Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 25.06.2011.
12:05
J. Arsenović - Vesti A

Papiri umesto otete imovine

Srbija još nema zakon o restituciji. Država priprema novu prevaru, odnosno izdavanje obveznica koje će se isplaćivati na period od 20, pa čak i 30 godina.

Sastanak Radne grupe

Konačno je sredinom protekle nedelje zasela Radna grupa za izradu Nacrta zakona o denacionalizaciji. Posle sastanka, javnosti je samo kratko saopšteno da će do letnje pauze radna grupa kojom predsedava državni sekretar Ministarstva finansija Goran Radosavljević, a nadzire je potpredsednik vlade Božidar Đelić, okončati pisanje zakona kako bi najkasnije do početka oktobra ove godine došao u Skupštinu na usvajanje.

Posao koji najavljuju, međutim, trebalo je da bude okončan do juna ove godine, kako

U Fondu samo 100 miliona evra

 

Kada je posle 2000. počela privatizacija, predviđeno je da se od novca koji se dobije prodajom preduzeća pet odsto uplaćuje u Fond za restituciju.


U taj Fond se uplaćuje i 50 odsto sredstava prikupljenih naplatom naknade za zamenu prava korišćenja zemljišta u svojinu. U Fondu trenutno ima svega oko 100 miliona evra.

je to i predviđao Vladin Akcioni plan za brže sticanje statusa kandidata za članstvo u EU. Ne samo što u Radnoj grupi neće biti nijednog predstavnika oštećenih vlasnika, već se sve drži u tajnosti, pa je u jednom trenutku morao da reaguje i poverenik za informacije od javnog značaja. Tako je jedno od glavnih predizbornih obećanja Demokratske opozicije Srbije ostalo na svom početku.


- Mi hoćemo integralnu restituciju, a ona izbacuje na površinu sve postojeće bezakonje koje se desilo kroz privatizaciju. Državi su trebale pare, posle se to prenelo i na interesne grupe, a restitucija je tim interesima smetala. Restitucijom će sve to izaći na površinu - navodi Dragana Milovanović Grgurević, predsednica Lige za zaštitu imovine i ljudskih prava, razloge zbog čega država odugovlači sa vraćanjem imovine.


Organizacije bivših vlasnika i njihovih naslednika tvrde da se oko 90 odsto oduzete

Krčme i oranice

 

Pre donošenja zakona o restituciji, a da bi se namaklo još novca u rupu bez dna - državnu kasu, više od 180.000 hektara plodnih oranica samo u Vojvodini, uskoro bi moglo da stekne nove vlasnike.


Kao potencijalni kupci najrađe su viđeni stranci od kojih se njive mogu sačuvati samo ako se hitno promeni zakon o poljoprivrednom zemljištu. Podsećanja radi, stranci do vlasništva nad zemljištem u Srbiji već dolaze na mala vrata, jer su kupovinom državnih poljoprivrednih kombinata dobijali i zemlju koju su kombinati najvećim delom stekli svojevremenom nacionalizacijom privatnih poseda.

imovine može vratiti u naturalnom obliku jer se uglavnom potražuje zemljište. Vlast, međutim, priprema propis koji će ići obrnutim redosledom, odnosno da će dominantno obeštećenje biti kroz državne obveznice koje će se isplaćivati na period od 20, pa čak i 30 godina. U jednu od ranijih verzija, koje se inače čuvaju u tajnosti, uvid je imao i bivši ministar Milan Parivodić.


- Suzili su obim onoga što će se vraćati u naturi. Građevinsko zemljište izbačeno je kao objekat restitucije, koja neće važiti ni za recimo poljoprivredna zemljišta na kojima postoje trajni zasadi. Tako neko ko traži da mu se vrati zemlja na kojoj se gaji šljiva 50 godina, neće moći da je dobije - kaže Parivodić.


On je autor poslednjeg nacrta zakona o restituciji koji je vlada Vojislava Koštunice podržala, ali ga nije usvojila jer je bila manjinska.


- Moj zakon je predviđao naturalnu restituciju, tamo gde nije moguća, realnu supsticiju, odnosno odgovarajuću zamenu za oduzetu nepokretnost, pa tek ako ona nije prihvatljiva za vlasnike, finansijsku kompenzaciju, ali se to po pravilu manje isplati nego naturalna jer bi iznosila 30 do 40 tržišne vrednosti - kaže Parivodić.


Jedan od načina da se stvar prolongira bila je odluka države da se popišu izvorni vlasnici i njihovi naslednici. Direkcija za imovinu je tako dobila oko 140.000 prijava, od kojih 4.000 iz inostranstva. Najviše iz Mađarske, Nemačke i Austrije. Na osnovu pristiglih prijava Poreska uprava je izvršila procenu imovine koja se potražuje i, prema toj proceni, njena najniža vrednost premašuje iznos od 100 milijardi, a najviša 225 milijardi evra.

