Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 09.07.2011.
14:24
J. Arsenović - Vesti A

"Nema legalizacije gej brakova u Srbiji"

Član Radne grupe na izradi Građanskog zakonika profesor Oliver Antić tvrdi da nije tačno da se ovim zakonikom legalizuju istopolni brakovi u Srbiji.

Profesor Oliver Antić, član Radne grupe na izradi Građanskog zakonika
 

- U čl. 4. se navodi definicija braka isključivo kao "zakonom uređene zajednice žene i muškarca", a u čl.14. se navodi da se "brak zaključuje saglasnom izjavom volje dva lica različitog pola u postupku predviđenim ovim zakonikom". Da je bila predviđena alternativa onda bi ona bila u sledećem stavu, ali nje nema - kategoričan je profesor Antić u izjavi za portal Vesti.


Beogradski mediji proteklih dana uveliko su pisali o tome da prednacrt pomenutog Zakonika uvodi gej brakove, tako što se brak definiše kao "zajednica dva lica", što je odmah naišlo na podršku gej populacije, ali i osudu većinskog javnog mnjenja.
 

Odlučite sami

U svetu je svega 11 zemalja legalizovalo brak između istog pola, od kojih su šest u Evropi (Danska, Belgija, Holandija, Norveška, Španija i Švedska). U SAD to su učinile samo šest njihovih saveznih država. Sud za ljudska prava Saveta Evrope je prošle godine presudio da gej-brakovi nisu osnovno ljudsko pravo i da je u nadležnosti svake države članice SE da sama reguliše to pitanje!

Kako saznajemo, na jednoj od sednica radne grupe samo je jedna članica predložila da se zakonikom legalizuju gej brakovi, na šta je predsedavajući akademik Slobodan Perović iznenađeno uzvratio:" Gde ste zapeli koleginice?!". Uz saglasnost svih ostalih članova radne grupe, inače uglednih profesora prava i sudija, ovaj predlog je odbijen.


- Na članove komisije apsolutno nije vršen pritisak nikakvih gej lobija da se uvedu istopolni brakovi. Mislim da je neverovatna neodgovornost pojedinih novinara da i ne čitajući zakonik tvrde da u njemu piše ono što ne piše. Ako neko misli da ćemo gej brakovima brže u Evropu, grdno greši - dodaje Antić.


On pretpostavlja da su pojedini mediji bili povedeni odredbama koji govore o imovinskim odnosima unutar vanbračne zajednice, iako zakonik i vanbračnu zajednicu definiše kao "zajednicu žene i muškarca". Naime, vanbračni partner koji nema dovoljno sredstava za izdržavanje, nezaposlen je ili je nesposoban za rad ima prava da ga izdržava drugi partner. Takođe imovina koju su vanbračni partneri stekli u toku zajedničkog života se tretira kao zajednička, baš kao što je to kod supružnika.


- To je humanitarni pristup, ali i praktičan jer je država je na taj način sebe zaštitila i prevalila obavezu na vanbračnog partnera - objašnjava profesor Antić.


Zakonik jedino predviđa da će "zajednica života lica istog pola urediti posebnim zakonom", ali šta će taj propis sadržati i kako će definisati gej zajednice samo se može nagađati. U svakom slučaju, kada bi se legalizovali istopolni brakovi moralo bi se pristupiti promeni ustava što je komplikovana pravna procedura. Zakonodavac takođe uvek mora da gleda i spremnost jednog društva da prihvati radikalne promene, što bi u Srbiji svakako bilo uvođenje gej brakova.

Za godinu dana u Skupštini

Komisija za izradu Građanskog zakonika formirana je još 2006. godine u vreme vlade Vojislava Koštunice. Ona je pre desetak dana izdala treću knjiugu koja uređuje porodične odnose kao deo GZ. Radi se o prednacrtu koji je tek pušten u javnu raspravu. Procenjuje se da će tek za godinu dana kompletan Zakonik ući u skupštinsku proceduru.

POVEZANE VESTI

Subota 09.07.2011. 16:24
Kod brakova dva muškarca neverstvo bi još nekako i prošlo, ali šta kada bračnom paru lezbejki dođe trudna partnerka kući. Onda bude naslov za novine - Bračni par lezbejki daje dete na usvajanje jer muž ga ne priznaje za svoje. Polako ali sigurno svi idemo prema ludnici.
Utorak 12.07.2011. 13:21
Jos nam i to treba pa da kaca bude prelivena.
Sreda 13.07.2011. 00:36
Kakvi brakovi...istrebiti zlo u korenu!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online