Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Subota 02.07.2011.
19:30
Vestionline A

Srbija priznala kosovska dokumenta

Delegacije Beograda i Prištine na današnjem sastanku u Briselu postigle su dogovor o slobodi kretanja, matičnim knjigama i prihvatanju diploma. Između ostalog je dogovoreno da će svi građani moći da se kreću po teritoriji Srbije sa kosovskim ličnim kartama, s tim što će na administrativnim prelazima dobijati potvrde da taj dokument služi isključivo za identifikaciju. Isti princip će biti primenjen i za vozačke dozvole, a kosovske tablice će moći da prođu administrativnu liniju samo ako nemaju grb Kosova.

Od marta pregovaraju: Borko Stefanović i Edita Tahiri 

Stefanović je kazao da će, kada je reč o slobodi kretanja, građani sa Kosova i Metohije moći da koriste takozvane kosovske lične karte i vozačke dozvole, ali će im MUP Srbije na administrativnoj liniji izdati dva sertifikata - najpre jedan kojim će se utvrditi da je to samo administrativna kontrola posedovanja ličnih karata sa datumom. To znači da ne postoji pravni odnos sa dokumentima izdatim u Prištini, objasnio je on.

Kuper: Dobro za obe strane

Posrednik Evropske unije (EU) u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper čestitao je večeras Editi Tahiri i Borku Stefanoviću na postignutim dogovorima, za koje je ocenio da su dobri za obe strane, napominjući da se oni ne odnose na statusno pitanje, već na živote ljudi.

 

Robert Kuper

Kuper je precizirao da se radi o tri dogovora i preneo da su pregovori bili "izuzetno teški".

 

Ovim dogovorima Srbija ne priznaje Kosovo, niti Kosovo odustaje od svog statusa, naglasio je Kuper.

 

On je objasnio da ovi dogovori predstavljaju ispunjavanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i da se njima obe strane približavaju EU, unapređuju saradnju i život ljudi.

Stefanović je dodao da će MUP Srbije izdavati i sertifikat o posedovanju vozačke dozvole čime se ni na koji način ne prejudicira status Kosova jer će biti naznačeno da se ta dozvola koristi samo za upravljanje vozilom.

Stefanović je rekao da je šef Euleksa već uputio pismo Vladi Srbije naglasivši da će pitanje vozačkih dozvola biti regulisano u skladu sa Rezolucijom 1244 UN i evropskim standardima.

Ostale još diplome i katastri 

Stefanović je, posle višečasovnog dijaloga sa šeficom prištinskog tima Editom Tahiri kazao da će naknadno biti pronađeno rešenje za priznavanje univerzitetskih diploma. Prema njegovim rečima, rešenje će biti da sertifikat o univerzitetskim diplomama daje neka institucija van Srbije ili međunarodna organizacija.

Šef beogradskog tima je izrazio žaljenje što na današnjem sastanku prištinska delegacija nije prihvatila rešenje o katastru koje su zajednički koncipirali beogradski tim i EU.

On je naveo da je pitanje registarskih oznaka rešeno tako što će Srbi moći da koriste tablice "KS", bez oznaka državnosti Kosova, dok one registarske oznake sa grbom Kosova neće moći da se koriste na teritoriji ostatka Srbije, ali će moći da dobiju privremene tablice na administrativnim prelazima.

Stefanović je ukazao da oni koji budu koristili "tablice 'RKS' s grbom i atributima takozvane državnosti Kosova, neće moći da se kreću po ostatku Republike Srbije - moraće da koriste privremene tablice".

"To rešenje trajaće narednih pet godina kada ćemo ponovo razgovarati o njegovo reviziji", rekao je Stefanović.
 

Kada je reč o osiguranju vozila, naveo je on, dogovoreno je da se uskoro sklopi sporazum dva osiguravajuća društva. Stefanović je ocenio da je to važno jer će se time izbeći problem koji će brzo nastati pošto će na administrativnoj liniji morati da se vrši naplata osiguranja za vozila.

Što se tiče matičnih knjiga, dogovoreno je da Beograd preko Euleksa od Prištine dobije kopije matičnih knjiga čime je izbegnuto da Srbija daje originale matičnih knjiga jer je to pitanje državnog suvereniteta.

"Dogovorili smo se o ustupanju kopija matičnih knjiga Eulesku i na taj način ćemo mi dobijati kopije od prištinskih vlasti. Biće potpuno zaštićeni podaci građana", rekao je Stefanović za RTS posle današnje runde dijaloga Beograda i Prištine.

