Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.04.2011.
14:07
Vestionline A

Minimalac po satu 102 dinara

Predstavnici Vlade Srbije, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca potpisali su Socijalni sporazum. Minimalna cena rada 102 dinara po satu. Premijer Mirko Cvetković je rekao i da je izdvojen novac iz budžeta za povezivanje staža radnicima.

Dokumet su potpisali premijer Mirko Cvetković, predsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost, Ljubisav Orbović i Branislav Čanak, kao i predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković izrazivši zadovoljstvo uspešno okončanim višemesečnim pregovorima.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i premijer Mirko Cvetković
 

"Mislim da smo napravili jedan veliki korak u smislu ostvarivanja pune socijalne stabilnosti i stvorili pretpostavke da ubuduće sve probleme rešavamo kroz dijalog i kolektivno pregovaranje", izjavio je ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Sporazum stupa na snagu odmah, a pojedine tačke važiće od 1. juna. Sporazumom je predviđeno da povećanje cene radnog sata za sedam dinara, sa 95 na 102 dinra, što znači da će minimalna cena rada od 1. juna iznositi 17.700 dinara.

Poslodavci, ipak, potpisali

Ova cifra bila je sporna za poslodavce, ali su je na kraju ipak prihvatili, jer kako kaže predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković, taj sporazum podrazumeva i brojne druge mere.

"Mislili smo, baš iz razloga što je taj sporazum u celini mnogo značajniji, da ne treba naročito se ustručavati prilikom davanja ove minimalne cene. Treba jednu stvar da odvojimo- poslodavcu povećanje zarade, ne samo minimalne, jer se na osnovu minimalne povećava koeficijent na sve zarade- predstavlja značajan trošak", kaže on.

"Mi očekujemo da će Ministarstvo finansija i Vlada u celini u buduće da vodi računa o tome da ono što će poslodavci dati radnicima ne ide istovremeno u povećanje budžetskih prihoda", dodao je on.


Šta predviđa sporazum?
 

Među 17 mera na koje se obavezala Vlada je i donošenje konkretnih mera za podsticanje proizvodnje ulaganjem u prioritetne sektore u visini od 35,4 milijardi dinara i odobravanje preko 17,7 milijardi dinara kreditnih sredstava Fonda za razvoj, kao i 4,6 milijardi dinara za otvaranje novih radnih mesta domaćim i stranim poslodavcima.

Sporazum predviđa i da Vlada obezbedi snadbevanje tržišta po stabilnim cenama najznačajnijih životnih namirnica i energenata, s tim da će vlada, kako se navodi, intervenisati u slučaju narušavanja odnosa između tržišnih cena ovih proizvoda i zarada zaposlenih.

Sindikati i poslodavci su preuzeli po sedam mera, među kojima je redovno uplaćivanje doprinosa za obavezno socijano osiguranje i osnivanje socijalno-ekonomskih saveta na nivou opština i gradova do kraja oktobra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online