Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.10.2009.
23:53
Đ. Barović - Vesti A

Ako izdamo Rusiju, gotovi smo

Aleksandar Fatić, direktor Centra za bezbednosne studije: "Medvedev donosi milijardu evra, gas, grejanje, diplomatsku podršku, ako posle toga prevarite Rusiju, zaboravite Kosovo, Vojvodinu, plate, penzije"

Srbija mora da bude lojalna: Aleksandar Fatić


 

Direktor Centra za bezbednosne studije iz Beograda, Aleksandar Fatić ocenjuje u intervjuu za "Vesti" da je poseta Dmitrija Medvedeva istorijski događaj kojom je poslata više nego jasna poruka da Rusija želi Srbiju za partnera, ali i da više nema nameru da trpi "političku dvoličnost" Beograda.
 

Kako ocenjujete "političku euforiju" povodom dolaska predsednika Rusije?
- Dolazak Dmitrija Medvedeva u Srbiju je istorijski. To je najznačajniji događaj u srpskoj istoriji posle 5. oktobra 2000. godine. Posle ove posete više ništa neće biti isto za Srbiju u međunarodnim odnosima. Rusija ovim gestom pokazuje da joj je važna lojalnost Srbije.
 

Hoće li Srbija zbog toga imati više štete ili koristi?
- Srbija može imati samo koristi od dolaska Medvedeva. Nije reč samo o ekonomskoj koristi, već pre svega diplomatskoj. To, međutim, istovremeno znači da Srbija više neće moći da se igra Titove politike sedenja na četiri ili pet stolica istovremeno, i da će morati da pazi kako se ponaša u odnosu na ruske interese. Proces je obostran, i kroz taj odnos Srbija može postepeno da se vrati u sferu ozbiljnih država u Evropi, umesto statusa propale tranzicije u kome se sada nalazi.


Ruski predsednik Dmitrij Medvedev u skupštini Srbije
Doduše, Rusija ništa ne radi zbog "ljubavi", već kao i svaka velika sila iz sopstvenih interesa?
- Zašto da ne? Rusija ima konkretne interese da joj Srbija bude lojalna. Srbija ima više nego konkretne interese da je Rusija spase od ekonomskog sloma koji joj preti 2010, i od potpunog teritorijalnog urušavanja koje je u toku. Da li je možda stav Srbije prema Rusiji lišen interesa? Da li to mi tražimo pomoć od Rusije iz čiste ljubavi?
 

Neko će reći da baš to tražimo?
- U međunarodnim odnosima postoji sklonost naroda, ali dominantnu ulogu igraju interesi i najbolje je kada je račun čist u tom pogledu. Poseta predsednika Medvedeva je usmerena na to da formuliše "čist račun" sa Srbijom, bez manipulacija i marifetluka sa srpske strane.
 

Zbog čega bi Rusima smetalo to što je Srbija okrenuta i Zapadu i Istoku?
- Srbija je okrenuta na sve strane. Ona je trenutno, preciznije rečeno, potpuno izokrenuta zemlja. U njoj vlada potpuno rasulo spoljne politike, a nisu jasni ni unutrašnji prioriteti.


Rusija nije izgubila Kosovo

 

Mnogi kažu da je poseta Medvedeva najznačajnija u odbrani Kosova?
- Rusija nije izgubila Kosovo, da bi ga sada branila. Kosovo je izgubila Srbija. Rusija nije potpisivala sporazume sa Euleksom, nego Srbija. Zato Rusija ne može ni da odbrani Kosovo. Ali, Rusija može da digne ruke od Kosova ako Srbija nastavi da postupa "nesvrstano" prema Rusiji, paktirajući sa protivnicima ruskih interesa. To Rusija realno može.

Šta je stvarni interes Rusije u odnosima sa Srbijom?
- Prvi interes je da Srbija ostane izvan NATO. To je Rusiji važno jer je Srbija jedina zemlja u regionu u kojoj se značajan deo društva protivi ulasku u NATO. Za Rusiju je ovakav stav Srbije bitan kao argument za rusko protivljenje da neke druge zemlje uđu u NATO, konkretno Ukrajina i Gruzija.
 

Zašto?
- Ulazak Ukrajine u NATO bi ugrozio konvencionalnu doktrinu odbrane Rusije, koja je zasnovana na apsorbovanju prvog konvencionalnog udara dubinom teritorije, zatim na kumulativnoj mobilizaciji snaga i progonu neprijatelja van granica Rusije.
 

Izneli ste tezu da je jedan od osnovnih težišta Rusije da "pomogne" Srbiji da se već jednom odluči u svojoj spoljnoj politici?
-To je pravi smisao posete Dmitrija Medvedeva. Reč je o poseti bez presedana. Pogledajte, dolazi vam predsednik Rusije. Govori u vašem parlamentu, jedino u vašem od svih zemalja koje je posetio. Donosi vam milijardu evra, privredne ugovore, gas, grejanje, diplomatsku podršku. Šta više hoćete? Ako posle toga opet prevarite Rusiju, sami ste. Možete da zaboravite Kosovo, Vojvodinu, plate, penzije, državu... To je, ukratko, poruka. U savremenom svetu ne postoji nesvrstanost. Tito je umro.


"Četiri stuba"

 

Na prvi pogled, spoljna politika Srbije je odlična: "stubovi" su i SAD, EU i Rusija i Kina. Jel to zaista moguće?
- Kako to mislite? I na prvi pogled, srpska spoljna politika je u totalnom rasulu. Srbija ima sve više proklamovanih partnera, a svim svojim starim partnerima je nelojalna. Srbija je bila nelojalna i SAD, i EU, i Rusiji. Pravila je probleme svojim saveznicima, i sve vreme očijukala sa njihovim protivnicima, dok se iznutra urušavala. Time je Srbija sebe ponizila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online