Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.02.2011.
06:45
Vestionline A

Novi zakon o zaštiti potrošača - na papiru obećanja, u praksi po starom

Novi zakon o zaštiti potrošača stupio je na snagu prvog januara ove godine, a najavljivan je kao veliki korak u zaštiti potrošača od nesavesnih trgovaca. Međutim, ni sami potrošači, kao ni organizacije zadužene za njihovu zaštitu, nisu potpuno zadovoljni kako je protekao prvi mesec njegovog primenjivanja, a jedan od problema je što se potrošačima obećavalo previše dok je praksa pokazala da stvari stoje ipak nešto drugačije.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević u kupovini 

Ono što je ranije najviše mučilo potrošače, a što se nastavilo i posle Nove godine, je reklamacija kupljene robe. Prema novom zakonu garancija na svu robu je dve godine, a u prvih šest meseci kupac neće morati ništa da dokazuje jer se pretpostavlja da je kupljena roba "saobrazna" sa onim što trgovac nudi, odnosno piše na deklaraciji proizvoda. Prema principu "saobraznosti", smatra se da su sva oštećenja nastala u prvih šest meseci postojala kao skrivena i pre kupovine.

Ali, to ne znači, kako su mnogi potrošači poverovali, da vam zakon omogućava da cipele vratite u roku od šest meseci samo zato što vam se ne sviđaju ili vas žuljaju, a da za uzvrat dobijete nazad svoj novac. U navedenom slučaju sve zavisi od dobre volje trgovca da li će vam izaći u susret i postarati se da od vas napravi vernu mušteriju.

Šta Vam zakon nudi?

 

  • Pravo na informisanost potrošača i jasni podaci o svim detaljima robe koju kupuje
  • Zakonska garancija na robu i usluge od dve godine - prvih šest meseci kupac nije dužan da bilo šta dokazuje
  • Dužnost prodavca da jasno istakne cenu robe i usluge u svim njenim segmentima (koliko košta sam proizvod, koliko montaža, transport...). Primer: Kupili ste ormar, sami ga prevezli i montirali, a cena koja je na njemu istaknuta i vi je platili uključuje i dostavu i montažu. Ovakva situacija više ne sme da se dogodi.
  • Pravo da odbijete plaćanje robe oštećene tokom transporta, montaže koju izvodi prodavac, ili montaže koju vi izvodite - a na osnovu lošeg uputstva dobijenog uz kupljenu robu 
Prema rečima Dine Popov, predsednice Asocijacije potrošača Srbije, potrošači nisu dovoljno obavešteni o tome šta mogu, a šta ne. Ona savetuje da uvek dobro pročitamo deklaraciju jer je to lična karta proizvoda i detaljno se raspitamo o uslovima reklamacije.

Da bismo shvatili šta to znači u praksi, gospođa Popov navodi primer žene koja je kupila zimske cipele uz tvrdnju prodavačice da su nepromočive. Kada je posle prve kiše i mokrih stopala došla da ih reklamira trgovac nije hteo da uvaži reklamaciju jer u deklaraciji jasno piše da su cipele namenjene za suvo vreme. To je ona stavka u zakonu o pravilnom rukovanju proizvodom.

Predsednica Asocijacije potrošača Srbije kaže da u ovom slučaju kupac koji je završio sa mokrim stopalima može samo da podnese privatnu tužbu protiv prodavačice koja je "slagala" da su cipele nepromočive, jer ako je na kutiji stajala deklaracija o proizvodu ispunjen je zakonski uslov o obaveštenosti potrošača, kao ključnom pravu na raspolaganje tačnim podacima kako bi se napravio razuman izbor.

Koliko je bitno šta tačno piše u deklaraciji i garanciji koja ide uz kupljenu robu, kao i tačna i jasna informacija od trgovca govori još jedan primer koji nam je ispričala Dina Popov.

Naime, kupac Zastavinog automobila uložio je reklamaciju zbog korozije na autu koja se pojavila posle samo nekoliko meseci vožnje. Prodavac mu je obrazložio da automobil ima trogodišnju garanciju na limariju, ali da je ova korozija nastala usled rizle i soli koje se zimi bacaju na srpske puteve, da proizvođač sa tim nema nikakve veze i da ne može da mu uvaži reklamaciju!

