Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 10.11.2010.
14:16
Vestionline A

Potpuna zabrana pušenja neefikasna

Uvođenje zakona o potpunoj zabrani pušenja u Evropskoj uniji pokazalo se kao neefikasno i mnoge zemlje članice odlučile su da ublaže zabranu pušenja na javnim mestima i zakon prilagode sadašnjoj ekonomskoj krizi.

Nova mera zabrane pušenja, koja se u većini evropskih zemalja pokazala kao loše rešenje, u Srbiji od sutra stupa na snagu. Za kršenje tog propisa kazne su 5.000 za pojedince i od 500.000 do milion dinara za pravna lica.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Srbiji svakodnevno ili povremeno puši 33,6 odsto odraslih. Među muškarcima je 38,1 odsto pušača, a među ženama i 29,9 odsto.

Evropa prilagođava kazne ekonomskoj krizi
 

Početkom meseca nova holandska vlada odlučila je da ukine zabranu pušenja u malim barovima i kafićima i time poništi odluku koju je pre dve godine donela prethodna vlada. Zabrana je ukinuta u barovima u porodičnom vlasništvu i kafićima manjim od 70 kvadratnih metara, ali važi u većim objektima.

Tekst za nepušače

 

Ako ste nepušač i ne želite ni da razmišljajte o pušačima, onda možete da pogledate samo deo teksta u kojem se jasno vide sve loše strane ove po život opasne navike, pa i između ostalog kako se boriti oralnim seksom protiv pušenja!

U pismu koje je holandskom parlamentu uputila ministarka zdravlja Edit Šipers navedneo je da taj potez "potrošačima daje veći izbor", a ide na ruku i vlasnicima kafića, koji su se žalili da im je zbog zabrane pušenja u velikoj meri opao profit. Zakonodavci nemačke pokrajine Bavarske ublažili su nacionalnu zabranu pušenja dozvolivši od 1. avgusta prošle godine pušenje u barovima tako što bi se u većim od njih izdvojile posebne prostorije za pušače, dok manji barovi u kojima je pušenje dozvoljeno moraju da nose oznaku "barovi za pušače".

Austrijska vlada je nakon višemesečnih međukoalicijskih sukoba uvela od 1. januara 2009. godine umesto potpune, delimičnu zabranu pušenja u kafićima i restoranima. Restorani, barovi i kafići manji od 50 kvadratnih metara mogu da se izjasne da li su pušački ili nepušački, dok oni između 50 i 80 kvadrata moraju fizički da odvoje pušače od nepušača, ili da se odluče za jednu od opcija.

Tekst za pušače

 

Sa druge strane, ako ste pušač, i smatrate da vam je učinjena nepravda, pa iz principa nećete da čitate ništa o "drugoj strani", tada možete da pogledate tekst koji se tiče kazni koje vas očekuju ako vas uhvate sa cigaretom u hodniku firme, da vidite ko su poznati pušači, kad najviše pušimo, kad je cigareta najslađa... 

Sredinom oktobra grčki ugostitelji organizovali su akciju "pepeljare opet na stolovima", protestujući zbog nedavnog donošenja zakona o zabrani pušenja na javnim mestima. Češki Senat je 24. jula prošle godine usvojio izmene zakona po kojem vlasnici restorana mogu da odluče da li je u njihovom lokalu dozvoljeno pušenje ili nije.

Izmena zakona je rezultat dugo traženog kompromisa između antipušačkih aktivista i ljudi koji smatraju da se zabranom pušenja krši sloboda pušača.

Evropska komisija se, međutim, priprema da 2011. godine usvoji zakon koji bi zabranio pušenje na javnim mestima u svim zemljama EU, jer dosadašnje zabrane nisu dale željene rezultate.

Zakon će najverovatnije uključiti smanjivanje količine nikotina i ostalih toksičnih supstanci u cigaretama, a duvanske proizviode učiniti što "nevidljivijim" i neprivlačnijim za potoršače. Kutije bi trebalo da budu identične i da imaju upozoravajuće fotografije u boji, poput bolesnih pluća i više informacija o tome koje sve otrove sadrže proizvodi.

Sreda 10.11.2010. 14:42
Gledao sam u Beču, u kafiću nepušači sede unutra, pušači na terasi ... A konobari samo trče oko onih na terasi ... Ove unutra ko je.e, tako mi reko italijan, konobar koji je radio tu u kafiću, piju celo veče jedno piće, ovo su mušterije sede, puše, piju ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online