Ne može sve da bude vraćeno: Profesor Jovan B. Dušanić


I dok Milan Parivodić tvrdi da je to besmisleno velika cifra postavljajući kontrapitanje zašto bi u Srbiji restitucija koštala više nego u drugim zemljama, profesor Jovan B. Dušanić tvrdi da nije realno potpuno obeštećenje.


- Imajući u vidu da se kroz restituciju potražuje imovina u vrednosti od 12 do 25 godišnjih budžeta Srbije, s jedne strane, te ekonomske mogućnosti srpske privrede, s druge strane, nije realno da se restitucija izvrši uz 100 odsto obeštećenja, na čemu insistiraju udruženja bivših vlasnika, odnosno njihovih naslednika - tvrdi Dušanić.

Prvo povraćaj Crkvi

 

Restitucija je započeta devedesetih u vreme Slobodana Miloševića vraćanjem 150.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Potom je nastavljena vraćanjem imovine crkvama. Taj zakon se na kraju našao pred Ustavnim sudom koji je potvrdio njegovu valjanost. Na osnovu tog zakona, Direkcija za restituciju Srbije je crkvama i verskim zajednicama do kraja prošle godine vratila 33.289 hektara poljoprivrednog, šumskog i gradskog građevinskog zemljišta, što je 40,5 odsto od ukupno traženog zemljišta.

 


Boža strahuje za naslednike

 

Dragana Milovanović kaže da su na sastanku kod potpredsednika Vlade Božidara Đelića početkom prošle nedelje tražili da u radnoj grupi bude i njihov predstavnik, ali da im je on odgovorio da je to neizvodljivo, jer se neće složiti u 30 odsto stvari i da bi to otežalo pisanje zakona.


- Stalno je imao odgovor u stilu: "Pa, ovo je Srbija", a u jednom momentu je zazvučao tako kao da bi mi oštećeni vlasnici i njihovi naslednici rizikovali sopstvenu bezbednost kada bi nam se vratila sva ta imovina - kaže Milovanović.


Demokrate se uselile u tuđe vile


Vila Aleksandra Acovića, čuvenog inženjara iz doba Kraljevine Jugoslavije, koja se nalazi u rezidencijalnom naselju na beogradskom Dedinju, u Užičkoj (nekad

Sedište DS-a: Kuća porodice Božić

Rumunskoj) ulici broj 15 umesto da bude vraćena njegovom sinu Radisavu i unucima Aleksandri i Jelici, koji žive u Švajcarskoj, uzeta je da bude kabinet predsednika Srbije Borisa Tadića.


Ovaj potez aktuelnih vlasti Aleksandrov sinovac arhitekta Dragomir Acović, ocenio je u izjavi za "Vesti" kao "naknadnu overu svega onog što su komunisti otimali posle Drugog svetskog rata".

Sedište Demokratske stranke, čiji je Tadić lider, nalazi se takođe na tuđoj imovini, pošto su tu kuću u kojoj je stranka smeštena, u Krunskoj (bivšoj ulici Kneginje Perside), komunisti posle Drugog svetskog rata oteli svetski priznatom naučniku-pronalazaču železničkih kočnica, inženjeru Dobrivoju Božiću, a obojica njegovih sinova, koji danas žive u Americi i Kanadi, traže da im se očevina vrati.

POVEZANE VESTI

Subota 25.06.2011. 13:05
Zakon se i piše tako da će biti sporova pred sudom u Strazburu koji će se po mišljenju šarenih glodara vući decenijama. Imamo mi sreće da će zakon o restituciji biti predmet Evropske Komisije pa nam za kandidaturu više neće biti prepreka Mladić nego šareni glodari. Treba samo sačekati da politika "čistih ruku " pokaže Evropi svoje halavo lice.Šta oni misle da će imanje Dunđerskih nekadašnji PIK Bečej ostati Đorđiju Nicoviću. Ili kuće po Dedinju i Senjaku komunističkim sinovima. Svašta. Neki će šareni glodari vikati da nećemo u EU, ali će drugi vikati da onda nema EU fondova. Još će početi glodari da se grizu između sebe.
Subota 25.06.2011. 12:33
Што ови из ДС-а толико журе да униште Србију.Што се може вратити,треба вратити,али ићи дотле да уништиш целу Србију зарад ЕУ па то је сулудо.Ускоро ће избори!Хајде да уништимо Србију!Ов је сада парола ДС-а и њихових слугу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online