Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 03.04.2011.
12:03
J. Jelovac - Vesti A

Nova kolonizacija sveta (1): Savremeni robovlasnici u potrazi za naftom

Borba za energiju uvijena je u plašt demokratije, a napadaju se samo one države koje su suviše slabe da se odbrane.

Kad god velike svetske sile pomenu zaštitu građanskih prava, bilo da je u pitanju Afrika, Azija ili "mračni" Balkan, svi građani se smrznu, jer slute da će im "prava" uterana osiromašenim uranijumom izaći na nos.

U Libiji su u toku građanski sukobi, a Zapad se još jednom proglasio šerifom planete i rešio da zaštiti libijske građane od Moamera el Gadafija.

Britansko udruženje Antivor objavilo je da su SAD i zapadna koalicija samo u prvih 24 sata rata upotrebili 45 uranijumskih bombi.

Ispaljene su iz britanskih i američkih aviona, zajedno sa raketama kruz.

Možda će građani Libije dobiti svoja prava, ali uz to idu bubrežne bolesti, karcinom pluća, leukemija, kožne infekcije, genetski poremećaji. Nemački naučnik Kristof Herstel upozorava da će zbog toga libijski narod patiti i da će im se rađati osakaćena deca. Postavlja se pitanje da li su ta deca samo kolateralna šteta bespoštedne borbe za naftu, uvijene u plašt demokratije...

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da niko ozbiljan više ne dovodi u pitanje da se od Libije, preko Iraka, do Avganistana vodi rat za kontrolu nad energentima.


- Oružana sila u svim tim krizama je samo sredstvo politike, a ona je u funkciji ekonomske moći.

Nisu sve države koje poseduju izvore neobnovljivih energenata izložene nasilnom pokušaju preuzimanja kontrole nad tim resursima, već samo one koje nemaju snage ili dovoljno čvrstu i odlučnu vlast da se odbrane - kaže Radić.

Gadafi je, dakle, okarakterisan kao slab protivnik. Poznavaoci prilika kažu da se godinama unazad čeka njegov pogrešan korak, kako bi se krenulo u osvajanje libijskog crnog zlata.

A Libija ga ima napretek! Otkriće nafte 1959. potpuno je preobrazilo do tada siromašnu zemlju zavisnu od strane pomoći.

Zbog visokih prihoda od prodaje nafte, te malog broja stanovnika, Libija je jedna od najbogatijih država u Africi. Ima najveći indeks razvoja na afričkom kontinentu i najveći standard. Nafta čini četvrtinu ukupnog bruto državnog proizvoda.

Prkos Venecuele


Visoko podignutu pesnicu Americi u nekoliko navrata pokazao je i Ugo Čaves, predsednik Venecuele, koji od Rusije nabavlja oružje i borbenu tehniku. Čaves tvrdi da ovo nije trka u naoružanju, već strateški plan za jačanje države.

 

Ugo Čaves

 

 

- Mi ne nameravamo ni na koga da izvršimo agresiju, ali imamo pravo na samoodbranu i jačamo odbrambeni potencijal naše zemlje, da bismo zaštitili naše resurse i teritoriju.

Iran je sledeći! Bar tako misli geopolitičar Dejan Lučić, koji kaže da su svi predsednici država u severnoj Africi, izuzev Gadafija, zapravo igrači obaveštajnih službi Mosad i CIA. Njihova je dužnost da drže pod kontrolnom severnu Afriku, kako bi bila van bilo kakve vojne upotrebe.


- Nalazišta nafte dalje idu ka Iranu. Izrael se jednostavno pušta niz vodu, više im nije potreban. Krajnji cilj je Rusija, koja mora da bude rasparčana! Mešanje Evrope, pogotovu Francuske, kod koje su se probudili davni kolonijalistički porivi, može se žestoko obiti o glavu Francuzima.

Ne treba nikako zanemariti mogućnost osvete tamošnjeg muslimanskog življa. Svako ubijeno nevino libijsko dete, moguća je kapisla koja će izazvati žestoku reakciju muslimana u Francuskoj. A onda možemo dobiti muslimansku Evropu - kaže Lučić.

