Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 24.11.2010.
11:31 >> 19:46h
Srna A

Srpski "mirovnjaci" u epicentru kolere

Petorica pripadnika MUP-a Srbije, članovi kontingenta UN na Haitiju, nalaze se u epicentru epidemije i političkih sukoba koji potresaju ovu karipsku zemlju, piše danas "Politika".

Srpski mirovnjaci na Haitiju

Srpski mirovnjaci raspoređeni su u "UN sekjuriti", organizacionu jedinicu MINUSTAH-a, čiji je osnovni zadatak zaštita lične i imovinske sigurnosti osoblja i sredstava UN.

"Ne izlazimo noću. Danju se krećemo u grupi, samo proverenim putevima. Postoje ljudi koji nas posmatraju kao spas, ali i oni ređi, koji nas gledaju kao plen. Ako im date šansu, iskoristiće je", kažu za "Politiku" srpski policajci, članovi mirovne misije UN na Haitiju.

Smešteni u Petion vilu, delu prestonice Port-o-Prensa, pripadnici kontingenta MUP-a Srbije nalaze se u žarištu epidemije kolere i epicentru političkih sukoba, koji potresaju ovu karipsku zemlju, uoči predsedničkih izbora zakazanih za 28. novembar.

Užas u karipskom raju

Bolest je do sada pokosila više od 1.300 ljudi, a lokalno stanovništvo, od gradova na severu do predgrađa Port-o-Prensa, optužuje pripadnike snaga UN, koje broje 12.000 ljudi, da su odgovorni za širenje epidemije.

Svetski mediji svakodnevno izveštavaju o protestima stanovništva ispred baza UN i policijskih stanica, ali srpski mirovnjaci nisu direktno uključeni u održavanje javnog reda i mira, već neposredno obezbeđuju osobu koja uživa visok status u haićanskoj političkoj hijerarhiji.

Srpski policajci hrane se isključivo namirnicama proverenog porijekla i sve vreme nose antibakteriološka sredstva.

"Zbog našeg specifičnog radnog iskustva u najsloženijim bezbednosnim uslovima, dodeljen nam je specijalan posao neposrednog ličnog obezbeđenja visokog funkcionera UN, državljanina Haitija, nekadašnjeg bliskog saradnika generalnog sekretara UN gospodina Ban Ki-Muna", priča komandant srpskog kontingenta Aleksandar Pavlović, inače zaposlen u Policijskoj upravi za grad Beograd.

On ne želi da otkrije ime visokorangiranog političara Haitija koji je pod zaštitom srpske policije, jer je njegov identitet zaštićen bezbednosnom procedurom UN.

U jednoj od najzapaljivijih tačaka sveta sa petoricom Srba mir održavaju pripadnici policija iz 42 države sveta - ima ih od Hrvatske i Rumunije do SAD, zemalja Južne Amerike, Afrike i Dalekog istoka

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.11.2010. 11:58
Sad ima da guraju ove nase iskljucivo u najopasnije zone tj. medju oboljele, pa ce da ih zarazene (ne daj Boze!) vrate za Srbiju!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online