Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.12.2010.
13:00
Z. Tmušić - Vesti A

U svetu rumunskih gaća i bugarskih čarapa

Deca nemaju posao, nisu zasnovali svoje porodice, suprug joj imao dva teška infarkta, a u njenim kostima je puno zime.

Dušanka Dželebdžić između limenih tezgi i betonsa

Kad danas prelista stranice svog teškog izbegličkog i švercerskog života u poslednjih 18 godina i podvuče crtu, 63-godišnja Dušanka Dželebdžić, rođena Pljevaljka, potom Sarajka i Užičanka, kaže da svih ovih dugih i teških godina izdržava kaznu bez krivice.


"Tog aprila 1992, kad sam napuštala Grbavicu i pošla u izbeglištvo, završio se onaj moj pravi život... . Od tog 4. aprila moj život je smrzavanje na buvljacima, strahovanje na carinama, tugovanje zbog bolesti supruga i dece koja nemaju posao... Dobri moj bože, umesto da ti kao šef u sarajevskoj 'Svetlosti' putujem svetom i prodajem knjige našeg Ive i Meše, ja po buvljacima prodajem rumunske gaće i bugarske čarape", uzdahnu Dušanka Dželebdžić iza tezge užičke buvlje pijace smeštene ispod ogromne, kao led hladnog betonskog zida železničke stanice.

Reket na carini


"Bilo je teških trenutaka u tim švercerskim autobusima. U nekoliko navrata Bugari su nas držali po dva dana u zatvorenim autobusima. Čekali su da im platimo reket. Bili smo i gladni i žedni i očajni. Čoveku su otimali poslednju paklu cigareta iz kombija. A on je pozajmio pare da kupi te cigarete... I danas, kad se neko pita otkud ovoliko bolesti, otkud ovoliko kancera, neka se seti tih dana i tih sikiracija", priča Dušanka.

Hladnoća joj se, reče, odavno nastanila u kosti, a tuga na srce. Posao Dušanke Dželebdžić, koji je radila minulih 18 izbegličkih godina, mnogi na Balkanu jednostavno zovu - šverc. Ali, kad Dušanka krajem novembra drhti pored buvlje tezge kako bi na košulji, kupljenoj u Bugarskoj, zaradila pola evra, to se zove - velika nevolja.


"Bude dana kad od jutra do večeri prestojim pored ove tezge, a ništa ne prodam. Jednostavno, sve se urotilo protiv nas, nesretnika na pijaci: narod više nema para, Kinezi su sve okupirali, umor stigao, boleščine stigle... Gotovo je, ne mogu više. Ako izdržim do Nove godine...", očajna je ova žena.

 
Dušanka, Pljevaljka iz čuvene familije Cvijović, banula je u Sarajevo 1970.

"I suprug i ja radili smo u 'Svetlosti'. Jedno vreme bila sam šef prodaje. Imala sam najbolji posao na svetu, imala sam dobru decu, imali smo lep stan na Grbavici, imali smo vikendicu i radovali se svakom novom danu... Ali, nije nam se dalo... Tog, prokletog 4. aprila deca i ja napustili smo Sarajevo i došli kod mog devera u Užice. Muž je ostao u ratu. Sve što smo poneli iz Sarajeva bilo je na nama. Tamo nam je sve ostalo", priseća se Dušanka.


Već posle nekoliko meseci Dušanka je na glavnoj užičkoj ulici prodavala cigarete nabavljene na velikoj švercerskoj pijaci u Tuziju.


"Tu sam zaradila prve pare i na neki način stekla prva švercerska iskustva. Te, 1993. imalo je nekih para, a u prodavnicama nije bilo robe. To je bilo dobro vreme za one koji su umeli da se snađu, koji nisu bili halapljivi i tražili hleba preko pogače. Prebacila sam se na odeću i parfimeriju. Svaki treći ili četvrti dan stavila bih torbe na ramena i sela u neki autobus što vodi tamo negde prema Sofiji, Bukureštu, Subotici, Budimpešti, Podgorici, Novom Pazaru, Pančevu, Negotinu...", priseća se Dušanka. 


Njen suprug Mileta uključio se u posao po povratku sa ratišta. Uprkos nevoljama, danas imaju svoj krov nad glavom.


"Sin i ćerka nemaju posao, nisu zasnovali svoje porodice, suprug je imao dva teška infarkta, u mojim kostima je puno zime... Nisu mi ni priznali one godine staža u 'Svetlosti'... Imam sve, a nemam ništa...", uzdahnu Dušanka. Neki ledeni vetar dunu između tezgi i zaledi joj obraze.

Ostao goli život


Dušanka kaže da su mnogi carinici, policajci i razni inspektori pokušavali da joj uzmu robu nabavljenu negde po Bugarskoj, Rumuniji, Mađarskoj ili Crnoj Gori, ali da je uvek imala dobru odbranu.
"Branila sam se na razne načine i, na kraju, kad bih iscrpela sve argumente, rekla bih tim tipovima: 'Slušajte, robu možete da mi uzmete, ali život ne možete. Meni su i u Sarajevu sve uzeli, ali život nisu mogli'. Posle toga ili odustanu ili mi naplate manju kaznu".

Sutra čitajte nastavak istraživanja "Vesti": Plakanje samo u klozetu

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online