Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 06.03.2011.
07:07
Sanja M. TOMIĆ i Lazar S. TOPALOVIĆ A

Hobi bez granica (1) : Ajfelova kula od šibica i strasti

Dok se političari bave kolekcionarstvom funkcija i državnih plata, običan svet sakuplja šerpe sa pozdravom iz Vrnjačke Banje, pegle na ugalj, jelenske rogove

Ajfelova kula od šibica

Nemoguće je utvrditi koliko u svetu ima kolekcionara, jer sakuplja se svašta, od poštanskih marki i starog novca, kutija šibica i raznih etiketa do sportskih automobila i jahti. Svako prema mogućnostima, a nekima je strast odavno pregazila mogućnosti.

Kolekcionara nećete prepoznati po nekim posebnim karakteristikama, to su ljudi koji su se predali nekoj strasti, bilo da je u pitanju ljubav prema prošlosti, stvar prestiža ili lukavo ulaganje novca. A predmet kolekcionarstva može biti bukvalno sve, od šerpi sa pozdravom iz Vrnjačke Banje do telefonskih kartica ili retkih leptira.
 

Svi sakupljači dele se na usputne i ozbiljne. Usputni sakupljaju sve što im padne pod ruku o određenoj temi, oni ozbiljni kupuju knjige i časopise o svom hobiju, pretražuju internet i spremni su da se liše i dobrog zalogaja ne bi li se dočepali dobrog komada. Psihijatri sakupljanje predmeta nazivaju inspirativnom strašću i zdravim hobijem.
 

Šta biste rado sakupljali?

 

- ručne satove 32 %
- stare ploče 26 %
- antikvitete 21 %
- razglednice 11 %
- ostalo 10 %

U velikoj moći često se ogleda i kolekcionarska strast. Tako je nekada davno prva dama Filipina Imelda Markos mogla da naredi da ceo šoping centar bude zatvoren za javnost, a otvoren samo za nju, dok je četa vojnika brinula za njenu bezbednost.

Kolekcionarka Imelda imala je 2.500 pari cipela, pravdajući se da je tako želela da promoviše filipinsku industriju obuće, jer je okrenuta dobroti, istini i lepoti:

"Ako biste mi rekli da sam najpohlepnija za lepotom, ja bih priznala da sam kriva. Ne možete nikada biti dovoljno pohlepni za lepotom. Pohlepa je ako sve želite za sebe", izjavila je Markosova, koja je imala čak i obuću ukrašenu zlatom.
 

Srpski vlastodršci, bar ovi demokratski, uglavnom se bave kolekcionarstvom funkcija i državnih plata. Građani kao skromniji kolekcionari uglavnom se opredeljuju za stare novčanice, ordenje, knjige ili pegle na ugalj. Prava meka za srpske i kolekcionare iz regiona postao je u poslednjih pet godina internet sajt za aukcije Limundo. Direktor marketinga Olga Mirković-Maksimović kaže da sajt ima 106.005 registrovanih članova.
 

"Menjaža" sličica aktuelna je za vreme trajanja velikih fudbalskih prvenstava
 

- Na Limundu se mesečno proda 19.000 predmeta u kategorijama kolekcionarstvo, numizmatika i filatelija. Dok su se nekada strastveni kolekcionari okupljali na sastancima u Parizu ili Beču, danas imaju raznovrsnu ponudu na jednom mestu, u onlajn svetu. A nudi se bukvalno sve, od igle do lokomotive. Na prodaju su albumi sa sličicama, istorijski dokumenti, jelenski rogovi, sve što je imalo veze sa drugom Titom, pa čak i ulaznice za derbi Partizan - Zvezda od pre nekoliko decenija. Nedavno je na Limundovoj aukciji prodata Ajfelova kula od šibica za 32.501 dinar - objašnjava Olga Mirković-Maksimović.

Pojas nevinosti


Uprkos mišljenju da je ovaj rekvizit prevaziđen, pre nekoliko godina je zabeležena ogromna potražnja za pojasevima nevinosti koje proizvodi jedna italijanska firma. Nude ih u dve varijante - ženske po ceni od 143 evra i muške koji su nešto skuplji (158 evra). Pojaseve nevinosti kupuju uglavnom kolekcionari neobičnih predmeta, ali i osobe koje su dale zavet nevinosti.

 

Tako je pre nekoliko godina jedan ljubomorni Britanac kupio pojas nevinosti svojoj mladoj supruzi kada je trebalo da putuje sama u Grčku. Nevesta je zaustavljena na detektoru za metale i zabranjen joj je ulazak u avion sa kabastim predmetom od gvožđa teškim tri kilograma.

 


Da je vlast uvek slasna i u društvu lepote, primer je i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, koji se pokazao kao strastveni kolekcionar umetničkih dela, ali i satova. Dok su mu posle hapšenja oduzete slike procenjene na 851.000 evra, o satovima se ništa ne zna, iako se pretpostavlja da je kolekcija vredna najmanje 150.000 evra.

Stvar su razotkrili mediji, naravno, i to pošto ih Sanader nije prijavio u imovinskoj karti, pravdajući se "zbunjujućim formularom". Pouzdano se zna da ima 15-ak satova, model grand lange 1 s kućištem od platine i kaišem od zmijske kože košta 32.200 evra, a kartijeov pash s kućištem od ružičastog zlata sa safirom i kaišem od aligatorove kože vredan je 11.500 evra.
 

U svetu neobičnim kolekcijama nema kraja. Tako je izvesni Džesi S. Džejms iz Kalifornije od 1957. sakupljao bodljikavu žicu, jedna Havajka ima 409 gumenih patkica i svaka je dobila ime, a Amerikanac Ed Habreman je sakupio 14.000 krpa. Jedan 49-godišnji Kanađanin sakupio je čak 2.865 bicikala! Uživao je u njima sve dok mu policija nije pokucala na vrata i odvela ga u zatvor, jer je sve do jednog ukrao!

Njegova zemljakinja opsednuta je, pak, saobraćajnim znacima, koje naručuje preko i-beja. Jedan Nemac je platio 2.300 evra za WC dasku kako bi upotpunio svoju zbirku, dok njegov kolega ima 700 NjC šolja. Nekima bi se možda i svidela ideja 46-godišnjeg Danca koji je tokom 20 godina prikupio više od 2.400 ekstazi tableta. Međutim, kolekciju su odneli lopovi, pa je krađu morao da prijavi policiji.
 

Tajanstvene priče među kolekcionarima bivše Jugoslavije pletu se oko dragocenosti Josipa Broza, pa je čuveni brilijantski prsten koji je decenijama bio Titov zaštitni znak, navodno ispod žita kupio jedan zagrebački kolekcionar 1988. godine za 50.000 tadašnjih maraka. Po medijima se pisalo da je prsten pretrpeo prepravke, pa je četvrtasti brilijant preoblikovan u okrugli, a po obodu su mu dodati sitniji dijamanti.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online