Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.10.2010.
02:43
Tanjug A

Znalo se da će naftna platforma eksplodirati?!

Kompanije "Halibarton" i "Britiš petroleum" (BP) znale su, nedeljama pre eksplozije u Meksičkom zalivu, da je cementna smesa za obezbeđenje izvora nafte "Makondo" bila hemijski nestabilna, ali su i pored toga nastavile s poslom, ocenila je nezavisna komisija koja ispituje taj incident. To je prvi zvanični nalaz u istrazi o odgovornosti za eksploziju na naftnoj platformi ispred obala Luizijane, 20. aprila, koja je usmrtila 11 radnika i pokrenula najveću ekološku katrastrofu u americkoj istoriji.

U izveštaju Nacionalne komisije za isticanje nafte, koju je formirao predsednik Barak Obama, navodi se da je "Halibarton" sproveo četiri testa, od kojih su barem tri pokazala da ta smesa cementa ne ispunjava standarde.


Rezultati barem jednog od tih testova, sa iskazanim lošim rezultatima, predati su BP-u 8. marta, ali ih ni ta kompanija nije uzela u obzir.

Katastrofa se mogla sprečiti...


Iako se u izveštaju ne kaže da je sastav smese jedini, čak ni glavni uzrok eksplozije, tu se jasno zaključuje da, da je cement obavio svoj posao i držao naftu i gas koji su pod visokim pritiskom, do nesreće ne bi ni došlo.


"Znali smo već neko vreme da je cement korišćen za obezbeđenje toka proizvodnje i izolovanje zone ugljenih hidrata na dnu (Meksičkog zalliva) nekako popustio", navodi se u izveštaju. "Cement je morao da spreči ugljene hidrate da uđu u izvor".


"Halibarton" je jedna od najvećih kompanija za pružanje usluga naftnim kompanijama.
Poslednji test je sproveden 19. aprila, dan pre eksplozije. Tom prilikom su promenjeni uslovi testiranja i kompanija je izgleda bila zadovoljna rezultatima, ali o njima nije obavestila BP.


"'Halibarton'" možda nije imao, a BP sigurno nije imao, rezultate testa od 19. aprila, što znači da su posao sa cementom nastavili bez laboratorijskih rezultata koji bi govorili da će smeša biti stabilna", zaključuje komisija.


Katastrofa u Meksičkom zalivu započela je eksplozijom 20. aprila na naftnoj platformi "Dipvoter horajzon" BP-a, 80 km ispred obala Luizijane. Iz izvora "Makondo" na dubini od 1,5 km tada je počelo nekontrolisano isticanje nafte koje je, posle nekoliko bezuspešnih pokušaja, delimičcno stavljeno pod kontrolu tek 4. juna.


BP je tek 15. jula uspeo da na otvor postavi efikasan poklopac kojim je u potpunosti zaustavljeno isticanje nafte.


Najgrublje procene govore da je iz "Makonda" od aprila do 15. jula isteklo više od 200 miliona galona nafte.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online