Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.11.2010.
06:38 >> 08:33h
A

Al Kaida iza pošiljki eksploziva iz Jemena?

Ibrahim Hasan al-Asiri, ekspert za bombe Al kaide rođen u Saudijskoj Arabiji, glavni je osumnjičeni u slučaju pošiljki sa eksplozivom iz Jemena, rekao je neimenovani američki zvaničnik za borbu protiv terorizma.

"Ranije aktivnosti Asirija i iskustvo sa eksplozivom čine od njega glavnog osumnjičenog", rekao je izvor. On je dodao da postoje indikacije da je Asiri imao ulogu u prošlosti u akcijama Al kaide na Arabijskom poluostrvu, uključujući pokušaj ubistva saudijskog zvaničnika i prošlogodišnji neuspio napad na Božić.

Postavljanje bombi u avione pripisuje se ljudima iz Al Kaide

Više britanskih listova danas piše o čoveku za koga se veruje da stoji iza pokušaja slanja eksplozivnih pošiljki iz Jemena u SAD - Anvaru al-Avlakiju, "rođenom u SAD i posvećenom njihovom uništenju", naveo je "Indipendent on sandej" na naslovnoj strani.


Al-Avlaki (39) inženjer i lider Al Kaide u Jemenu, jedini je američki državljanin koji se nalazi na listi CIA na kojoj su oni za koje je dozvoljeno "uhvatiti ili ubiti".


Al-Avlaki ima kriminalni dosije u SAD za podvođenje prostitutki, a sada je jedan od najopasnijih ideologa u svetu, s velikim uticajem na mlade ljude pogodne za radikalizaciju. Tabloid "Njuz ov d vorld" opisuje ga kao "novog Osamu bin Ladena".
"Sandej telegraf", osim o Avlakiju, piše i o Ibrahimu Hasanu al-Asiriju, koji je stručnjak za eksploziv i važi za jednog od najfanatičnijih i najbezobzirnijih terorista Al Kaide.


U tekstu je navedeno da je Asiri žrtvovao i svog mlađeg brata Abdulaha, angažovavši ga kao bombaša samoubicu u neuspelom atentatu na saudijskog princa, u kojem je princ preživeo, a 23-godišnji mladić poginuo.


"Indipendent" je napisao da Velika Britanija i SAD izdvajaju milione dolara za vojnu i socijalnu pomoć Jemenu kako bi se, uz pomoć programa opismenjavanja, smanjenja siromaštva i visokog nataliteta, suzbio rast terorizma.


Konstatujući da je paket bomba koja je otkrivena u teretnom avionu u Britaiji, na putu za SAD, verovatno bila napravljena da eksplodira tokom leta i obori avion na neki američki grad, "Sandej tajms" zaključuje da "Zapad ne može stalno imati sreće" i da mora da bude spreman da se nosi sa "inventivnim neprijateljem koji stalno testira našu odbranu", da je "stalna pozornost cena koju plaćamo za naš način života", preneo je Bi-Bi-Si.


Jemenske snage bezbednosti uhapsile su juče u Sani ženu za koju se veruje da je umešana u slanje dva paketa sa eksplozivom u SAD, saopštili su jemenski bezbednosni zvaničnici.


Najnoviji pokušaj napada dodatno je podstakao zabrinutost da ta siromašna i nestabilna arapska država služi kao baza ekstremistima terorističke organizacije.
U Jemenu deluje oko 300 članova Al Kaide.

Možda ima još pošiljki sa eksplozivom


Savetnik u Beloj kući Džon Brenan izjavio je danas da "treba pretpostaviti" da ima još poštanskih pošiljki sa eksplozivom upućenih na adrese u SAD, poput onih koje su otkrivene u Engleskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.


Ta osujećena zavera "svakako ima obeležja" jemenskog ogranka Al Kaide, a ta terotistička organizacija je "u ratu sa nama, a mi smo prilično u ratu sa njima", rekao je Brenan Televiziji En-Bi-Si (NBC).

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online