Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.07.2011.
06:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Balkanska sloga i nesloga (5): Nema crkve bez policije

Protojerej mr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, govoreći za "Vesti" o odnosu državnih vlasti Crne Gore prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, tvrdi da se koren aktuelne netrpeljivosti državnih vlasti Crne Gore ne samo prema toj kanonskoj pravoslavnoj mitropoliji, već i prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpstvu uopšte, nalazi u duhovnoj neprosvetljenosti.

Crnogorska crkva je karikatura: Protojerej Velibor Džomić

Kako ocenjujete stav i poteze državnih vlasti Crne Gore prema Mitropoliji Crnogorsko-Primorskoj u odnosu na njen pravni status, sveštenstvo i monaštvo, imovinu, bogosloviju i veronauku?

- Pitanje je složeno kao što je složena i teško razumljiva današnja Crna Gora. Očevidno je da postoji problem, a on ima više dimenzija.

U najkraćem, jedan deo državnih organa Crne Gore na čijim se rukovodećim mestima nalaze pojedinci iz Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića već odavno zloupotrebljavaju državne funkcije kako bi namerno i mimo zakona sprovodili podele i mržnju i to prvenstveno prema Mitropoliji.

Osim sveštenika Siniše Smiljića, koji je proteran iz Crne Gore na godinu dana, da li sličan progon preti drugim sveštenicima i da li je moguće rešenje njihovog statusa?
- U vašim novinama sam pročitao da je Srbija ovih dana izgubila spor u Strazburu sa pripadnikom neke verske sekte. Mislim da bi oni koji su deportovali oca Sinišu trebali da pročitaju tu presudu. Više puta sam naglasio da su skoro svi sveštenici i monasi koji nisu crnogorski državljani godinama uredno prijavljivali boravak, ali da je MUP u toku poslednje dve godine odbijao da im po zakonu izađe u susret.

Izmislili su da Mitropolija nije registrovana u policiji po komunističkom zakonu od 1977. Evidentno je da takva obaveza nije propisana tim zakonom. Mitropolija ima svojstvo pravnog lica i sva prava koja iz tog svojstva proishode, a posedujemo i bezbroj državnih akata o tome.

MUP ignoriše važeća dokumenta i rešenja sopstvene države. Oko 60 sveštenika i monaha bez crnogorskog državljanstva, a i ja sam jedan od njih, imaju legalan status. Sve drugo bi bilo nasilje.

Nije nama država šef


Zašto i kakvu to jedinstvenu crkvu u Crnoj Gori zagovara Milo Đukanović?
- Ispravili su se kasnije, pa su rekli da ne misle na crkvenu organizaciju nego na svoje simpatizere i birače kojima su uputili poruku radi prevazilaženja podela koja su veštačke. U svakom slučaju, Pravoslavna Crkva je jedna i jedinstvena, a tzv. CPP uopšte i nije crkva. Crkvena organizacija ne spada u državnu nadležnost.


Kakav odnos država ima prema tzv. CPC, odnosno sledbenicima raspopa Dedeića?
- To je, bez sumnje, zamorče režima iz jednog vremena i plod pseudoduhovnog inženjeringa. Godišnje im daju oko 90.000 evra i finansiraju tu grupicu od desetak raspopa i lažipopova. To ne može večno da traje i to će se vrlo brzo samo od sebe raspasti. Svo sveštenstvo i monaštvo je verno Crkvi, a naroda je sve više. Čak je i većina nekadašnjih liberala shvatila da je reč o karikaturalnoj organizaciji koja nema nikakve veze sa Hristom.


Gde je koren sadašnje netrpeljivosti državnih vlasti Crne Gore prema SPC?
- U ateizmu i antiteizmu nekih koji se još nisu duhovno prosvetili. Neki izgleda još uvek nisu shvatili da je Tito umro. Mi se iskreno molimo i za takve da što pre duhovno progledaju i puste pravoslavne hrišćane da Bogu daju božje, a carevo caru.

Balkanska sloga i nesloga:

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online