Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 11.07.2011.
07:52
J. Jelovac - Vesti A

Balkanska sloga i nesloga (2): Đetići u građanskom odelu

Istoričar Čedomir Antić kaže da su odnosi između Srbije i Crne Gore sve gori jer je aktuelna crnogorska vlast ekstremno nacionalistička i na sve moguće načine sprovodi kampanju protiv srpskog naroda. Upravo na način na koji to rade Hrvati godinama unazad...

Samozvani mitropolit CPC Miraš Dedeić silom pokušava da uđe u cetinjski manastir

- Problem je u tome što sa Crnom Gorom, za razliku od Hrvatske, nismo ratovali ni jedan jedini dan. Ko je tu gnevan i zbog čega? Zbog 1918. godine, kada su se Crnogorci tukli sami sa sobom? To je danas jedina evropska zemlja u kojoj postoji nacionalna ili etnička većina od gotovo trećine ukupnog stanovništva, a da nije prepoznata i zaštićena Ustavom. A strani zvaničnici osporavaju da u Crnoj Gori postoji sve ono za šta su u slučaju Bošnjaka ili Albanaca svojevremeno bili spremni da ratuju - kaže Antić.

Asimilacija zbog plate: Momčilo Vuksanović


A nekada je Srbija za Crnu Goru predstavljala zaštitu od pritisaka Osmanlijskog carstva i Habzburške monarhije.


- Pre 100 godina Crna Gora je bila mnogo drugačija nego danas. Višestruko siromašnija, sa mnogo manjim brojem stanovnika i teritorijalno ugrožena od tadašnjih velikih sila. Kao takva bila je usmerena ka Srbiji. Postoje podaci koji govore da je najmanje 10 odsto tadašnjeg crnogorskog stanovništva svake godine dolazilo u Srbiju na prehranu. Danas imaju svoju državu, univerzitet, akademiju, turizam i čine sve da bi poništili značaj Srbije - kaže Antić.

Balkanska sloga i nesloga:

1. Srbi i Crnogorci, braća po mržnji

Crnogorska vlast svoje fotelje održava nacionalističkom mržnjom.


- Mene ispunjava ogorčenjem da jedna nacionalistička vlast koja ima podršku 40 odsto građana, govori o građanskoj državi i vrednostima, a sama ih nije prihvatila. Pa oni traže od Srbije da ih obavesti čim neko od njihovih građana prihvati srpsko državljanstvo. Taj čovek automatski se briše iz državljanstva Crne Gore. Dokle to ide? - pita Antić.
 

Pod zaštitom Amerike

Čedomir Antić smatra da ekstremizam crnogorske vlasti potiče od toga što je od 1997. godine Crna Gora, uz Izrael, država sa najvećom potporom Amerike.
- Srbi su ostali na vetrometini, nezaštićeni, jer su bili izgubljeni u komunizmu i jugoslovenstvu, pa kad je to nestalo, nestalo je sve - smatra Antić.

Sutra - Balkanska sloga i nesloga (3): Vođe i slepci 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.07.2011. 09:27
Због срба који тамо живе и тако се изјашњавају,ми морамо да сарађујемо са тим њиховим властодршцима,а острашћеним црногорцима желим да што пре схвате реалност да су њихове вође обични издајници интереса црногораца.
Ponedeljak 11.07.2011. 15:01
Za Srpstvo sve,bez njega nista.
Ponedeljak 11.07.2011. 17:26
Akruelna vlast je u sprezi sa antisrpskoj koaliciji na balkanu i šire.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online