Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.11.2010.
05:15
Tanjug A

CIA preuzima vojne jedinice u Jemenu!?

Posle osujećene zavere Al Kaide da eksplozivne naprave uputi poštom u SAD, administracija u Vašingtonu je ubrzala razmatranje mogućnosti šire vojne opcije, koja bi uključila stavljanje elitnih timova, koji već deluju u Jemenu, pod komandu Centralne obaveštajne službe (CIA), piše današnji "Volstrit džornal".

Zvaničnici kažu da podrška planu da se na CIA prenese više operativne kontrole dobija sve veću podršku, kako u vojsci, tako i u administraciji, piše njujorški list.

CIA bi operisala bez potrebe za odobrenjem od strane jemenske vlade


Odobrenje da jedinice vojne komande za specijalne operacije operišu pod kontrolom CIA, dalo bi im veću slobodu da napadaju ekstremiste, čak i bez izričitog odobrenja jemenske vlade. To bi takođe dalo vladi Jemena mogućnost da se ogradi od takvih akcija, jer bi se radilo o tajnim operacijama.


"Vol strit džronal" piše da Bela kuća već razmatra mogućnost da u vojni arsenal protiv militanata u Jemenu uključi bespilotne letelice CIA, poput onih koje se koriste u Pakistanu. Zvaničnici u Jemenu ne žele javno da priznaju da im SAD pomažu u kampanji protiv terorista, zbog snažnih antiameričkih osećanja u zemlji.

Prebacivanje komande nad vojnim jedinicama sa Pentagona na CIA nije uobičajeno, ali nije ni bez presedana.

I u drugim zemljama, uključujući Irak, poslednjih godina jednice Zajedničke komande za specijalne operacije privremeno su stavljanje pod kontrolu CIA, kako bi se zaobišla ograničenja koja postoje za vojne operacije.

Američka vojska je od prošlog decembra pojačala napade na Al Kaidu u Jemenu, što je sve odobrila vlada u Sani. Međutim, letos je predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh ljutito reagovao na izveštaje da su u takvim napadima stradali civili.


Prihvatanje ograničenja koja vlada u Jemenu postavlja za takve napade sve teže padaju Beloj kući. "Oni nas ograničavaju kada se približimo cilju", izjavio je jedan visoki zvaničnik za "Vol strit Džornal".


Povećani broj raketnih napada ili akcije američkih komandosa na terenu, moglo bi izložiti probi već osetljive odnose Vašingtona sa Jemenom, čiju vladu Amerikanci smatraju suviše slabom da porazi Al Kaidu.

Istovremeno bi šira američka uloga u toj zemlji mogla podstaći reakciju protiv te vlade i ojačati podršku Al Kaidi.


Američki timovi za specijalne operacije u Jemenu, odakle je rodom otac Osame bin Ladena, već imaju sve širu ulogu. Neki su uključeni u napore da se ude u trag i likvidiraju lideri Al Kaide, kao deo kampanje koju je odobrio predsednik Barak Obama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online