Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 25.11.2010.
21:14
Vestionline A

Zbog ovoga kažu "razvijen k'o albanski turizam"!

I dok se južni delovi Hrvatske bore sa velikim količinama smeća koje je more donelo do obala Pelješca, Mljeta i Korčule, takvi prizori su u Albaniji sasvim uobičajeni. Plaže zatrpane smećem i lešinama su najnormalnija stvar, pa pored takvog stanja nije ni čudno što je nastala izreka "razvijen k'o albanski turizam".

Smeće i magarci umesto turista...

Rojters je snimio snimio gomilu smeća na plažama albanskog rta Kepi i Rodonit na jadranskoj obali, oko 40 kilometara severno od luke Drač. Veruje se da je smeće koje je zatrpalo južnojadransku obalu stiglu upravo sa ovog mesta.

"Plaža koja je nekada predstavljala turistički biser Albanije danas je uništena smećem što zemlju i more čini otrovnima za ljude i životinje" navodi Rojtersov izveštač.

Priča je objavljena još krajem aprila ove godine, a situacija je već tada bila vrlo zabrinjavajuća. Iako turisti više ne dolaze na spomenutu plažu, nekoliko ribara još peca nedaleko od hrpa smeća.

"Zbog velikog zagađenja moramo da se sve više udaljavamo od delte reke Ishmi jer ona donosi smeće iz reke Lane. Kao što vidite situacija je užasna, moramo da plovimo dalje što nas dovodi u opasnost, a i ulov je slabiji. Zahtevamo da vlasti učine nešto na sanaciji ovog problema", ispričao je jedan od ribara.

On dodaje da je plaža nekada bila prava turistička meka za ljude iz Drača, Tirane i drugih okolnih gradova, ali da zbog zagađenja više niko ne dolazi. Smeće uglavnom stiže iz albanskog glavnog grada Tirane i okolnih mesta koji reke koriste kao kanalizacione odvode i deponije.

"Pre svega moramo da preduzmeno hitne mere. Albanska vlada je počela da radi na dugoročnijim planovima, osnovala je stručnu grupu kako bi se problem rešio, a obala očistila. Važno je napomenuti da tu nije reč samo o sanaciji posledica već i o edukaciji", objasnio je Taulant Bino, zamenik albanskog ministra za životnu sredinu.

Rt Rodonit u svojim svetlim danima

Međutim, još 2006. godine Bino je za Rojters izjavio da je Albanija prihvatila sličnu strategiju, ali ona očigledno nije urodila plodom.

Albanija je bila najsiromašnija i najizolovanija evropska zemlja u doba komunizma, ali je upravo ta zatvorenost sačuvala njenu mediteransku obalu. Dolaskom kapitalizma i demokratije donošeni su i problemi specifični za potrošačko društvo i građevinski bum, koji možda jesu doprineli razvoju zemlje ali su veliku cenu platile upravo albanske plaže. 

A ovako se Hrvati ovih dana muče da očiste smeće koje im je more donelo iz Albanije. 

Četvrtak 25.11.2010. 21:26
I jedni i drugi rade ono što im je u genima ... jedni prljaju, drugi čiste ... Pa sa srećom ...
Četvrtak 25.11.2010. 21:41
Сва част овим рониоцима...
Petak 26.11.2010. 11:52
samo vi farbajte lude srbe šta ne napišete koliko je rusa bilo na ljetovanju ove godine u albaniji,pa moralo je osrat toliko smeča.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online