Uz teoriju da se svetom vlada iz masonskih loža, Lučić kaže da je još mason Albert Pajk u 19. veku napisao knjigu "Moral i dogma". U njoj je objavio da će masoni morati da izazovu treći svetski rat, a da će ga voditi hrišćani protiv muslimana. On je, prema Lučiću, događajima iz prethodnih godina već počeo.

Mogućnost trećeg svetskog rata poslednjih godinu dana, vrlo je česta tema. Naročito vidovnjaka...

Najviše svedočanstava govori o početku novog svetskog rata napadom Amerike na Iran, koji će se rasplamsati ograničenom upotrebom nuklearnog oružja. Potom će se, prema tim nagađanjima, rat proširiti i zahvatiti celu planetu. Novi sukob svetskih razmera, predviđaju i srpski vidovnjaci i numerolozi.

Anđela Slobodina

Anđela Slobodina, predsednik Udruženja numerologa Evrope, najavila je u "Vestima", svetski rat za avgust ove godine. Tada će se na nebu formirati krst planeta, kao najava teških svetskih zbivanja.


- Od tog trenutka stvari počinju da se zahuktavaju. Evropska unija će se raspasti, a treći svetski rat počinje kada Turska napadne Grčku. Sve će se započeti i završiti u naredne tri godine. Ratovaće se čudnim oružjem, biološkim i mentalnim - predvidela je Slobodina.

Oni koji nisu vidoviti, već zaključke donose na osnovu istorije, vojne i političke analitike kažu da u narednih nekoliko decenija ne postoji nikakva mogućnost da dođe do trećeg svetskog rata. Istoričar Čedomir Antić kaže da bi se o ovoj temi uopšte moglo raspravljati, moraju da postoje dva bloka sila, a to nemamo.


- Znači nemamo dva bloka sila, a ni borbe se ne vode na teritoriji Evrope, kao što je bio slučaj u oba svetska rata. Možemo jedino da govorimo o novom tipu globalnog sukoba koji postoji.

Tako su vojne trupe koje su angažovane u Avganistanu, tamo provele više vremena nego što su Prvi i Drugi svetski rat zajedno trajali. Ako se sa nekog stanovišta ratni događaji prethodnih godina mogu smatrati trećim svetskim ratom, on svakako nije i neće biti onakav kakvim ga obično zamišljamo - objašnjava Antić.

Ratovi u XXI veku:

 

- Čečenija (1999-2009)

- Avganistan (od 2001)

- Irak (2003-2010)

- Somalija (od 2006)

- Gruzija (2008)

- Libija (od 2011)


Da li se može reći da ne postoje dva bloka sila, ako se uzme u obzir da imamo Grupu G7, koju čine SAD, Japan, Kanada, Nemačka, Francuska, Britanija i Italija, a sa druge strane grupaciju BRIK, gde su Brazil, Rusija, Indija i Kina.

Analitičari američke investicione banke Goldman Saks ocenili su da će kineska ekonomija do 2030. godine premašiti američku, a do 2050. biće skoro dva puta veća od SAD.

Rusija je najveća zemlja na svetu, Kina i Indija su najmnogoljudnije, Kina je drugi svetski izvoznik i treći uvoznik i ima najbrojniju vojsku na svetu, Indija je druga po površini obradivog zemljišta i dužini pruga, a Rusija po dužini puteva. Da li će Amerika bez borbe prepustiti uzde svetske ekonomije?

POVEZANE VESTI

Nedelja 03.04.2011. 12:14
не требају нам видовњаци говорити шта се дешава у свијету, и мало дијете види и зна шта ће се десити...
Nedelja 03.04.2011. 13:15
točno to..samo ovaj drugi blok (Kina, Rusija itd) ima toliko ljudi da može da za marendu pojede sve zapadnjake..
Nedelja 03.04.2011. 14:18
Ima clanak smisla ima tu istine.Bice jos svega. Al ovaj sto je napiso taj clanak.... ja momka sta ti je to "kruz" raketa? Il si mozda procito Cruise missile - Krstareca raketa kojoj je ime Tomahawk u glavnom sad ispaljuju novu Block IV koje proizvodi Izraelski Raytheon imaju 2000 novih komada za ispaljivanje po nevinim civilima oko sveta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online