Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 14.11.2010.
16:33
Lj. Jakšić - Vesti A

"Pijanista" bio gestapovac?!

Stvarni junak filma "Pijanista" Vladislav Špilman nije bio - kako se u autobiografiji ovog umetnika i prema njoj nastalom Oskarom ovenčanom delu Romana Polanskog prikazuje - žrtva fašističke okupacije Poljske, već je tajno sarađivao sa zloglasnom hitlerovskom policijom! Ovu optužbu na adresu tragičnog pijaniste, izrekla je Vjera Granova kontroverzna jevrejska umetnica, kabaretska pevačica, koju je Špilman identifikovao kao saradnicu okupatora u najtežim danima varšavskog geta! Sam je izbegao transport iz geta u koncentracioni logor i do kraja okupacije se skrivao od ponovnog hapšenja.

Vjera Granova

Kao i Špilman (umro 2000. godine), Granova je već tri godine pokojna, ali je njene optužbe, sa samrtničke postelje, na adresu svog predratnog prijatelja, jevrejskog sunarodnika "sa zadrškom" prenela publicistkinja Agata Tušinska, u knjizi "Optužena Vjera Granova" i izazvala talas protesta ali i odobravanja javnosti i svedoka varšavske tragedije.


Među onima koji se zgražao zbog okupacionog ponašanja kabaretske pevačice u getu i van njega, bio je i pijanista Špilman koji je Vjeru Granovu okarakterisao kao "krasnu ženu sa problematičnim moralom".

Granova je, posle mnogih optužbi, posle oslobođenja izvedena pred sud i optužena za kolaboraciju.

Vladislav Špilman

Međutim, zbog nedostatka dokaza umetnica je oslobođenja optužbi, posle čega je emigrirala u Izrael. U Izraelu su, po svemu sudeći o Granovoj mislili isto kao i pijanista Špilman, zbog čega je, ponovo morala u emigraciju. Ovog puta se skrasila u Francuskoj.


Za vreme te emigracije u kojoj je i umrla, Granova je sarađivala sa slavnim šansonjerima Morisom Šavalijeom i Šarlom Aznavurom i sa njima nastupala na koncertima u gradu svetlosti.


Vjeru Granovu ilegalni sud jevrejskog geta, zbog neskrivene saradnje sa dželatima, još za vreme rata, osudio na smrt, ali je ona uspela da dočeka redovno suđenje i svojevrsnu rehabilitaciju. Među one koji su trebali da izvrše presudu i likvidiraju Granovu još u getu, osumnjičena je svrstala i Špilmana.


Ulogu Vladislava Špilmana u filmu Romana Polanskog maestralno je odigrao Adrijen Brodi i za to ostvarenje dobio Oskara.

Tužba


U ovo, posmrtno optuživanje, umešao se Špilmanov sin Andrej koji je podneo tužbu protiv autorke knjige "Optužena Vjera Granova", za širenje lažnih informacija.
Uz komentar "Moj otac je bio žrtva a ne saradnik nacista" u poljskoj štampi izneo je kvalifikaciju da je knjiga objavljena u pokušaju da se očisti sramna prošlost kabaretske pevačice.

POVEZANE VESTI

Nedelja 14.11.2010. 16:43
lici.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online