Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.07.2011.
07:56
J. Jelovac - Vesti A

Balkanska sloga i nesloga (3): Vođe i slepci

Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da je Crna Gora ugrožena što se tiče identiteta, pa joj je zato potrebno da napravi što veću distancu od Srbije. Otud novi jezik, pismo i vera...

Zoran Milivojević

- Ništa ne može da dobije pravo da postoji kao samostalno, ako nije svoje i drugačije. Uveli su svoju veru i u stalnom su sukobu sa srpskom pravoslavnom crkvom. Uveli su i svoj jezik, koji mora da se razlikuje od srpskog da bi bio priznat, pa otud nova slova. Onda će srpski narod u Crnoj Gori biti prinuđen da prihvati taj jezik i tu veru, jer neće moći mirno da živi. Samim tim, kad počnu da pričaju crnogorskim jezikom, nekako postaju više Crnogorci nego Srbi. To je jedna velika politička igra... I to poprilično zastarela - kaže Milivojević.


Jer, vlast u Crnoj Gori i te kako brine što čak 30 odsto njenog stanovništva čine Srbi.


- To je veliki problem za unutrašnje uređenje jedne države. Ta trećina uvek će slušati i prikloniti se porukama iz Srbije. Zato će se tamošnja vlast svojski truditi da ih milom ili silom asimiluje - smatra Milivojević.

Balkanska sloga i nesloga:

 

1. Srbi i Crnogorci, braća po mržnji

2. Đetići u građanskom odelu

Kako će se ova politička igra odraziti na svest građana Crne Gore, bilo da su Srbi ili Crnogorci u pitanju, individualna je stvar i politika, pa čak i agresivna, na to ne može mnogo da utiče.


- Običan svet se deli na one koji prate politiku i slepo joj veruju i one koje to ne interesuje. Oni koji slušaju svoje političke vođe postaće agresivni i antisrpski nastrojeni. To doduše imate i u Srbiji. Odvajanje Crne Gore neki ljudi su ovde doživeli kao nož u leđa. Tako se polako pravila distanca, koja je dovela do iracionalnog ponašanja. Na primer, neću da idem na more u Crnu Goru, neću da slušam njihovu muziku, neću da čujem da postoje... - kaže Milivojević.

Estrada o bratstvu

 

LEPA LUKIĆ

Rastanak brata i sestre

Lepa Lukić

- Srbi i Crnogorci su braća, vazda bilo i biće. Ja sam bila udata za Vladu Perovića, koji je Crnogorac, posle mi je bio kao brat pa smo se svađali kao brat i sestra, na kraju smo se rastali kao brat i sestra. To što se u Crnoj Gori dešava je politika. I mene i Vladu je posvađala politika, kada smo počeli da vučemo svako na svoju stranu. Nikada mi se u Crnoj Gori nista ružno nije dogodilo i žao mi je što granica deli Srbiju i Crnu Goru.

 

ERA OJDANIĆ

I dalje se krste sa tri prsta

Era Ojdanić

- Imam apartmane u Bečićima, vodim tamo često unuka Andriju da jurimo ženske. U politiku se ne razumem, ja sam, brate, ugostitelj. Ne znam šta političari mrse, ali, koliko vidim, govori se kao što se govorilo i pre sto godina, i svi se krste pravoslavno, sa tri prsta.

Hteli su u Crnoj Gori da me biju, ali samo ljubomorni muževi. Posle sam se uz crnogorsku lozu bratimio sa njima.

 

NELA BIJANIĆ

Ekstremistička čorba

- Pre nekoliko godina pronela se vest da su pevači iz Srbije nepoželjni u Crnoj Gori. Imala sam ugovorenu tezgu u Budvi, umalo da odustanem. Onda me je moj suprug i menadžer Rajko ubedio da su tu buvu pustile neke ekstremističke organizacije. Političari mogu da kuvaju svoju čorbu koliko hoće, ali ta njihova čorba je tanka. Rado idem u Crnu Goru da pevam ili sa porodicom na letovanje, ali me boli kada prelazim granicu, nije nam to trebalo.

 

DŽEJ RAMADANOVSKI

Mangupi provociraju

Džej Ramadanovski

- Kada odem u Budvu, kažu mi da sam pravi imalin-Crnogorac. Nijedan Crnogorac se ne ljuti kad mu kažem "brate". Ne mogu da lažem, par puta su me mangupi provocirali zato što sam Ciganin, ali imam živce ko konopce. Zato mi je svaki dobar Crnogorac brat, a oni drugi mogu da me uvate.

 

GOCA LAZAREVIĆ

Mafija na vlasti

Goca Lazarević

- Mnogo Srba ima placeve i vile duž crnogorske obale i to je trn u oku političke mafije koja želi to da proda strancima. Sve negativno što se dešava u Crnoj Gori njihovo je maslo. Srbi i Crnogorci su braća, isto pleme, ali su političari zbog svojih interesa počeli da ih svađaju zbog kuće koja im je još uvek zajednička, i to me boli. Kakva podela crkve, drugačije pismo, jezik, kakvi bakrači. …To je samo politička farsa.

Sutra - Balkanska sloga i nesloga (4): Krštavanje jezika frizerskim makazama

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online