo i razboleti se. Pacijent od lekara dobija recept za koji mora da plati i nekoliko hiljada dinara.

O zubaru Srbi odavno ne razmišljaju. Zato svakom četvrtom stanovniku nedostaje više od 10 zuba. Novčanike dodatno prazne i automobili, pa se sve više ljudi trajno parkira. Registracija, nove tablice i dozvole, zimske gume, benzin, sve skupa godišnje pojede oko 450 evra. Kultura je, ipak, naviše stradala. Iz perspektive prosečnog bračnog para jedan od vrhunskih oblika luksuza je nabavka novih knjiga.

Psiholog Aleksandra Janković kaže da je za prosečnog građanina izlazak u

Za Srbe ništa novo


Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da je drastično porasla stopa nezaposlenosti, a plate su se smanjile.


- Zato svako ukida gde može. Ne ide se na letovanje i zimovanje, kupuje se jeftinija hrana i kozmetika. Nećemo pomreti od gladi, kao što nismo ni pre pet ili šest godina, kada smo bili u sličnoj situaciji. Za Srbe ovo nije ništa novo.

pozorište ili bioskop u domenu naučne fantastike.


- Kultura je rezervisana samo za ljude iz vladajuće političke elite. Oni se slikaju po premijerama, na prijemima, u ekskluzivnim restoranima i na jahtama... Žive stilom na kom bi im pozavideli i čelnici zapadnih zemalja - kaže Jankovićeva.


Za malobrojne srpske milionere i državne funkcionere nedavno je održana Galerija lusuza u kući kralja Petra Prvog na Senjaku. Samo 500 privilegovanih srpskih bogataša imalo je priliku da baci oko na skupocene i glamurozne eksponate. Torta ukrašena svarovski kristalima vredna 2.500 evra, naočare kakve nosi pevačica Kristina Agilera, sofa poznatog itlijanskog brenda od 4.000 evra ili minibar sa "armani" potpisom od 25.000 evra...


Zapada ekonomija se urušava polako, ali sigurno. Ali to nije finansijska kriza, kažu protivnici globalizma, nego kriza neuravnotežene proizvodnje i potrošnje i najavljuju da će ceo svet zadesiti još veća agonija. Slepi proces globalizacije odavno je preselio proizvodnju u Kinu i zemlje malih plata, a to se događa kad se upravljanje ekonomijom prepusti slobodnom tržištu.

Na šta se u Srbiji danas troši?

 

  • Hrana i bezalkoholna pića 42%
  • Stanovanje, voda struja, gas i druga goriva 16%
  • Transport 9%
  • Komunikacije 4%
  • Ostalo 19%

Tada slepi kapital počne služiti isključivo sam sebi, a ne državi. Tako korporacije plaćaju indijskog knjigovođu za 20 dolara, a domaće ekonomije odlaze u sunovrat.

Državni funkcioneri širom sveta postali su pravi bogataši koji se goste na grbači građana, pa grčki poslanici imaju platu od 10.000 evra, a sirotinji se steže kaiš. U zapadnom društvu je običan čovek postao ekonomski suvišan.

S druge strane, on je potreban da bi dizao kredite i davao infuziju bankarskom sistemu. Ali kad takvom suvišnom običnom čoveku oduzmeš rad, logika kredita se urušava, a globalizovani kapital seče granu na kojoj sedi. Tako je liberalni kapitalizam sam sebe pojeo.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 18.07.2011. 09:01
Nije ih sramota da besove izlože u kući kralja Petra Prvog u kojoj je živeo i umro u skromnosti. Mogli su da naprave žurku kod Ace Gice u Belom Dvoru, a ne da skrnave uspomenu na skromnog državotvornog kralja "čika Peru". Zašto nisu napravili tako nešto dok je pokojni Đinđić bio gradonačelnik, da pokažu narodu za čega glasa. Nemaju žuti kompas više, divljaju okolo kao pomahnitali. Daće Bog da im takav bude i kraj.
Ponedeljak 18.07.2011. 07:44
Стање је срање и крајње је време! ... и зато режим и уједам, не могу више да гледам, проклете штеточине и мизерије, позивам и певам Востани Сербије!
Ponedeljak 18.07.2011. 18:01
"Promet u srpskim mesarama pao je za petinu, a u trgovinskim lancima za 20 odsto. Čak je i potrošnja hleba smanjena, a prodaja u pekarama za čak 25 do 40 odsto. I kafane su opustele... Ugostitelji već beleže pad prometa od 20 odsto. Sa prosečnom platom od 35.000 dinara srpska srednja klasa survala se u siromaštvo. Smanjili smo se i populaciono, pa nas je u poslednjih 10 godina manje za oko 200.000, dok u istom periodu u 370 se­la u Srbiji ni­je ro­đe­no ni­jed­no de­te." - Promet u mesari je pao za petinu, a u trgovinskim lancima za 20 odsto?? Pa zar to nije isto. - Prosečna plata 35 000 dinara. Malo sutra. A kolika je prosečna plata bez Beograda?... - Kafane opustele? Gde to?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online