Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.11.2010.
07:13
Tanjug A

Ruski "trgovac smrću" stigao u SAD

Ruski državljanin Viktor But, osumnjičen za trgovinu oružjem širom sveta, ekstradiran juče iz Tajlanda, stigao je noćas u SAD, gde ga očekuje suđenje zbog terorizma.

On je noćas sleteo u vazduhoplovnu bazu Nacionalne garde "Stjuart" u Njuburgu, 100 kilometara od Njujorka, posle čega je smešten u gradski Kazneno-popravni centar na Menhetnu, prenela je agencija AP.


But je uhapšen marta 2008. u Bangkoku, gde je upao u zamku američke uprave za borbu protiv droga DEA.

"Gospodar rata" Viktor But

Prvostepeni tajlandski sud je lane odbio američki zahtev za njegovo izručenje, a Apelacioni sud Tajlanda je prihvatio taj zahtev ocenivši da se radi o "krivicnom a ne političkom predmetu".


Rusija je tu odluku ocenila "nelegitimnom i političkom", a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izrazio žaljenje zbog takve odluke, rekavši da ima informacija da je ona doneta "pod velikim pritiskom iz inostranstva".

Bivši sovjetski major

 

Viktor Anatolijevič But (43), poznat kao "trgovac smrću", rođen je u Dušanbeu, u Tadžikistanu, bivšoj svjetskoj republici. Bio je major sovjetske vojske koji je 1990-tih počeo da prodaje oružje iz sovjetskih vojnih skladišta.

Ekstradicija ruskog državljanina Viktora Buta, sa stanovišta zakona, nema racionalno objašnjenje i opravdanje, saopštila je juče zvanična Moskva, navodeći da je za duboko žaljenje to što su vlasti Tajlanda popustile spoljnom pritisku i Buta protivpravno izručile SAD-u.


"Nema sumnje da je protivpravna ekstradicija V.A. Buta posledica političkog pritiska bez presedana, koji su SAD vršile na vladu i sudske vlasti Tajlanda", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.


"Sve to se ne može okarakterisati drugačije osim kao mešanje u pravosuđe i stavlja u sumnju pitanje nezavisnost tajlandskog sudskog sistema i odluka koje donose tajlandske vlasti", ističe se u saopštenju i dodaje da je "za duboko žaljenje to što su vlasti Tajlanda popustile političkom pritisku spolja".


U saopštenju ruskog MIP-a se podseća da je But uhapšen u Bangkoku marta 2008. po optužbi SAD za nelegalnu isporuku oružja terorističkoj grupi, i dodaje da je But izručen američkim pravosudnim organima uprkos dvema presudama tajlandskog krivičnog suda, koji nije smatrao njegovu krivicu dokazanom.


MIP Rusije će nastaviti da preduzima neophodne mere za zaštitu zakonskih prava Buta kao državljanina Rusije u skladu sa Ustavom RF i normama međunarodnog humanitarnog prava, navedeno je u saopštenju tog ministarstva.


SAD su od Tajlanda tražile da im But bude izručen kako bi mu se sudilo zbog optužbe da je oružjem i municijiom snabdevao teroriste širom sveta - od pripadnika terorističke Al Kaide i talibana, do pobunjenika u Kolumbiji. Terete ga i za učešće u ubistvu jednog američkog državljanina u Kolumbiji.


But je, prema nekim izveštajima UN i pojedinih zapadnih zemalja, snabdevao oružjem i više afričkih diktatora i time kršio embargo UN.


U Tajlandu je bio optužen da je u toj zemlji prodaju oružja dogovarao sa raznim kriminalcima i teroristima širom sveta, ali je ta optužba odbacena zbog nedostatka pravih dokaza, a odmah iza toga je usledio zahtev iz SAD za njegovo izručenje.



Njegov život je inspiracija za film "Gospodar rata" u kojem američki glumac Nikolas Kejdž iga beskrupuloznog trgovca oružjem.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online