Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.01.2011.
12:01
J. A. - M. F. - Vesti A

Deda Nastić: Ameri gori od inkvizicije

Slobodan Nastić, deda Damjana (8) i Nastasije (5), mališana koji odlukom američkog suda već osmi mesec žive u hraniteljskoj porodici, odvojeni od svojih roditelja Vuka i Verice Nastić, zadovoljan je što je američka štampa preuzela vest agencije Asošijeted pres o slučaju njegovih unuka.

Čeka unuke: Slobodan Nastić

- Zadovoljni smo i komentarima čitalaca koji su listom na našoj strani. Evo, već smo ušli u osmi mesec, traje agonija mojih unučića koji žive bez svojih roditelja i bez mogućnosti da govore maternjim jezikom - priča za "Vesti" Slobodan Nastić.
 

Odavno sudbina jedne porodice, dirigovana neshvatljivom isključivošću pravosuđa, nije privukla toliku pažnju javnosti kao slučaj Nastićevih. Vuk i Verica Nastić već 20 godina žive u SAD, gde su izrodili i decu, ali su još bez američkog državljanstva i zelene karte, a sada i bez sopstvene dece, na koju su toliko čekali.
 

Vukov otac Slobodan u svom beogradskom domu svakodnevno iščekuje vesti iz daleke Amerike. Nada se da će najnovija odluka suda, da njegov sin posle mesec dana zabrane konačno može da vidi mališane, biti početak dobrog raspleta agonije koja im se dešava. U razgovoru za "Vesti" poverava se da se sada usteže i da pomazi unuče od ćerke i to u Beogradu, jer se plaši da će neko iz prikrajka da iskoči i optuži ga da je manijak.
 

Zahvalnost konzulu

Zanimljivo je da i pored odluke suda mališani nisu razdvojeni u dve arapske porodice, kako je prvobitno bilo planirano.
- Mislimo da je to zato što nisu mogli da nađu dve pravoslavne porodice, na čemu su Vukovi advokati insistirali, a o čemu je sa svojim američkim kolegama pričao i naš konzul Desko Nikitović, kome smo beskrajno zahvalni na profesionalnom i ljudskom angažovanju - priča Slobodan Nastić.
U međuvremenu je stigao i dopis iz američkog Ministarstva pravde da je sporne fotografije napravio Damjan, a ne otac, pa je i diplomatija odradila svoje.

- Mi smo jedna prosečna, patrijarhalna srpska porodica, a ispade da smo svi manijaci. Ovo je gore od inkvizicije, ma gore od turskih vremena kada su nam uzimali decu i odvodili u janičare - priča razočarani Slobodan.
 

Priča kako je policija iznenada banula u kuću i uhapsila sina i snaju, pod optužbom da su zanemarili i zloupotrebili sopstvenu decu. A sve zbog fotografije nage nastasije kako se kupa u kadi, a koju je načinio njen brat.
 

- Mom sinu su odmah stavili lisice, a decu ispitivali u garaži. U početku smo mislili da je neki nesporazum, ali ne mogu da razumem zašto decu nisu ostavili mojoj supruzi Miroslavi, koja se baš tada zatekla kod sina i snaje. Ona im je baka, 30 godina je bila vaspitačica - priseća se Slobodan kako je sve to izgledalo 8. juna prošle godine, kada je policija banula u kuću Nastićevih, u kalifornijskom gradiću Stoktonu.

Podrška na internetu

Nakon što je agencija AP objavila priču o slučaju Vuka i Verice Nastić kojima su američke vlasti pre sedam meseci oduzele sina Damjana (8) i ćerku Nastasiju (5) konačno se probudila i javnost te zemlje.

Vuk Nastić sa ćerkom Nastasijom i sinom Damjanom
 

Džejson Deren i Dušan Stojanović, autori su teksta koji je na sajtu Jahu njuz izazvao oko 600 komentara za samo nekoliko sati. Skoro 90 odsto čitalaca koji su poslali komentare podržali su porodicu Nastić, a mnogi od njih navode svoja negativna iskustva sa CPS-om (Agencijom za zaštitu dece) i sličnim agencijama iz drugih država SAD.


"Uskoro će se sve u ovom slučaju okrenuti protiv Agencije, a u korist pravde" navodi se u jednom od komentara. "Konačno je vreme da se ove diktatorske, takozvane agencije za zaštitu dece izvedu pred sud, jer su baš te ustanove najveći zlostavljači dece na planeti", dodaje drugi komentator. Javio se i advokat iz Kalifornije: "Radio sam na sličnim slučajevima devet godina, zato s punim pravom mogu da tvrdim da čitav sistem treba što pre promeniti."


Vuk Nastić kaže da ga raduje podrška Amerikanaca.


- Ubeđeni smo i da će Agencija pod pritiskom javnosti i državnih organa ipak priznati grešku, a da će sud da nam vrati decu. Naravno, ne smemo prejudicirati odluku suda jer znamo da je moguće da Agencija zatraži nagodbu sa nama. Recimo, da odustanemo od protivtužbe ili zahteva za odštetom, ali sada nekako mirnije dočekujemo 26. januar i dalji tok suđenja - kaže za "Vesti" Vuk Nastić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.01.2011. 14:05
Dragi moji Nastici dao Vam bog da se sve srecno zavrsi i da Vam najdemokratskija zemlja na svetu vreti decu.Pitao bih Vas sve zajedno sta ste trazili u tom americkom raju kada imate svoju zemlju kojoj trebaju mladi i nasi ljudi.Vracaj deda svoje u majku Srbiju!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online