Govoreći o modelu dijaloga, Stefanović je rekao da nije bilo nikakvih potpisivanja, već će dve vlade implementirati dogovoreno uz monitoring Evropske unije. "Možemo biti zadovoljni postignutim dogovorima, posebno o slobodi kretanja i matičnim knjigama, posle niza teških meseci", ocijenio je Stefanović.


Stefanović je naveo da su današnji dogovori izuzetno važni jer njima ni na koji način nije ugrožen suverenitet Srbije, niti bi postignuta rešenja u bilo kom vidu značila priznavanje takozvanog nezavisnog Kosova. On je ocenio da je to posle 12 godina najbolje moguće rešenje.
 

Očekuje se zvanično saopštenje i posrednika u dijalogu, visokog evropskog diplomate Roberta Kupera.


U ranijim izjavama predstavnici Beograda i Prištine imali su oprečne stavove o tome šta će ti sporazumi konkretno značiti. Stefanović je odbacio ranije tvrdnje šefa pregovaračkog tima Prištine Edite Tahiri da će Beograd priznati pečat kosovske carine, pasoše, lične karte i registarske tablice.

"Narod se raduje svakom dogovoru" 

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da prvi dogovori u dijalogu Beograda i Prištine promovišu "kulturu dijaloga" i vode ka mogućnosti sporazuma o važnim pitanjima koja se tiču svakodnevnih
problema žitelja Pokrajine.

"To je ono što smatram glavnim dostignućem, jer se vlast Srbije sa kosovskim Albancima nije mogla sporazumeti, niti je pokazivala želju da se sporazume u poslednjih 20 do 30 godina. Posle tolikog perioda svaki rezultat je uspeh", rekao je Ivanović.

Ivanović je istakao da se "narod raduje svakom pomaku u dijalogu" jer im to omogućava da ostanu u svojim kućama.

On je ranije rekao da neće biti nikakvog potpisivanja sporazuma, niti bilo kakvog dovođenja dve strane na istu ravan, već će, kako je naveo, dve vlade sprovoditi dogovoreno uz monitoring Evropske unije, koja će oformiti radne grupe.

Govoreći šta će sve biti obuhvaćeno dogovorom, Stefanović je ranije rekao da će Srbi sa Kosova i Metohije moći slobodno da se kreću po čitavoj pokrajini i da bez problema prelaze administrativnu liniju između centralne Srbije i Kosova i Metohije.

Stefanović je rekao da će Srbija kao država će nastaviti da vodi evidenciju o katastru i matičnim knjigama rođenih, kao i da će Srbi sa Kosova i Metohije moći da koriste i broj mobilne telefonije 064 i struju iz srpskih elektrana.

Šef pregovaračkog tima Beograda negirao je da će građanima Kosova biti dozvoljeno da putuju sa kosovskim pasošima kroz Srbiju, kao i sa kosovskim tablicama.

Pregovori Beograda i Prištine započeti su 8. marta. Do sada je razgovarano o matičnim knjigama, katastaru, aviosaobraćaju, telekomunikacijama, carinskim pečatima i predsedavanju Ceftom.

POVEZANE VESTI

Subota 02.07.2011. 19:49
Srbija uz ovakvu vlast samo fiktivno postoji kao država Srba. Srbija je država u vazalnom odnosu, jer je njena vlast u službi tuđih misli i interesa. Srbija je kvazi i marionetska država jer sa njom vladaju tuđini dok Srbi bulje u prazno. Srbiji se sprema najcrnji scenario. Srbija će ili nestati ili postati državica kao MONTE CARLO. Srbi kupite u apoteci sredstvo za razbuđivanje ili će te se uskoro razbuditi u državici na obroncima AVALE.
Subota 02.07.2011. 21:08
OVAKVE VLASTI NA SVETU NEMA.....TOLIKO PONIZENJA SVOJOJ DRZAVI, NIKO JOS NA SVETU NIJE NANEO.....PA OVI SU ZA GINISA, BRE!!!!!!!! SMRADOVI!!!!!!!!!!!!!
Subota 02.07.2011. 20:11
Nikome nije jasno da još uvek imaju obraza da pričaju kako se ništa neće potpisati. Svaki zapisnik se potpisuje pa će i ovaj. Neće između Beograda i Prištine, ali će se potpisati zajednički dokument u kojem su sadržani zaključci sa pregovora sa potpisom i predsedavajućeg gospodina Kupera. Onda sledi monitoring kako se to sprovodi, pa ako sve bude u redu pohvaliće nas kao Bramerc za Mladića. Što se Ivanovića tiče i radovanja naroda, ima tek da sledi radovanje kada se do kraja sprovede rezolucija EU od 19 januara i rasformiraju srpski organi na Kosmetu. Neka ode u Mitrovicu da se raduje sa narodom kada to počne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online