Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.02.2011.
06:55
T. Zečević - Vesti A

Dabogda te stigla reforma zdravstva

Uništena primarna zdravstvena zaštita, zakinuta ili oduzeta prava građana na zdravstvenu zaštitu, čerupanje bolesnih preko dopunskog rada lekara, liste čekanja i vanstandardnih usluga, naterali su Sindikat lekara i farmaceuta Srbije da se obrati Međunarodnoj sindikalnoj asocijacijaciji za pomoć.

Nevenka Dimitrijević: Zaustaviti pogubnu reformu


 

U pismu se od ovog internacionalnog udruženja traži pomoć, ne samo u projektima, nego i u kontroli realizacije tih projekata koji su do sada proizvodili suprotne efekte i na štetu korisnika. Traže da se prekine običaj da vladajuće partije imenuju direktore i zaustavi mešanje političkih stranaka u zdravstvenu politiku.
 

Predsednik Udruženja sindikata lekara i farmaceuta primarijus dr Nevenka Dimitrijević za "Vesti" kaže da njihova namera nije tužakanje, već očajnički pokušaj zaustavljanja pogubne reforme u srpskom zdravstvu.

Zdravstvo u Srbiji

 

Prvi deo: Srpsko zdravstvo - pacijent na umoru

 

Drugi deo: Vožnja smrti po vranjskoj bolnici

 

Treći deo: Zdravstveno osiguranje kao u doba Tita

"Temelji zdravstvene zaštite srušeni su nakaradnim reformama, pa prava pacijenata u praksi više ne postoje. A zbog nametanja brojnih dažbina, administrativnih zavrzlama, neprestanih zakidanja i ukidanja prava na lečenje, bolesni su bukvalno izluđeni, a mi lekari kažnjavani ukoliko bolesnom prepišemo skupe spasonosne lekove. Toliko je proizvedeno apsurda i problema da smo morali da zatražimo pomoć od Međunarodne asocijacije lekara i farmaceuta čiji smo osnivači", objašnjava dr Nevena Dimitrijević.
.
Naša sagovornica tvrdi da sva bezumlja koja su pritisla primarnu zdravstvenu zaštitu proizilaze iz Pravilnika RZZO Srbije. Zbog njega lekari ne smeju da prepisuju lekove na osnovu pregleda, postavljene dijagnoze i otkrivene bolesti, već isključivo na osnovu tog, kako reče, opakog pravilnika.
 

"Recimo, bolesniku kome je konstatovana angina pektoris ne smemo da prepišemo pravi ili spasonosni lek. Ne. On mora prvo da doživi infarkt, pa tek onda da mu prepišem pravu terapiju. Nije dovoljno što pacijent ima spazam krvnih sudova mozga, već mora da doživi infarkt mozga da dobije najbolji lek. Ima li tu logike", pita se Dimitrijevićeva.
 

Posle sprovedene reforme ponižavaju se i maltretiraju i pacijenti i lekari.
 

"Lekar specijalista iz doma zdravlja može da prepiše pravi, a skupi lek pacijentu koji boluje od visokog nivoa triglicerida samo na osnovu zaključaka endokrinologa. To znači da morate bolesnika ponovo slati na nove preglede kod specijaliste, bez obzira na to što mu je specijalista već otkrio bolest. A na taj pregled čeka se tri meseca i više, neki ga i ne dočekaju živi. Apsurd je što i tada endokrinolog nije obavezan da mu prepiše pravi lek, a lekar iz Doma zdravlja ne sme da mu sam izda recept, pa je pacijent primoran da ponovo iz svog džepa plati već plaćeni lek. I tako u krug. E, na tu i takvu reformu smo ukazali, a ne cinkarili naše zdravstvo", otkriva dr Dimitrijević.

Perfidna potkradanja


- Koliko i kako perfidno potkradaju naše pacijente videćete i iz ovog primera. Prvo su se hvalili kako se mogu pregledi zakazivati telefonom. E, sada na mala vrata uvode telefonska zakazivanja pregleda koja se plaćaju. Neki domovi zdravlja već su uveli privatne kol-centre. I ukoliko pozovete taj dom zdravlja, telefonski razgovor koštaće pacijenta 40 dinara. Odete li na pregled, participacija će vas koštati još 50 dinara.

 

Uništena stomatologija
 

- Nesrećne reforme srpskog zdravstva počele su 2006. kada je usvojen pravilnik po kome pacijenti sami snose troškove za stomatološke usluge i lečenja. Ne postoji više zdravstvena stomatološka evidencija u Srbiji, nikakva statistika. Ne zna se ko šta radi, država nije privatni sektor povezala, pa je on ostao izvan kontrole kvaliteta. To je bio prvi državni gaf koji je potpuno izvrnuo pravila ponašanja u zdravstvenoj zaštiti stanovništva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online