Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 05.11.2010.
10:50
Vestionline A

Zašto je kineski predsednik najmoćniji na svetu?

Najmoćniji čovek na svetu, prema tradicionlanoj Forbsovoj listi, je predsednik najmnogoljudnije države na svetu, Hu Đintao (67)!

Omiljen među narodom: Hu Đintao
 

Kao objašnjenje za njegov plasman autori iznose da se radi o osobi koja je politički lider najviše ljudi, kao i da ima gotovo „diktatorsku kontrolu“ nad petinom svetske populacije.

Za razliku od zapadnjačkih lidera, on može "da pomera reke, gradi gradove, zatvara disidente i cenzuriše internet, birokrate i sudove, a nedavno je pretekao Japan kao drugu svetsku ekonomiju“.

Predviđanja su da će se ekonomski rast Kine nastaviti i da će u narednih četvrt veka preteći SAD.
 

S tim se verovatno neće složiti Barak Obama, koji je pao za jedno mesto, samo dva dana nakon što je izgubio kontrolu u Predstavničkom domu Kongresa. Iako se suočava s političkim problemima na domaćem terenu, Obama ostaje komandant najmoćnije vojske na svetu i lider najsnažnije svetske ekonomije.


Na trećem mestu je Abdulah bin Abdul, kralj Saudijske Arabije. On je apsolutni vladar zemlje s najvećim naftnim rezervama u svetu, čija je trenutna vrednost oko 22 triliona dolara.

Vladimir Putin, nekadašnji predsednik i aktuelni premijer Rusije, daleko je moćniji od predsednika svoje zemlje Dmitrija Medvedeva, piše „Forbs“. Kontroliše devetinu kopnene površine sveta. Malo li je?


Među prvih pet svetskih moćnika plasirao se i papa Benedikt XVI, čiji se autoritet prostire na 1,1 milijardu vernika, što je šestina svetske populacije.

Ovogodišnja Forbsova lista izgleda ovako:

1. Hu Đintao (67), predsednik Kine

2. Barak Obama (49), predsednik SAD

3. Abdulah bin Abdul Aziz (86), kralj Saudijske Arabije

4. Vladimir Putin (58), premijer Rusije

5. Papa Benedikt XVI (83), poglavar Rimokatoličke crkve

6. Angela Merkel (56), kancelarka Nemačke
Najmoćnija žena sveta i lider najsnažnije evropske privrede. Na „Forbsovoj“ listi 200 najvećih javnih kompanija čak 57 dolaze iz Nemačke.
7. Dejvid Kameron (44), premijer Velike Britanije
Najmlađi britanski premijer u istoriji. Njegovo imenovanje ostrvski mediji slave kao „novi dolazak Margaret Tačer“.
8. Ben Bernanke (56), direktor federalnih rezervi SAD
Mnogi kažu da je njegov uticaj najveći dosad jer se u njegovim rukama nalaze čak 2,3 triliona dolara.
9. Sonja Gandi (63), predsednica Indijskog kongresa
Iako je rođena u Italiji, a po veroispovesti je katolik, Sonja služi svoj četvrti mandat u zemlji s četvrtom najjačom privredom u svetu.
10. Bil Gejts (55), kopredsednik „Majkrosofta“
Najbogatija osoba u Americi i jedini tajkun koji mnogo para (30 milijardi) daje u dobrotvorne svrhe. Trenutno drugi najbogatiji čovek sveta.

Petak 05.11.2010. 11:21
Ovi iz Kine veoma su pronicljivi i pametni. Kada je bilo stani pani za preuzimanje Hong-Konga neki su kalkulisali(sa Zapada) da se nece dobro snaci posle pripajanja ali kako su se iznenadili kada su kinezi objavili da ce zadrzati prethodni sistem. Jedna drzava a dva ili vise sistema u ekonomkoj sferi.To je jedan ogroman dzin koji ce imati glavnu, ekonomsku i politicku ulogu za jednu deceniju(mozda i brze).Malo zapadnjaka a posebno mislim na Amerikance, su svesni paradoksa koliko brzo se ova nacija razvija i kako prosecni godisnji razvitak odskace od svih scenarija kojima "ovi" raspolazu. Jedino bi trebalo da paze na povecavanje razlika izmedju bogati i siromasnih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online