Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 06.05.2011.
12:03
Z. Marjanović - Vesti A

Državi najveći profit od Guče

U prethodnih pola veka, Guču, svetsku prestonicu trube, posetilo je oko 15 miliona domaćih i stranih gostiju iz 83 zemlje sa svih kontinenata. U takmičenjima je učestvovalo oko 10.000 trubača i oko 1.000 orkestara. Samo na prošlogodišnjem, jubilarnom 50. saboru trubača, Guču je posetilo oko milion gostiju. Finansijski efekti, međutim, po rečima Slobodana Jolovića, predsednika opštine Lučani i Saborskog odbora, najmanji su za organizatore.

U društvu sa najboljima: Dejan Petrović (levo) i Slobodan Jolović
 

- Od Guče najviše koristi ima država koja nikada nije suštinski sagledala značaj ove manifestacije koja promoviše nacionalni identitet Srbije u svetu - smatra Jolović.

Koja imena će obeležiti ovogodišnje, 51. po redu okupljanje trubača u Guči?
- Sabor trubača biće održan od 8. do 14. avgusta i trajaće sedam dana. Uz prošlogodišnje pobednike i najbolje srpske i svetske trubače - Dejana Petrovića, Ekrema Mamutovića i Dragana Ignjića, u programu Sabora će učestvovati i legenda srpske muzike Miroslav Ilić, a u finalnom takmičenju najboljih srpskih trubača pojaviće se legendarni trubač Boban Marković. U nedelju, 14. avgusta, na dan takmičenja za prvu trubu sveta koncert će održati i Goran Bregović. Organizacija Sabora biće poverena, kao i prošle godine, profesionalcima, i to u svakom segmentu manifestacije.
 

Dijaspora rado viđena

Da li ove godine očekujete veći broj gostiju iz dijaspore?
- Iz godine u godinu sve je veći broj naših ljudi iz rasejanja koji svoj dolazak u Srbiju planiraju u vreme održavanja Sabora trubača. Mislim da će ih svake godine biti sve više i uvek će biti sa radošću dočekani u svetskoj prestonici trube.

Ovogodišnji domaćin je privrednik Milenko Kostić. Koji su bili kriterijumi za njegov izbor?
- Prvi put za pola veka postojanja manifestacije za domaćina Sabora trubača predložen je jedan privrednik. Ovogodišnji domaćin je veoma uspešan privrednik iz Čačka, koji je rođen u Kotraži, selu nedaleko od Guče. Dobitnik je niza priznanja, među njima i priznanje Privredne komore Srbije Poslovni čovek godine 2010. Kostić je dao veliki doprinos razvoju Dragačeva, što ga je i opravdano preporučilo za domaćina 51. Sabora trubača u Guči.

Da li bi država trebalo više da se angažuje?
- Država nikada nije dovoljno dobro razumela značaj ove manifestacije za Srbiju i narod u njoj. Imamo izuzetno razumevanje i saradnju sa pojedinim ministarstvima, kao što su ministarstvo infrastrukture, ministarstva regionalnog razvoja i prostornog planiranja, ali i stalno oglušavanje ministarstva kulture. Ove godine dobio sam obećanje od ministra kulture Markovića da će to ministarstvo pomoći Sabor trubača. Vlada Srbije pomaže Sabor kroz ulaganja u infrastrukturu.

Da li se već sada zna ko će od političara zvanično biti gost Guče?
- Pokrovitelj ovogodišnjeg Sabora trubača zvanično će biti Vlada Republike Srbije. Pozvaćemo predsednika Tadića, premijera Cvetkovića i ministra Dačić da zvanično otvore Sabor, a oni neka se dogovore ko će to da uradi imajući u vidu da je manifestacija od državnog značaja. Pozvaćemo ministra kulture Predraga Marković, ambasadora Rusije Aleksandra Konuzina i trubača Bobana Markovića da otvore trubačka takmičenja.

POVEZANE VESTI

Petak 06.05.2011. 13:22
Državi najveći profit od Guče ---> i to ce nasa vlada strancima da prodaju ... ;))
Petak 06.05.2011. 12:49
zuti da otvore Sabor........daj Boze da ce smeti da se pojave doduse uz kordon od 10hilj policajaca......pa odmah ima iz mase da poleti krigla ka zutima.......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online