Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 06.02.2011.
08:17
Beta A

12 godina od pregovora u Rambujeu

Danas se navršava 12 godina od početka mirovne konferencije o Kosovu u dvorcu Rambuje kod Pariza, na kojoj su učestvovali predstavnici vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca, uz prisustvo međunarodnih zvaničnika.

Rambuje, dvorac u kome se pregovaralo
 

Konferencija koja je trajala 17 dana, završena je neuspehom, a međunarodna Kontakt-grupa je odlučila da se pregovori delegacija Vlade Srbije i kosovskih Albanaca o rešenju kosovske krize nastave 15. marta 1999. u Parizu.

Šef delegacije Vlade Srbije na pregovorima o Kosovu Ratko Marković izjavio je tada da sastanak u Rambujeu "nije dao rezultate, jer se nije pošlo od temelja, već od krova".

On je rekao da se delegacije dve strane, iako je trebalo da pregovaraju i postignu sporazum, "nikada nisu sastale, da pravila za rad sastanka nikada nisu utvrđena" i da je rezultat bila izjava, a ne sporazum.

Delegacija kosovskih Albanaca prihvatila je u načelu predlog sporazuma o rešenju kosovske krize koji je predložila Kontakt-grupa.

Delegacija Vlade Srbije prihvatila je takođe u načelu taj predlog, ali je ostala pri stavu da se trupama NATO ne dozvoli prolazak kroz Srbiju i da međunarodne snage na Kosovu budu pod okriljem UN.

Druga runda pregovora o Kosovu, koja je počela 15. marta u Parizu, završena je posle četiri dana, takođe neuspehom.

Državna delegacija Srbije i delegacija kosovskih Albanaca potpisale su 18. marta različite sporazume.

Delegacija kosovskih Albanaca potpisala je sporazum koji su ponudili međunarodni pregovarači, dok je državna delegacija Srbije potpisala sopstveni predlog političkog sporazuma - Sporazum o samoupravi na Kosovu i Metohiji.

Ni u poslednjem pokušaju, 22. marta 1999, specijalni izaslanik SAD Ričard Holbruk nije uspeo da ubedi predsednika SRJ Slobodana Miloševića da prihvati sporazum o Kosovu i razmeštanje stranih trupa u pokrajini.

Dva dana kasnije, 24. marta, NATO je počeo bombardovanje SR Jugoslavije što je posle 78 dana rezultiralo povlačenjem jugoslovenskih snaga sa Kosova i uspostavljanjem privremene administracije UN u pokrajini (UNMIK).

U februaru 2008, Evropska unija odobrila je slanje misije Euleks na Kosovo, sa zadatkom da postepeno preuzme sve nadležnosti UNMIK.

Najavljeni razgovori Beograda i Pristine o životnim i drugim pitanjima još nisu zakazani. Vlada Srbije je 21. januara ove godine postavila političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova Borislava Stefanovića za šefa tima za razgovore Beograda i Prištine.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.02.2011. 09:06
JM PM idijoti jedni mrzim vas DA BOGDA GORELI U PAKLU!
Nedelja 06.02.2011. 13:30
Amerikanci su navukli Miloševića pričom da su OVK teroristi i mafijaši a sami pričaju da se sa teroristima ne pregovara. Onaj poverovao i počeo da dejstvuje na zaštiti svoje države, a ovi raspalili da jednim udarcem reše Kosovo i njega skinu sa vlasti kada drugačije ne može. To je suština cele priče, sve ostalo su sporedne radnje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online