Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 19.01.2011.
13:34
Vestionline A

Evropski parlament ratifikovao SSP sa Srbijom

Evropski parlament ratifikovao je danas Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

Evropski poslanici podržali srpsku EU -budućnost

Ratifikaciju ovog Sporazuma podržalo je 612 poslanika, dok je 38 bilo protiv.

Cvetković: Podstrek preostalim članicama EU


Premijer Mirko Cvetković izjavio je da očekuje da će ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Evropskom parlamentu biti podstrek i ostalim zemljama EU koje nisu do sada u parlamentima njihovih država ratifikovale SSP, da to i učine.


"Nama je potrebno da sve zemlje članice EU ratifikuju taj sporazum pre nego što formalno dobijemo status kandidata. Ovo je dobra vest i očekujem da će se to završiti do druge polovine godine kada očekujemo statusa kandidata", izjavio je Cvetković tokom posete Vranju.

Glasanju je prisustvovao i potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić.


Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji je 29. aprila 2008. u Luksemburgu potpisao Božidar Đelić, do sada je ratifikovalo 11 članica EU.

Evropska unija je odlučila da u junu 2010. godine otpočne proces ratifikacije sporazuma sa Srbijom i do sada je to učinilo 11 od 27 zemalja članica.

Prva je to učinila Španija 21. juna prošle godine.
Kako je ranije rekao Đelić, Nemačka bi taj sporazum trebalo da ratifikuje u februaru, a Francuska do kraja aprila ove godine.


Prvi ugovorni sporazum između Srbije i EU potpisali su 29. aprila 2008. godine u Luksemburgu potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i tadašnji predsedavajući EU Dimitrij Rupel.

Sporazum je potpisan nakon dramatičnih pregovora u kojima su učestvovali srpski šef diplomatije Vuk Jeremić, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, evropski komesar za proširenje Oli Ren, te holandski šef diplomatije Maksim Ferhagen.

Slobodna trgovina Srbija-EU

 

Potpisivanje SSP i početak njegove primene značajan su korak na evropskom putu Srbije, koji vodi ka uređenijem, stabilnijem i prosperitetnijem društvu i ulasku države u punopravno članstvo EU.


Primena Sporazuma za Srbiju je od velikog značaja, s obzirom na to da je njegov osnovni ekonomski element stvaranje zone slobodne trgovine između Srbije i EU, koja predstavlja ne samo tržište od oko pola milijarde potrošača, već i tradicionalno najvažnijeg ekonomskog partnera Srbije, sa kojim se obavlja više od polovine ukupne robne razmene sa svetom, oko 56 odsto.

Solana i Ren su, naime, do duboko u noć pregovorali s Ferhagenom o pronalaženju rešenja kako bi bilo omogućeno potpisivanje SSP- a i isto vreme zadovoljen holandski stav o uslovljavanju početka primene povlastica iz Sporazuma punom saradnjom s Hagom.


Briselski zvaničnici i ministar Jeremić su tada ocenili da je postignuti dogovor snažan podstrek proevropskim snagama u Srbiji i izrazili nadu da će sporazum ubrzo i
zvanično stupiti na snagu.


Ta nadanja su dodatno porasla nakon što su uhapšeni i izručeni Haškom tribunalu Stojan Župljanin i Radovan Karadžić, ali umesto očekivane odluke o deblokiranju Privremenog sporazuma, iz Brisela je stigao "hladan tuš" u vidu eksplicitnog stava Holandije da je uslov za njegovu primenu izručenje Ratka Mladića.


Tvrd stav Holandije ostao je izolovan unutar EU, ali i dovoljan da ratifikacija ŠP ne počne sve do 14. juna ove godine, kada je glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc izvestio ministre spoljnih poslova EU o tome da je zadovoljan saradnjom sa Srbijom.


U periodu od potpisivanja do početka ratifikacije SSP Srbija je jednostrano primenjivala ovaj sporazum.

Buzek pozvao članice EU da ratifikuju SSP

 

Predsednik Evropskog parlamenta Jerži Buzek pozvao je danas zemlje EU koje još nisu ratifikovale Sporazum Eu i Srbije o stabilizaciji i pridruživanju, da to učine što pre.

 

"Glasanje i debata održani danas u Evropskom parlamentu pokazuju jačinu naše podrške težnjama Srbije na putu ka EU", rekao je Buzek posle ratifikacije SSP i usvajanja rezolucije o evropskoj integraciji Srbije na današnjem zasedanju.

 

Buzek je pozvao sve članice EU koje još nisu ratifikovale taj sporazum sa Srbijom, da to učine u što kraćem roku.

 

Kandidatura Srbije za članstvo u EU brzo napreduje, a ta zemlje šalje ohrabrujuće signale na svom putu punog pomirenja s svojom prošlošću.

 

"Ističemo neophodnost da se ovaj trenutak iskoristi za dalju međunarodnu i regionalnu saradnju. U tom smislu, više treba učiniti

 

Tadić: Važna etapa u evrointegracijama

 

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i
pridruživanju Srbije sa Evropskom unijom predstavlja veoma važan korak u evropskim integracijama Srbije.

 

Tadić je poručio da niko ne treba da ima dilemu oko saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

 

"Mi smo za to potpuno politički opredeljeni, a takođe i u operativnom smislu. Srpske bezbednosne snage i Tužilaštvo za ratne zločine daju maksimum da se preostali optuženi za ratne zločine pronađu, uhapse i privedu pravdi", rekao je Tadić.

Biće još informacija...
Sreda 19.01.2011. 14:38
Jeste, bez postavljanja pitanja statusa Kosmeta i Srbija je prvo skinula gaće pa zabranila dalje izdavanje tablica za Srbe sa Kosmeta. Kosmet se rešava ubrzanim tempom jer amerikanci ozbiljno misle da na proleće uđu na sever "radi suzbijanja kriminala" i završe posao. Ne treba njima u EU Srbija, nego da amerikancima pripreme teren.
Sreda 19.01.2011. 14:55
Onog trenutka kada prodje GMO kroz vladu, onda je to dokaz da smo postali kolonija!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online