Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.10.2010.
15:18
Tanjug A

Gej rekord Baraka Obame

Iako je tek na polovini svog mandata, američki predsednik Barak Obama je imenovao više homoseksualaca na funkcionerska mesta nego bilo koji predsednik SAD u istoriji.

Gej aktivisti procenjuju da je dosad bilo više od 150 takvih imenovanja - od šefova agencija i članova komisija, do zvaničnika zaduženih za politiku i viših članova kabineta - što prevezilazi prethodni rekord za vreme Bila Klintona, kada je u njegova dva predsednička mandata taj broj iznosio 140.

Održao predizborno obećanje da će biti "gej šampion": Barak Obama sa svojim pristalicama homoseksualne orijentacije


"Od svega što čujemo iz ove adminsitracije, oni žele da to bude deo njihovih napora u pravcu različitosti", izjavio je Denis Dajson, portparol projekta "Predsednička imenovanja" Instituta za gej i lezbejsko liderstvo.


Kao znak koliko su se vremena promenila, svega nekoliko tih imenovanja, od dvadesetak koliko je tražilo potvrdu Senata, pokrenulo je kontroverze.


U prethodnoj demokratskoj administraciji, 1993. godine, imenovanje Roberte Aktenberg za pomoćnika sekretara za stanovanje i urbani razvoj izazvalo je žestoke reakcije. Ona je postala prvi otvoreno gej funkcioner na tako visokom položaju, iako su je neki republikanski senatori prilikom rasprave u komisiji nazvali "militantnim ekstremistom".


"To je značajno i prilično uobičajeno", kaže Majkl Koul, portparol organizacije "Kampanja za ljudska prava". Prema njegovim rečima, to je "potvrda američkog ideala da, ono što je važno je kako radiš svoj posao, a ne ko si".


Gej aktivisti su se nadali da će Obama biti prvi predsednik koji će imenovati prvog otvoreno gej sekretara Kabineta, što se nije desilo, barem ne još. On je, ipak, imenovao dosad najvišeg gej funkcionera u istoriji - postavio je Džona Berija za direktora kancelarije za personal, koja nadgleda oko 1,9 miliona federalnih službenika.


Među značajnijim imenima su i Nensi Satli, predsednica Saveta za kvalitet čovekove okoline i Fred Hokberg, predsednik Izvozno-uvozne banke. Obama je, takođe, za višeg tehničkog savetnika u Sekretarijatu za trgovinu postavio transgender osobu Amandu Simpson, koja je tako postala prvo lice promenjenog pola koju je neki predsednik imenovao. Portparol Bele kuće Šin Inovej potvrdio je da je Obama uposlio više gej zvaničnika nego Bil Klinton i Džordž Buš zajedno. "On je rešen da imenuje visoko kvalifikovane osobe za svaki položaj", dodao je Inovej.


Na protivljenje je, ipak, naišlo imenovanje Čaj Feldblum, profesorke prava univerziteta u Džordžtaunu, koja je postavljena u Komisiju za jednake mogućnosti u zapošljavanju.
Organizacija "Zabrinute žene Amerike" optuživale su je da je igrala "važnu ulogu u nametanju homoseksualne i trans-seksualne agende Amerikancima", dok su je druge konzervativne grupe napadale zbog uloge u sastavljanju zakona o zabrani diskriminacije u oblasti zapošljavanja.


Još jedno imenovanje bilo je na meti konzervativaca: Kevin Dženingz, postavljen da u Sekretarijatu za obrazovanje kontroliše Kancelariju za bezbedne škole bez droga. On se sada slaže da je pre više od 20 godina, kada je saznao da je jedan njegov 15-godišnji učenik imao seks sa odraslim muškarcem, trebalo da se konsultuje sa zdravstvenim i pravnim vlastima, umesto što mu je rekao da se nada da je koristio kondom.


Institut za gej i lezbejsko liderstvo je u okviru projekta "Predsednička imenovanja" početkom 2008. godine poslao biografije kvalifikovanih gej profesionalaca za posao u Beloj kući, što je pomoglo da se poveća njihov broj, iako je svakako pomogao i stav administacije, kaže Denis Dajson.


Majkl Koul iz "Kampanje za ljudska prava" je pozdravio takav razvoj, ali je dodao da se treba usmeriti na stvarne zakone, kao što su okončanje zakona "Ne pitaj, ne pričaj" koji otvorenim homoseksualcima zabranjuje služennje vojske, i zakon o odbrani braka, koji zabranjuje sklapanje brakova između osoba istog pola.

Sreda 27.10.2010. 17:10
Pajticu se verovatno svidja ova fotografija...prljavi ples :P
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online