Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 01.11.2010.
16:48
Herald Sun A

Srbin iz Australije tuži Gugl i Jahu

Srbin Majkl Trkulja, muzički promoter i lider zajednice ljudi sa prostora bivše Jugoslavije u Australiji, tužio je Gugl i Jahu jer je na tim internet pretraživačima predstavljen kao kriminalac...

Majkl Trkulja

Trkulja tvrdi da su mu internet giganti narušili ugled i traži materijalnu nadokadu, kao i da se materijal o njemu skine sa Interneta, pišu australijski mediji. Trkulja, koji je preživeo oružani napad 2004. godine, podneo je Vrhovnom sudu Australije tužbu protiv Gugla, Gugl Australija i Jahua jer su ga predstavili kao člana melburnškog podzemlja. On je u tužbi još naveo da je u oktobru kontaktirao Gugl i zatražio da se sav, kako kaže, klevetnički materijal ukloni.

U tužbi je napisao da su ga ovi internet pretraživači objavljivanjem njegove fotografije i imena pomešali i povezali sa kriminalnim krugovima i tako teško povredili njegov ugled, pa i da su odgovorni za njegovo ranjavanje.

Inače, Trkulja je 2004. ranjen u leđa dok je ručao sa majkom u restoranu "Konak" u Sent Albansu, a ubica je, pošto mu se pištolj zakočio, pobegao, ne stigavši da ispali drugi hitac. Policija, piše list "Herald san", nikada nije povezala pokušaj ubistva Trkulje sa ratom bandi u Melburnu.

Pravni tim Googla nekoliko puta je pokušao da izbegne parnicu, ali to nije uspeo, pa su spremili svoj izveštaj o kome će se sud izjasniti tokom novembra. Trkulja je zbog iste stvari tužio i Yahoo, a taj pretres je zakazan za decembar. Ipak, u policijskom izveštaju, u koji je "Herald san" imao uvid, navodi se da je Trkulja u poslednjih šest godina inicirao 17 građanskih parnica.

U tom izveštaju se navodi i da Trkulja tvrdi da je čovek koji je pokušao da ga ubije bio srpski sveštenik. Policija smatra da je to bio neki ljubomorni suparnik ili pak neko koga je ovaj Srbin tužio ili kome je dugovao novac. 

Trkulja sve demantuje i kaže da je policijski izveštaj procurio kako bi se uništio njegov ugled i to zahvaljujući jednom od detektiva koji su se bavili istragom oko pokušaja ubistva, "pokvarenom" policajcu Toniju Juriću koji je kasnije uhapšen i osuđen na zatvorsku kaznu. 

Pravni eksperti navode da bi, ako uspe, parnica koju je Trkulja pokrenuo mogla da otvori "pandorinu kutiju" i izazove brojne tužbe protiv internet pretraživača svih onih koji nisu zadovoljni dobijenim rezultatima pretrage. To bi Googlu, ali i drugim pretraživačima donelo velike troškove jer bi morali da proveravaju sav sadržaj i tako izbegnu eventualni, kako su rekli pravni ekspert, klevetnički materijal.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Jahu menja Gugl na Mozili
HUMANITARNI MOST Dobro ću vratiti dobrim!
Utorak 02.11.2010. 02:28
To brate Srbine! Ne daj se zajebavati i omalovazavati!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online