Predsednica Asocijacije potrošača Srbije je potvrdila da kupac automobila zaista ne može ništa da uradi po ovom pitanju, jer proizvođač, to jest prodavac nije odgovaran za štetu nastalu usled spoljašnjih faktora.

Tražite prodavca tehničke robe koji nudi najbolje uslove

Kupovina tehničke robe predstavlja veliki izdatak za kućni budžet prosečne porodice u Srbiji, a plaćanje popravki i vreme uloženo za pronalazak adekvatnog servisa su do skoro predstavljali pravu agoniju. Novi zakon je ovu oblast uredio, pa tako sva tehnička roba, kao i ostala, ima obaveznu garanciju od dve godine, a u prvih šest meseci nije potrebno dokazivati poreklo kvara.

Prodavac je dužan da pokvareni proizvod pošalje u servis na popravku o svom trošku, a ako kvar ne može da se otkoloni proizvod mora da se zameni. Posle isteka šest meseci od kupovine, prodavac je i dalje dužan da isto ovo uradi, ali samo pod uslovom da kupac dokaže da je pravilno rukovao opremom.

Novina u odnosu na stari zakon je da poriod od reklamacije do okončanja servisa ili zamene proizvoda više nije ogrančen na 45 dana, već je trgovcu u zakonu ostavljena sloboda da u "razumnom roku" reši problem. Pitanje je ko će odrediti šta je "razuman rok". Za prodavca ili servisera popravka lap-topa, na kojem su ostali zarobljeni važni poslovni podaci, u roku od 15 dana može biti sasvim razumna, dok onome kome su ti podaci hitni 15 dana može da se pretvori u noćnu moru. Potrošači i stručnjaci se slažu da je ova tačka veliki propust u zakona, jer se moramo osloniti na savest trgovca i volju da održi pozirivan imidž.

Zbog svih ovih sitnih zamki koje se kriju u novom Zakonu o zaštiti potrošača, koji ipak više štiti naša prava nego prethodni, stručnjaci savetuju da se posebno pri kupovini skupljih stvari podrobno informišemo i ne kupujemo na prvu loptu. Zakon nudi samo minimum u zaštiti naših prava, ali u situaciji sve manje potrošačke moći, a veće konkurencije trgovci počinju da nam nude i više nego što bi morali kako bismo baš kod njih ostavili svoj novac.

Zato možda nije loše da veš-mašinu platite 2.000 dinara skuplje, ako vam je uz nju ponuđena garancija od tri ili pet godina, a da pri kupovini mobilnog telefona i računara precizirate gde se u slučaju potencijalnog kvara obavlja servis i u kom roku.

Pratimo prava potrošača

 

Zakon o zaštiti potrošača bitan je za sve građane Srbije. U situaciji kada imamo sve manje novca i pokušavamo da ga na što pametniji način iskoristimo, pokušaćemo da Vam pomognemo da rešite dileme koje imate po pitanju svojih prava kada ste u poziciji potrošača. Portal "Vesti-online" će nastaviti da se bavi ovom temom. Šaljite nam Vaše sugestije i pitanja na mejl redakcija@vesti-online.com.

Sreda 09.02.2011. 09:44
Не треба много труда да би се донео и ступио на снагу "добар" закон, који је у интересу народа. Треба га поштовати, спроводити, дакле поступати у складу са њим. А то се у највећем броју случајева не дешава. Инспекције и надлежне институције треба да напокон почну да поступају у складу са својим овлашћењима. Срамота...
Subota 12.02.2011. 09:29
Postovani gospodine Patriota. PATRIOTA!!!! Koristite taj nik a zaboravljate osnovnu stvar. I prodavac je zivo bice i Vas zemljak..mozda i blizak rodjak. A i stavite se u ulogu prodavca. JA SAM prodavac...30 godina. Vi meni prodate cipele..ja ih iznosam na svadbi..pa malo i nakom veselju jos..prosetam gradom jedno..100-200 puta i...padne mi na um posle 3-4 meseca da bi bilo lepo da dobijem nove. Odem u radnju gde sam ih kupio...i zelim povracaj novca. Nista me drugo ne iteresuje...pljujem i psujem prodavca, pertim inspekcijom...busam se u grudi kako zanm zakon o zastiti potrosaca...po neki put i lupim rukom u pult. I sta???? MORAS da mi vratis pare????
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online