Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 03.01.2011.
10:41
islamskazajednica.org A

Novi Pazar: U novu godinu pokrivene glave

Sedam devojaka i jedna žena odlučile su da se pokriju islamskom odećom hidžab posle tribine koja se bavila oblačenjem žena u islamu, a organizovao ju je Fakultet za islamske studije Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, čiji je predsednik muftija Muamer Zukorlić.

Osam Novopazarki koje su rešile da se pokriju
 

Kako je objavljeno na sajtu mešihata Islamske zajednice u Srbiji žene su se odazvale pozivu predavača koji je posle programa zapitao "da li među našim sestrama koje se nisu pokrile postoji neka koja to želi učiniti večeras". Njihov odziv je, kako se navodi, propraćen gromkim aplauzom. Pred kraj susreta osam žena koje su se prijavile izašle su iz druge prostorije, u potpunosti islamski odevene.

Uz saopštenje izdato na sajtu Mešihata nalazi se i videozapis u kome devojke Aida Rašljanin i Sedžda Zukorlić pozivaju svoje drugarice da slede Alahovu zapovest i prihvate hidžab (pokrivanje) način oblačenja koji je propisuje Šerijat. Ove devojke zapravo su naratori Alahovih poruka, koje prati istočnjačka muzika.

"Zar nije vreme da razmisliš o hidžabu... Alaha mi, volim te i ne želim te videti uplakanu, umorenu od dunjaluka... od greha. Znaš ko ti je naredio da pokriješ svoje dragoceno telo. Znaš od koga je ta naredba. Alah, tvoj gospodar nebesa i zemlje, gospodar savršenog kosmosa", poručuju devojke.

"Nema blaga za koje bi prodala svoje telo, a tvoje telo sve je više prikazivano. Želim biti čedna čestita... Nećeš biti sretna ako Alaha rasrdiš. Voljena sestro, Alah ti je naredio da se pokriješ da se zašstitiš. Još uvek nisi shvatila propise. Još uvek nisi pokrivena", pozivaju Aida i Sedžda.

One upozoravaju da se Alahovom propisu ne može reći ne, a ukoliko se to, ipak, dogodi upozoravaju na posledice: "Ostaćeš da živiš u mraku, ostaćeš da živiš u strahu da li ćeš biti napadnuta ili ponižena. Nećemo ti dozvoliti draga sestro. Kažeš da si muslimanka, a ničim to ne pokazuješ, pa kako ću te razlikovati od te muslimanke. Ako tvrdiš da si muslimanka stavi hidžab. Ako stvarno voliš Alaha pokaži mu".

Hidžab je ženska odeća koja pokriva telo u potpunosti osim lica i šaka i svaka žena u islamu koja klanja pet namaza dnevno obavezno je pokrivena. 

U Srbiji je u vreme komunizma nošenje feredže ili zara bilo zabranjeno posebnim zakonom koji je usvojen 1950. godine. Zakon je donet jer se smatralo da takva odeća unižava i potčinjava ženu. U Raškoj oblasti, gde živi najveći procenat muslimana, poslednjih godina je sve više mladih devojaka koje se odlučuju na pokrivanje, što podržavaju obe opcije unutar islamske zajednice.

Studentkinje Islamskog univerziteta
 

One to čine, pr svega, iz posvećenosti veri, ali i iz uverenja da će se tako lakše udati. Muškarci s druge strane, po pravilu veoma ljubomorni, nerado dozvoljavaju da im drugi gledaju žene. Međutim, poznavaoci prilika tvrde da je, kada su žene u pitanju, poštovanje Šerijata mač sa dve oštrice. U redu je pokriti se radi udaje, ali problemi nadolaze posle nekog vremena kada muž počne da razmišlja o drugoj ženi... A Šerijat svakom muslimanu dozvoljava da ima četiri.

Nošenje hidžaba, zara i feredže je veoma česta tema u poslednje vreme, posebno u zemljama Evropske unije. U Srbiji oko toga polemike nema možda i zato što mali broj muslimanki odlučuje da nosi feredžu ili burku. Muslimani tvrde da islam ne propoveda pokrivanje ženskog lica i ta odluka je isključivo odluka pojedinca.

Ponedeljak 03.01.2011. 20:17
Gore pokrivene, dole otkrivene, sta im to vredi :)
Ponedeljak 03.01.2011. 11:37
...vreme je za potop....
Ponedeljak 03.01.2011. 12:12
Ako hoce da se zamotavaju njihova stvar ali mislim da takve zene onda nemaju mesta u opstim drzavnim institucijama kao npr. skole, vrtici itd. To bi u svaku ruku trebalo ozakoneti da kasnije nebi bilo problema oko toga kao u francuskoj itd. I po mome misljenju je, to tiho pozivanje muslimana sa tog podrucja da se napravi neki ujedinjeni krug kako bi kasnije dokazali da tu zive samo muslimani. Potom ce biti mnogo Srba, koji su tamo u manjini, okoji ce odlaziti sa tog podrucja. Sve smrdi na odcepanje od Srbije i na neku provokaciju. Mi da popizdimo, ispadnemo "agresori" a oni "jadan" narod dobe svoju drzavu. Moramo to u korenu saseci!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online